Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Η Ελλάδα είναι χώρα και όχι χώρος κ. Κούτρα


Koutras--14-

Λέγεται Πάνος Κούτρας και είναι σκηνοθέτης. Μιλάει πολύ άσχημα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις πλειοψηφίες μιας μεγάλης μερίδας συνανθρώπων και συμπολιτών του. Με λίγα λόγια, προσβάλλει. Κατά τα άλλα, είναι άνθρωπος του πολιτισμού. Παραχώρησε λοιπόν μια συνέντευξη στη LIFO, βάλλοντας εναντίον όλων. Στην ουσία, εναντίον όλων μας...

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Πολιτισμός σημαίνει πολλά πράγματα. Πάνω απ’ όλα σεβασμός για τον άλλον. Διότι χωρίς σεβασμό, δεν υπάρχει πολιτισμός. Δεν υπάρχει πολιτισμός όταν ο ένας πληγώνει τα αισθήματα του άλλου, όταν δεν τα λαμβάνει υπόψη του. Υπάρχει λοιπόν μια σχολή σκέψης, η ελευθεριακή, η οποία ισοπεδώνει τα πάντα, προσπαθεί συνεχώς να σοκάρει, προκειμένου να αμβλύνει τις άμυνες και να προετοιμάσει έτσι την επέλασή της εναντίον των ηθών, των εθίμων, της παράδοσης και των θεσμών της. Και αυτό, ώστε σε βάθος χρόνου να μπορέσει να επιβάλει την ελευθεριότητα, την απόλυτη ενοχή, που κατά τη γνώμη του γράφοντος, όσο τουλάχιστον έχει ακόμα το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του, θα μεταβάλλει την κοινωνία σε δαντική κόλαση, σε βούρκο. Διότι δεν υπάρχει χειρότερος ολοκληρωτισμός από την ελευθεριότητα.
«ΦΤΥΝΕΙ», ΛΕΕΙ...
«Φτύνω επάνω της! Όπως φτύνω κι επάνω στην Εκκλησία. Απροκάλυπτα όμως. Αυτήν τη στιγμή, δε, με πολύ θυμό. Γιατί πιστεύω ότι είναι ένα από τα μεγάλα κακά αυτής της χώρας. Το δόγμα ‘Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια’ πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Πρέπει κάποτε να τελειώνουμε με όλα αυτά... Είμαι κατά της θρησκείας, και κατά της οικογένειας, έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε αυτήν τη στιγμή». Και λέει και άλλα: Στο ερώτημα «τι είναι η πατρίδα; Οι κάμποι και τα βουνά;», απαντά: «Οι κάμποι και τα βουνά! Τίποτε άλλο. Ο γεωγραφικός χώρος στον οποίο γεννήθηκα». Και δηλώνει: «είμαι πολέμιος των εθνών. Είμαι εναντίον κάθε είδους εθνικοφροσύνης. Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος ανήκει παντού και θα έπρεπε να έχει την ελευθερία να ανήκει όπου αυτός θέλει, όπου διαλέξει». Κλασική αντίληψη εθνομηδενιστή που αντιλαμβάνεται την Ελλάδα ως χώρο και όχι ως χώρα. Δικαίωμά του να πιστεύει ό,τι θέλει. Το πρόβλημα είναι όμως ότι προσβάλλει πολύ κόσμο.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ «ΦΤΥΝΩ»
Δεν ξέρω, αλλά δυσκολεύομαι ειλικρινά να καταλάβω τι σχέση έχουν τα «φτύνω» με τον πολιτισμό. Άρα, παραμένει εδώ σημαντικό το πώς ορίζεται ο πολιτισμός. Ένα θα ήθελα, με την άδειά σας, να τονίσω: πολιτισμός δεν είναι σίγουρα τα παραπάνω και σε καμία περίπτωση δεν είναι οι διάφορες απόψεις και στάσεις που προσβάλλουν, πληγώνουν και δεν συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή αλλά αντίθετα, στον κατακερματισμό της κοινωνίας. Διότι κοινωνία σημαίνει «σύνολο», σημαίνει όλοι.
Η κοινωνία είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα άθροισμα ατόμων: είναι ιστορία, παράδοση, διαχρονικές αρχές και αξίες. «Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος ανήκει παντού και θα έπρεπε να έχει την ελευθερία να ανήκει όπου αυτός θέλει, όπου διαλέξει», μας λέει ο Πάνος Κούτρας. Σαφώς. Του στέρησε κανείς αυτή τη δυνατότητα; Φυσικά και όχι. Επίσης, δεν τη στέρησε από κανέναν που μπήκε νόμιμα στη χώρα, ακολούθησε τις διαδικασίες ως όφειλε και τήρησε την κείμενη νομοθεσία.
ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΛΟΓΙΑ
Ο Πάνος Κούτρας μιλά προσβλητικά, ανεύθυνα και φυσικά «εύκολα», για «φασιστική Ελλάδα». Ίσως ξεχνά την εποποιία του ’40 και πολλά άλλα. Ως «προοδευτικός», μιας και ασχολείται πολύ με τους μετανάστες, δεν ξέρω πώς θα αποκαλούσε τις κομμουνιστικές χώρες που εκτελούν επί τόπου όποιον περάσει παράνομα στα εδάφη τους. Διότι, αυτές λειτουργούν έτσι, εμείς όχι. Στη χώρα μας ήδη διαβιούν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες.
Έχουν όλα τα δικαιώματα – στον Πάνο Κούτρα υπενθυμίζω απλά ότι η υπηκοότητα, δεν αποτελεί δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου. Επίσης, καλό θα ήταν να θυμάται πως αποτελεί δικαίωμα του κάθε κράτους να χορηγεί την υπηκοότητά του όπου εκείνο νομίζει. Και αν αυτός δεν ενοχλείται από την «δραστηριότητα» τζιχαντιστών με ευρωπαϊκά διαβατήρια στη Συρία και στο Ιράκ, που αποκεφαλίζουν χριστιανούς, Κούρδους, σιίτες και στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων, ενοχλούνται οι οικογένειες των θυμάτων και οι ομόθρησκοι και ομοεθνείς τους. Όποιος κουβαλά ένα διαβατήριο με ένα εθνόσημο, καλό θα ήταν – όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων - να εκφράζει και τα πολιτισμικά & αξιακά χαρακτηριστικά που εκείνο συμβολίζει, ώστε να είναι καλός πρεσβευτής τους.
Nίκος Χιδίρογλου

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: