Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Τα voucher κρύβουν τα χάλια της ανεργίας «κάτω από το χαλί»

voucheradesΤα voucher «κρύβουν κάτω από το χαλί» τα… χάλια της ανεργίας. Η οριακή μείωση των ανέργων στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού αποδεικνύει με τη σειρά της ότι η ανάπτυξη, ακόμη και μέσα...
στην πιο «θερμή» από πλευράς απασχόλησης περίοδο του έτους για την Ελλάδα, θα αργήσει πολύ ακόμη για να έρθει…
Μέχρι τότε, η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με «ασπιρίνες» τύπου δεκάδων «επιταγών εισόδου στην εργασία», κυρίως για νέους, χωρίς ασφάλιση και με «μηνιάτικα» – ρεγάλο των 400 ευρώ, θα επιχειρεί να διαμορφώνει ένα επικοινωνιακό περιτύλιγμα αγνοώντας τις πραγματικά άθλιες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον Ιούλιο του 2014, παρά την αύξηση της τουριστικής κίνησης, ο αριθμός των απασχολουμένων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 αυξήθηκε μόλις κατά 72.658 άτομα (έφτασαν στα 3.581.832 άτομα) και οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 69.413 άτομα (έφτασαν στο 1.281.686). Σχεδόν η μια στις δύο από τις θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν δεν ήταν… κανονικές. Ήταν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θέσεις «ψευδοκατάρτισης» μέσω voucher, οι οποίες, στην πλειονότητα τους, έχουν διάρκεια 5 μηνών, δεν έχουν ασφάλιση και οι αμοιβές κυμαίνονται στα 400 ευρώ.
Στις «ασπιρίνες» των voucher η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα στηριχθεί για να μειώσει πλασματικά το ποσοστό της ανεργίας όσο πλησιάζει η ώρα των πρόωρων εκλογών. Αυτή ήταν και η βάση των ανακοινώσεων που έκαναν από την Ιταλία, την Τετάρτη, τόσο ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, όσο και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Οι πραγματικές θέσεις απασχόλησης θα συνεχίσουν να μειώνονται και όσες δημιουργούνται θα είναι με ρυθμούς «σταγόνας».
www.nez.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: