Από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση ευθυγραμμίστηκε με την αμερικανική πολιτική των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, λόγω της ουκρανικής κρίσης, θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή συνεργασία σε θέματα ασφάλειας. Με αυτή τη δήλωση απαντά το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών στο νέο γύρο κυρώσεων που επιβάλλει η Ευρώπη κατά της Μόσχας, καθώς στη νέα «μαύρη λίστα» συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSB) Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ξένων Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Φράντκοφ.
«Η συμπληρωματική λίστα κυρώσεων καθιστά σαφές πως...
η Ευρώπη προχωρά στην πλήρη διακοπή κάθε συνεργασίας με τη Ρωσία σε θέματα διεθνούς αλλά και περιφερειακής ασφάλειας, όπως την καταπολέμηση των όπλων μαζικής καταστροφής ή την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος» γράφει η ανακοίνωση, τονίζοντας πως οι Βρυξέλλες κατάφεραν μέσα σε λίγο καιρό να διαλύσουν συνεργασίες πολλών χρόνων, κάτι που απεύχεται η διεθνής κοινότητα εδώ και δεκαετίες. Και οι Βρυξέλλες έχουν την πλήρη ευθύνη για αυτό, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία με ανοιχτά μέτωπα στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και σε άλλες εύφλεκτες περιοχές. «Αραγε συνειδητοποιούν στις πρωτεύουσες της Ε.Ε. πού μπορούν να οδηγήσουν όλα αυτά τα ανεύθυνα βήματα, είτε στον πολιτικό είτε τον οικονομικό τομέα;» καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της την προσθήκη 15 προσώπων στην «μαύρη λίστα» καθώς και 18 οργανισμών και επιχειρήσεων, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία παγώνει λόγω της υποστήριξής τους στην προσάρτηση της Κριμαίας και στην ένταση της κρίσης στην νότια και ανατολική Ουκρανία. Εναντίον των φυσικών προσώπων επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και εναντίον των νομικών προσώπων πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.
Εκτός από τον επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ και τον Μιχαήλ Φράντκοφ στον κατάλογο συμπεριλαμβάνεται και ο πρόεδρος της Ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας, στον Βόρειο Καύκασο, Ραμζάν Καντίροφ καθώς και έξι επικεφαλής των αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας. Συνολικά η Ευρώπη έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον 87 προσώπων και 20 επιχειρήσεων και οργανισμών σε σχέση με την ουκρανική κρίση.
Το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών της Ε.Ε. κατέληξε χθες, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, σε προκαταρκτική συμφωνία, για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, οι οποίες ωστόσο δεν επηρεάζουν τα ισχύοντα συμβόλαια προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι μόνιμοι ευρωπαίοι αντιπρόσωποι πρότειναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει το κείμενο των κυρώσεων που θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα. Οι προτεινόμενες κυρώσεις αφορούν την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές και την τεχνολογία στους τομείς των εξοπλισμών και της ενέργειας.
πηγή: Η σύγχρονη Ρωσία
elkosmos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου