Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ασσύριοι και Χριστιανοί της Μ. Ανατολής θέλουν "Πέμπτη Σταυροφορία"


assyriansΣτρατηγικά η κίνηση των ισλαμιστών να εισβάλλουν και σε μια τρίτη χώρα της περιοχής, τον Λίβανο, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Εκτός αν λάβει κανείς υπόψιν του και το γεγονός ότι αυτή η εισβολή συνεπάγεται την ενσωμάτωση και άλλων μικρότερων ισλαμιστικών ομάδων στο Ισλαμικό κράτος. Ο στρατός του οποίου σύμφωνα με πηγές της Ιρακινής κυβέρνησης φέρεται να φτάνει στον εφιαλτικό αριθμό των...
100.000 ανδρών (και γυναικών) ανέρχεται η δύναμη της εγκληματικής ισλαμικής οργάνωσης ISIS (τώρα IS) όπως αποκάλυψε ιρακινός αξιωματούχος ασφάλειας. Ο αριθμός αυτός των τζιχαντιστών (τους οποίους αίφνης ανακάλυψαν τα ελληνικά ΜΜΕ καθώς μέχρι και πριν από λίγο καιρό τους αποκαλούσαν «ακτιβιστές» και συριακή αντιπολίτευση...) εάν ισχύει είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τους 10.000(!) που οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο. Ο κυριότερος λόγος για την εντυπωσιακή αυτή άυξηση της δύναμης της ISIS είναι η δυνατότητα της, όπως αναφέρεται να «απορροφά» και να ενσωματώνει στη δομή της πολυάριθμες άλλες ισλαμικές οργανώσεις «ακτιβιστών» που δραστηριοποιούνται κυρίως στη Συρία αλλά και σε μεγάλο αριθμό εθελοντών που συρρέουν από την Ευρώπη. «Το ισλαμικό κράτος δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Είναι μια επέκταση άλλων ομάδων οι οποίες προϋπήρχαν», αναφέρει ο Hisham al-Hashimi ο οποίος είναι σύμβουλος των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας.
Και δίπλα στους ντόπιους την στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, εκατοντάδες μετανάστες τόσο από τις χώρες της Ευρώπης, όσο και από τις ΗΠΑ, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ισλαμικό κράτος στην προσπάθειά του τελευταίου να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο σε όλο το Ιράκ και τη Συρία, αλλά και από ό,τι φαίνεται σε περιοχές του Λιβάνου. Την ίδια όμως στιγμή φαίνεται ότι και άλλοι μετανάστες από τη Δύση, παίρνουν τα όπλα-για να υπερασπισθούν τους διωκόμενους χριστιανούς της περιοχή.
Η κύρια πηγή αυτής της "αντιτζιχαντιστικής" κινητοποίησης φαίνεται να είναι η κοινότητα των Ασσυρίων χριστιανών, της διασποράς, που οργανώνουν την επιστροφή αρκετών νέων μελών της πίσω στο Ιράκ για να υπερασπιστούν τους Χριστιανούς αδελφούς και την αδελφή τους, αν η ευκαιρία δόθηκε σε αυτούς, λέει ο David William Lazar, πρόεδρος της Αμερικανικής Οργάνωσης Μεσοποταμίας, με έδρα την Καλιφόρνια. Προς το παρόν, όμως, η έμφαση δίνεται στην οργάνωση των ιρακινών πολιτών στην κοιλάδα της Νινευή.
"Υπάρχουν χιλιάδες νέοι Ασσυρίοι χριστιανοί που έχουν προσφερθεί εθελοντικά να ενταχθούν στις μονάδες προστασίας που σχεδιάζεται να ιδρυθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες», δήλωσε ο Lazar. «Καταστάσεις όπως αυτή χρειάζονται πολιτική συναίνεση πριν λάβει χώρα κάποια σημαντική πρωτοβουλία στο ... έδαφος! Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες άτομα που είναι οπλισμένοι με μικρά όπλα αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης ακόμη είναι ανοργάνωτο. Οι περισσότερες από τις περιοχές μας στην κοιλάδα της Νινευή είναι ακόμα υπό έλεγχο της ISIS και δεν φαίνεται πιθανό οι κουρδικές πολιτοφυλακές να είναι σε θέση να διώξουν τους τζιχαντιστές χωρίς βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. "
Ο Lazar δήλωσε ακόμη ότι το Ασσυριακό Δημοκρατικό Κίνημα, το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα Ασσυρίων στο Ιράκ, έχει αιτηθεί στην ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη να χρηματοδοτήσει και να εξοπλίσει τις δυνάμεις του. "Έχουν συμφωνήσει κατ 'αρχήν να το κάνουν, αλλά τίποτα δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρις στιγμής. Από την άλλη πλευρά, η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση έχει εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία της να εκπαιδεύσει και εξοπλίσει τις τοπικές δυνάμεις των χριστιανών, αλλά επίσης δεν έχει γίνει κανένα σοβαρό βήματα για την πραγματοποίηση αυτής της επιθυμίας.
Η επιτυχία αυτών των προσπαθειών θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Αρκιών, ένας εκπρόσωπος της Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένας δημοσιογράφος από την ελβετική εφημερίδα "Sonntags Zeitung», επισκέφθηκε μια σειρά από εκπαιδευτικά κέντρα του συριακού Στρατιωτικού Συμβούλιου, μια ομάδας ενόπλων μονάδων αυτοάμυνας που αποτελούνται από χριστιανούς της Συρίας, Χαλδαίους και Ασσύριους. Σε αυτές τις μονάδες μάλιστα περιλαμβάνονται αρκετοί πολίτες της Ελβετίας που βρίσκονται αυτή την στιγμή στο Ιράκ, ένας από τους οποίους δήλωσε, "Κάποιος πρέπει να αναλάβει δράση για να αποτρέψει την εξαφάνιση των Χριστιανών."
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος της περιφέρειας του Κουρδιστάν στο Ιράκ, Massud Μπαρζανί, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να ανοίξει τις πόρτες των κουρδικών δυνάμεων Πεσμεργκά σε χριστιανούς εθελοντές, παρέχοντας τους τα μέσα για να δημιουργήσουν δυνάμεις αυτοάμυνας στα χωριά τους και υπερασπιστούν τους εαυτούς τους από την τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι ο Μπαρζανί το είπε αυτό κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου. Και μάλιστα οκάλεσε τους χριστιανούς «να μην σκεφτούν να μεταναστεύσουν από τις πατρίδες τους, πίσω στην Μέση Ανατολή επειδή η απειλή της τρομοκρατίας είναι προσωρινή και τρομοκράτες" θα ηττηθούν."
Ζητούν μια νέα σταυροφορία
Προφανώς, αυτές οι μαχητές λαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια από κάποιους ανθρώπους στη Δύση που δεν αισθάνονται ότι η ιρακινή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις της Δύσης κάνουν αρκετά. Ορισμένοι Ευρωπαίοι πλέον μιλούν για ένα "ένοπλο προσκύνημα» στο Ιράκ, λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια πέμπτη Σταυροφορία ή μια νέα ναυμαχία της Ναυπάκτου, υπενθυμίζοντας την ιστορική μάχη του 7 Οκτώβρη 1571, όταν η Ιερά Συμμαχία νίκησε τους μουσουλμανικούς στόλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: