Πέστα ρε Νικόλα… Γιατί κάποιος πρέπει επιτέλους να βάλει στη θέση του τον προδοτικό Ανανστασιάδη…Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναγνωρίσει τα λάθη και τις ευθύνες της Κυβέρνησής του, και ν’ αποδεχθεί την πρόταση του ΔΗΚΟ αναστέλλοντας την εφαρμογή του νόμου των...
εκποιήσεων έως ότου εφαρμοστούν οι νόμοι για την Αφερεγγυότητα, καλεί ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος (γιος του αείμνηστου Τάσου Παπαδόπουλου). Σε συνέντευξή του στη «Σ», ο κ. Παπαδόπουλος διαμηνύει πως η Βουλή δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και να αφήσει τον κόσμο απροστάτευτο, σημειώνοντας πως «είναι καιρός η κυβέρνηση Αναστασιάδη να πάψει να κρύβεται, κάνοντας τον κλητήρα της Τρόικας». Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η πολιτική σταθερότητα δεν επέρχεται εάν τα κόμματα, από ζωντανά κύτταρα παραγωγής πολιτικής, καταντούν άβουλα επικυρωτικά όργανα της εκάστοτε Κυβέρνησης. «Η πολιτική σταθερότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κυβέρνηση», επισημαίνει.
-Κύριε Παπαδόπουλε, με αφορμή το θέμα του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, παρακολουθούμε μια ολοένα και αυξανόμενη αντιπολιτευτική στάση του κόμματός σας έναντι της Κυβέρνησης. Αλήθεια, από πού πηγάζει όλο αυτό το αντιπολιτευτικό μένος, το οποίο κάποιοι σας αποδίδουν;
-Η τεκμηριωμένη πολιτική ανάλυση των δεδομένων δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αντιπολιτευτικό μένος. Αντίθετα, αποτελεί υποχρέωση κάθε πολιτικού κόμματος, εφόσον διαφωνεί, τεκμηριωμένα να εκφράζει τη διαφωνία του και να καταθέτει εναλλακτικές προτάσεις. Αντιπολιτευτικό μένος θα ήταν η τυφλή και ισοπεδωτική άρνηση, χωρίς τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και αντιπρόταση. Οι ανησυχίες, οι ενστάσεις και η αγωνία του Δημοκρατικού Κόμματος εκπηγάζουν από το γεγονός ότι ούτε στο πεδίο της οικονομίας, ούτε στο Κυπριακό βαίνουν καλώς τα πράγματα. Είναι δε ακόμη πιο ανησυχητικό ότι τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς, εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών σε μεγάλο βαθμό.
Αφενός, στην οικονομία τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με τις εκποιήσεις των σπιτιών του κόσμου και επιβάλλεται διεκδίκηση των χρημάτων του Κύπριου καταθέτη, μετόχου και κατόχου αξιογράφων που «κουρεύτηκαν», για να καλύψουν το ελληνικό χρέος και για να ανακεφαλαιοποιηθεί η Τράπεζα Πειραιώς. Αφετέρου, στο Κυπριακό φαίνεται να οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, εξαιτίας της κάκιστης συμφωνίας Αναστασιάδη-Έρογλου, η οποία έδωσε την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να αναβαθμίζει το ψευδοκράτος, να εμμένει σε προτάσεις εθνικού ξεκαθαρίσματος και να πετυχαίνει τους περισσότερους διαχρονικούς στόχους της.
«Παλινωδίες και τακτικισμοί»
-Δηλώσατε ότι με την απόφασή του να προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο τεσσάρων εκ των νομοθετημάτων που ψήφισε η Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έρχεται σε κάθετη ρήξη με το Κοινοβούλιο. Πώς το εκλαμβάνετε αυτό ακριβώς και πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε; Θα δημιουργήσετε κοινοβουλευτικό μέτωπο μπλοκαρίσματος των όποιων κυβερνητικών νομοσχεδίων;
-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ αρχικά χαιρέτισε τη στάση της Βουλής στο θέμα των εκποιήσεων, και ο Δημοκρατικός Συναγερμός ψήφισε τροπολογίες και προτάσεις νόμου που κατέθεσε η αντιπολίτευση, στην πορεία επέλεξε να εφαρμόσει μόνο τον νόμο των εκποιήσεων, χωρίς το δίχτυ προστασίας που ψήφισαν τα κόμματα, αφήνοντας στην ουσία τον κόσμο απροστάτευτο. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα με τις παλινωδίες και τους τακτικισμούς της Κυβέρνησης;
Παρέμεινε σε ισχύ ένας ισοπεδωτικός νόμος, ο οποίος θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μαζικές εκποιήσεις και ανεξέλεγκτη πτώση των τιμών των ακινήτων, χωρίς να επιτευχθεί η εκταμίευση της δόσης. Με δεδομένο αυτό, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναγνωρίσει επιτέλους τα λάθη και τις ευθύνες της Κυβέρνησής του, και να αποδεχθεί την πρόταση του ΔΗΚΟ, την οποία σημειωτέον ψήφισε και ο ΔΗΣΥ, και να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων έως ότου εφαρμοστούν οι νόμοι για την Αφερεγγυότητα.
Πέραν τούτου, όμως, είναι ξεκάθαρο πως η Βουλή δεν πρόκειται να μείνει με τα χέρια δεμένα και να αφήσει τον κόσμο απροστάτευτο. Δεν μπορεί να τίθεται σε ισχύ μόνο ο ένας νόμος, την ώρα που η Τρόικα αρνείται να μας παραχωρήσει τη δόση και να αφήνονται τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις στο έλεος των τραπεζών. Εμείς αυτήν την άλογη λογική, στις κρισιμότερες στιγμές για τον τόπο και τους πολίτες, δεν θα την ακολουθήσουμε.
-Ορισμένοι λένε πως σκοπίμως ως αντιπολίτευση προχωρήσατε στην ψήφιση των επίμαχων νομοσχεδίων, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να τ’ αποδεχθεί η Τρόικα, απλώς και μόνο για να κάνετε ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πώς απαντάτε;
-Οι «τρύπες» των τραπεζών δεν μπορούν να καλυφθούν με τις εκποιήσεις. Οι μαζικές εκποιήσεις απλώς θα επιδεινώσουν την ύφεση, θα αυξήσουν την ανεργία και θα καταστρέψουν τη δομή της κυπριακής οικονομίας. Συνεπώς, ο άξονας της πολιτικής του Δημοκρατικού Κόμματος είναι η ευημερία και ελάφρυνση του Κύπριου πολίτη, και όχι διευκόλυνση ή η επιβάρυνση της ζωής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Για εμάς εκείνο που πρωτίστως μέτρησε είναι η προστασία των κυπριακών νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων από τις μαζικές εκποιήσεις και τις αυθαιρεσίες των τραπεζών. Μέτρησε η προστασία εκείνων των δανειζομένων που όχι εξ υπαιτιότητός τους, αλλά εξ υπαιτιότητος της κρίσης, μετατράπηκαν σήμερα από νοικοκυραίοι σε επαίτες.
Η Κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της 15 ολόκληρους μήνες να καταθέσει στη Βουλή τα νομοσχέδια των εκποιήσεων και της Αφερεγγυότητας (που πρέπει να θέτουν κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες για τους δανειζομένους) και όμως δεν το έπραξε. Παρά μόνο, έμεινε λίγες μέρες πριν από την έγκριση της δόσης και κατά τρόπον εκβιαστικό κατέθεσε το νομοσχέδιο των εκποιήσεων. Η ίδια η Κυβέρνηση παραβίασε τις υποδείξεις της Τρόικας και του μνημονίου, που σαφώς προβλέπει ταυτόχρονη κατάθεση και ψήφιση εκποιήσεων και Πλαισίου Αφερεγγυότητας. Συνεπώς, ας μην καμώνεται τώρα για τάχατες ευθύνες της Βουλής και των κομμάτων για τη μη εκταμίευση της δόσης.
Η πολιτική σταθερότητα
-Δεν στοχεύετε, δηλαδή, στο να δημιουργήσετε πολιτική αστάθεια, ούτε και σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να μην εκταμιευθεί η επόμενη δόση, ανεξαρτήτως του αν για εσάς η ευθύνη για κάτι τέτοιο θα βαραίνει την Κυβέρνηση;
-Αντίθετα. Ουδέποτε η πολιτική αστάθεια ήταν, είναι ή θα αποτελέσει στόχο μας. Και ακριβώς για να αποφύγουμε την πολιτική και κοινωνική αστάθεια, που οι ατυχείς και λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη δημιούργησαν, προσπαθήσαμε σε ένα πνεύμα συναίνεσης και συγκαταβατικότητας, καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις, να καλύψουμε τα κενά που αφήνει η κυβερνητική πολιτική. Δυστυχώς, η εποικοδομητική μας στάση δεν εκτιμήθηκε από την Κυβέρνηση, η οποία προτίμησε να καλλιεργεί την κινδυνολογία και να δυναμιτίζει το κλίμα με τα πολιτικά κόμματα. Συνεπώς, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η πολιτική σταθερότητα δεν επέρχεται εάν τα κόμματα, από ζωντανά κύτταρα παραγωγής πολιτικής, καταντούν άβουλα επικυρωτικά όργανα της εκάστοτε Κυβέρνησης. Η πολιτική σταθερότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κυβέρνηση.
-Φανταζόμαστε, πάντως, γνωρίζετε πόσο άτεγκτη είναι η Τρόικα σε όλες τις χώρες οι οποίες τη χρειάστηκαν. Δεν είναι κάπως αυθαίρετος ο ισχυρισμός σας, πως η Κυβέρνηση δεν διεκδικεί και δεν διαπραγματεύεται μαζί της; Δεν σας περνά από το μυαλό πως μπορεί να ισχύει αυτό που λέμε «άλλο το θέλω και άλλο το μπορώ»;
-Τότε η Ελλάδα πώς τα καταφέρνει; Είναι καιρός η κυβέρνηση Αναστασιάδη να πάψει να κρύβεται, κάνοντας τον κλητήρα της Τρόικας. Πρέπει, επιτέλους, να αναγνωρίσει το δικαίωμα της χώρας μας να διεκδικήσει πίσω τα χρήματα των πολιτών της. Να διεκδικήσει τις ζημιές των €8 δις που υπέστη η κυπριακή οικονομία, εξαιτίας των αποφάσεων της Ε.Ε., των λανθασμένων πολιτικών χειρισμών και των εγκληματικών ενεργειών και παραλείψεων των τραπεζών, αλλά και των ευρωπαϊκών και ντόπιων εποπτικών Αρχών.
Δεν ζητάμε ούτε τα χρήματα των Γερμανών, ούτε των Γάλλων, ούτε των Πορτογάλων. Ζητάμε επιστροφή των χρημάτων των Κυπρίων μετόχων, κατόχων αξιογράφων και καταθετών, που κλάπηκαν για να χρηματοδοτηθεί το ελληνικό χρέος και να ανακεφαλαιοποιηθεί η Τράπεζα Πειραιώς. Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία διεκδικεί και όπως φαίνεται επιτυγχάνει τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας, πώς μπορεί και εμείς δεν μπορούμε;
«Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»
-Επικαλείστε τη διεκδικητικότητα που, όπως λέτε, επιδεικνύει η κυβέρνηση της Ελλάδας. Σας υπενθυμίζω απλώς ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τα πάνδεινα σε όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο Μνημόνιο, ενώ παρόμοια στάση με αυτήν που τηρείτε εσείς έναντι της δικής μας κυβέρνησης, τηρεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Ίσως και πιο έντονη μάλιστα…
-Κάνετε λάθος. Το Δημοκρατικό Κόμμα ψήφισε το Μνημόνιο και εξακολουθεί να θεωρεί ότι ήταν και παραμένει η μόνη εφικτή επιλογή τη δεδομένη στιγμή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διεκδικήσουμε αλλαγές και βελτιώσεις εκεί που η εμπειρία και η πράξη το επιβάλλουν. Το πρόβλημα είναι ότι η Κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται το Μνημόνιο καθημερινά, αλλά το κάνει χειρότερο. Εμείς θέλουμε να το επαναδιαπραγματευτεί και να το κάνει καλύτερο.
Θα προσέθετα δε, πως έχουμε κάθε λόγο και κάθε αξιοπιστία, εμείς του Δημοκρατικού Κόμματος να ζητούμε αλλαγές στο Μνημόνιο, από τη στιγμή που ο κυπριακός λαός το εφαρμόζει και υποφέρει. Να σας θυμίσω ότι στην Κύπρο συνέβη το πρωτοφανές ανά το παγκόσμιο «κούρεμα» καταθετών, ενώ ταυτόχρονα ο κυπριακός λαός υπέστη «τσουνάμι» περικοπών και φορολογικών μέτρων. Μας επικρότησαν για πρωταθλητισμό στην εφαρμογή του μνημονίου και στα μέτρα λιτότητας οι δανειστές. Δεν είδαμε, όμως, μέχρι σήμερα ούτε και ένα μέτρο ανάπτυξης, ούτε και ένα μέτρο που επιτέλους να δίδει ελπίδα στον καταπονημένο κυπριακό λαό.
Συνεπώς, εμείς πιστεύουμε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Επιβάλλεται μέσα από ένα εθνικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο για τους Κύπριους πολίτες. Και αυτός προφανώς είναι και ο ρόλος της αντιπολίτευσης. Μέσα από μια εποικοδομητική κριτική και πίεση στην εκτελεστική εξουσία, να καλύπτονται τα πολιτικά κενά και πρωτίστως τα κοινωνικά ελλείμματα. Αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης και γι’ αυτό είναι ταγμένη με την ψήφο των πολιτών.
Λαϊκισμός είναι οι μη υλοποιήσιμες δεσμεύσεις του κ. Αναστασιάδη
-Το γεγονός ότι η κυπριακή κοινωνία δεν αντιδρά όπως αντέδρασαν άλλες κοινωνίες, μεταφράζεται από κάποιους ως δείγμα μεγάλης ωριμότητας και κλεισίματος των αφτιών στους «λαϊκισμούς» της αντιπολίτευσης. Μήπως, τελικά, το θέμα δεν προσφέρεται για δημιουργία εντυπώσεων και ψηφοθηρικές προσεγγίσεις;
Να μου επιτρέψετε, κυρία Σταύρου, να παρατηρήσω ότι λαϊκισμός είναι οι μη υλοποιήσιμες δεσμεύσεις του κ. Αναστασιάδη και όχι οι προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης, και προεκλογικά και μετεκλογικά, είχε δεσμευτεί ότι θα προστάτευε την πρώτη κατοικία, όπως είχε δεσμευτεί για σωρεία άλλων θεμάτων. Όμως, δεν είναι τώρα η ώρα για αλληλοεπίρριψη ευθυνών. Είναι ώρα για εθνική συνεννόηση. Είναι ώρα για επαναδιαπραγμάτευση πτυχών του μνημονίου και διεκδίκηση.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η επιστολή που έστειλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από λίγες μέρες. Είναι η ώρα για να αξιοποιήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει η πρωτοβουλία και το παράδειγμα της Ελλάδας, και να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε. Ο τόπος δεν αντέχει άλλη αδράνεια και παθητικότητα από πλευράς της Κυβέρνησης.sigmalive
www.hellasforce.com