Με αυτή την παγκόσμια πατέντα, η
Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη αύριο το πρωί! [...] Αυτήν
την πρόταση – έκκληση κάνω και στον νυν Πρωθυπουργό, κύριο Αντώνη
Σαμαρά, αλλά και σε όλη τη χώρα, για να γίνουμε ανεξάρτητοι και να μη
χρειαστεί να ξαναπληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για ενέργεια σε κανέναν [...]
Ας το εκμεταλλευτούμε και ας συνεργαστούμε, έστω και μια φορά στη ζωή
μας για την Ελλάδα!», o Λεωνίδας Κόντος, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη για
το tvxs, με αφορμή το «πρώτο ενεργειακό δέντρο στον κόσμο», μια
παγκόσμια καινοτομία του ίδιου, την οποία «η πολιτεία, όπως όλα δείχνουν
εδώ και χρόνια, αρνείται να την αξιοποιήσει»...
Κρ.Π.: Ας ξεκινήσουμε, με το τί σπουδές έχετε κάνει και πώς φτάσατε να ασχοληθείτε με την πράσινη ενέργεια.
Λ.Κ.: Ηλεκτρονικός Μηχανολόγος σπούδασα, και με την πράσινη ενέργεια ασχολήθηκα από τη στιγμή που θέλησα να κατασκευάσω αυτήν την ανεμογεννήτρια καθέτου άξονα για να μπορέσει να αναπτυχθεί το κομμάτι του αιολικού συστήματος πάνω σε άλλα δεδομένα.
Mε βάση όσα γνώριζα για τα φωτοβολταϊκά, αλλά και ότι η ενέργεια δεν αντλείται μόνο από το φως αλλά και από τον αέρα, μελέτησα ότι υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή, σχετικό με τις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που λειτουργούν μόνο με μεγάλους ανέμους και συγχρόνως με πολύ θόρυβο… Δηλαδή, τις ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα, που παράγουν, μεν, πράσινη ενέργεια, αλλά συγχρόνως οι εγκαταστάσεις τους και η λειτουργία τους, έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για το ίδιο το περιβάλλον, που κατά τα άλλα, θέλουν να αξιοποιήσουν ενεργειακά.
Κρ.Π.: Τι είδους καταστρεπτικές συνέπειες;
Λ.Κ.: Πρώτα απ’ όλα, οι ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα, οι οποίες έχουν ύψος πάνω από 100 μέτρα, προκαλούν το θάνατο των πουλιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην είσοδο και στην έξοδο των σημείων που τοποθετούνται. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Και είναι περιττό να αναφέρω, το αισθητικό κομμάτι που προσβάλλεται, εφόσον, οφθαλμοφανώς, δεν σέβονται την ανθρώπινη κλίμακα σε όποιο φυσικό τοπίο κι αν τοποθετηθούν, καθώς δημιουργείται οπτική όχληση -στην κυριολεξία δεν μπορείς να σταθείς μπροστά τους- δεσμεύοντας μεγάλο χώρο γύρω τους και καταστρέφοντας αισθητικά, αλλά και ουσιαστικά, το τοπίο και τη φύση.
Κρ.Π.: Ουσιαστικά; Δηλαδή; Λ.Κ.: Πρώτα απ’ όλα, οι ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα, οι οποίες έχουν ύψος πάνω από 100 μέτρα, προκαλούν το θάνατο των πουλιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην είσοδο και στην έξοδο των σημείων που τοποθετούνται. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Και είναι περιττό να αναφέρω, το αισθητικό κομμάτι που προσβάλλεται, εφόσον, οφθαλμοφανώς, δεν σέβονται την ανθρώπινη κλίμακα σε όποιο φυσικό τοπίο κι αν τοποθετηθούν, καθώς δημιουργείται οπτική όχληση -στην κυριολεξία δεν μπορείς να σταθείς μπροστά τους- δεσμεύοντας μεγάλο χώρο γύρω τους και καταστρέφοντας αισθητικά, αλλά και ουσιαστικά, το τοπίο και τη φύση.
Λ.Κ.: Ουσιαστικά, επειδή η εγκατάστασή τους χρειάζεται πάνω από 15 μέτρα δρόμο διάνοιξης για την κάθε μία ανεμογεννήτρια, πρέπει δηλαδή να σκαφτεί γύρω από κάθε μία, σχεδόν ένα οικοδομικό τετράγωνο -όσο περίπου μια ολόκληρη πολυκατοικία- άρα, να κοπούν όλα τα δέντρα, αλλά και να καταπατηθεί -ενδεχομένως- η γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα να πρέπει να καταστρέφονται βουνά και δάση, για να ανεβεί έστω και μία ανεμογεννήτρια΄ πόσο, μάλλον, δεκάδες, ή εκατοντάδες…
Επίσης, με τις ταχύτητες που αναπτύσσουν, παράγουν τεράστιο θόρυβο, με αποτέλεσμα τα ζώα αλλά και οι άνθρωποι που ζουν γύρω τους, αναγκαστικά τρέπονται σε… φυγή. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να ζήσει άνθρωπος ή ζώο κοντά σε ένα τέτοιο εργοτάξιο.
Άρα, περιττό να προσθέσω, για ποιον λόγο τέτοιες εγκαταστάσεις είναι αδύνατον να γίνουν μέσα ή κοντά σε πόλεις…
Επιπλέον, αυτές οι ανεμοφεννήτριες κατεβάζουν την θερμοκρασία στους τόπους που θα εγκατασταθούν, διότι στα ύψη που φτάνουν, αλλάζουν την δίοδο των ανέμων και των σύννεφων, άρα αλλάζουν, εκτός των άλλων, και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντός τους.
Άλλο μεγάλο πρόβλημα, είναι, ότι για να λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες, χρειάζονται ηλεκτρική υποστήριξη, δηλαδή, πρέπει να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα για να ξεκινήσουν να περιστρέφονται.
Κρ.Π.: Πρέπει να βρεθούν
εκτάσεις, κυρίως, σε βουνά, που χαρακτηρίζονται από τους μεγάλους
ανέμους; Και εκείνες, οι ανεμογεννήτριες, που τις εγκαθιστούν στη
θάλασσα;
Λ.Κ.: Ακριβώς. Ναι, έχει ξεκινήσει τώρα, να γίνεται και αυτό. Στη θάλασσα αυτές οι ανεμογεννήτριες, δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας την ώρα που δουλεύει, τα οποία, σε αυτή την περίπτωση, απομακρύνουν όλα τα ψάρια και γενικά καταστρέφεται προφανώς, η υποθαλάσσια ζωή που υπάρχει γύρω τους.
Κρ.Π.: Ποιοί παράγουν ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα; Λ.Κ.: Ακριβώς. Ναι, έχει ξεκινήσει τώρα, να γίνεται και αυτό. Στη θάλασσα αυτές οι ανεμογεννήτριες, δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας την ώρα που δουλεύει, τα οποία, σε αυτή την περίπτωση, απομακρύνουν όλα τα ψάρια και γενικά καταστρέφεται προφανώς, η υποθαλάσσια ζωή που υπάρχει γύρω τους.
Λ.Κ.: Όχι Έλληνες. Η μοναδική εταιρεία που παράγει ανεμογεννήτριες, αλλά μόνο κάθετου άξονα, είμαστε εμείς, και θέλουν, ως φαίνεται, να μας κλείσουν…
Κρ.Π.: Κατ” αρχήν, γνωρίζετε τί θέση έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών οριζοντίου άξονα, στην Ελλάδα;
Λ.Κ.: Οι Γερμανοί έχουν βάλει ένα θέμα. Δηλαδή, ότι μπορεί να προχωρήσουν μόνο οι εργασίες που αξιοποιούν, είτε γερμανικά φωτοβολταϊκά, είτε γερμανικές ανεμογεννήτριες.
Κρ.Π.: Υπάρχουν, όμως, και άλλες εταιρείες, όπως η ισπανική Ιμπερντρόλα Ρόκας.
Λ.Κ.: Υπάρχουν και άλλες ξένες εταιρείες που προσπαθούν να μπουν στον χώρο, αλλά οι γερμανοί θέλουν κατ’ αποκλειστικότητα να κυριαρχήσουν σε αυτόν τον τομέα.
Κρ.Π.: Σε σχέση με την πράσινη ενέργεια;
Λ.Κ.: Σε σχέση με την πράσινη ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες.
Κρ.Π.: Πώς φτάσατε να κατασκευάσατε αυτήν την παγκόσμια πατέντα, την ανεμογεννήτρια AirTurbo, κάθετου άξονα;
Λ.Κ.: Επειδή, έβαλα στόχο να βρω λύση σε αυτά τα προβλήματα που προανέφερα, και συγχρόνως, να αναπτυχθεί κάτι ελληνικό και πολύ διαφορετικό.
Έτσι κατάφερα να κατασκευάσω την συγκεκριμένη πατέντα, η οποία είναι σε μορφή δέντρου και δεν δημιουργεί κανένα από όλα αυτά τα προβλήματα, ή τις καταστροφές, που προκαλούν οι άλλες ανεμογεννήτριες.
Αρχίζοντας από τη βάση και τα πτερύγια, τα οποία είναι ακίνητα, απέτρεψα
να μπαίνουν τα πουλιά στην είσοδο και να μην κινδυνεύουν να σκοτωθούν.
Επίσης, κατήργησα αλλά και εκμεταλλεύτηκα τον στροβιλισμό, ώστε να εξαπλασιάσει την εκμετάλλευση του αέρα από οποιοδήποτε σημείο και αν έρχεται, γιατί απλά είναι στρογγυλή και λειτουργεί από οποιοδήποτε σημείο.
Επίσης, κατήργησα αλλά και εκμεταλλεύτηκα τον στροβιλισμό, ώστε να εξαπλασιάσει την εκμετάλλευση του αέρα από οποιοδήποτε σημείο και αν έρχεται, γιατί απλά είναι στρογγυλή και λειτουργεί από οποιοδήποτε σημείο.
Άρα, με αυτό τον τρόπο, μπορεί και εκμεταλλεύεται ακόμα και το ρεύμα
αέρα που δημιουργεί έστω και ένα αυτοκίνητο, και βέβαια, μπορεί να
τοποθετηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα και στους δρόμους των πόλεων, ακόμα
και σε αυλή σπιτιού ή σε ταράτσες.
Επίσης, δεν έχει ανάγκη ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσει.
Θα μπορούσε σήμερα π.χ. ο ελληνικός στρατός να μην έχει καμία ανάγκη από ηλεκτροδότηση, και να έχει αυτόνομη παραγωγή ενέργειας (πρόσφατα, πήραμε βραβείο από τον ελληνικό στρατό, φτιάχνοντας μια τέτοια ανεμογεννήτρια, τύπου παραλλαγής, η οποία θα είναι και στην έκθεση Θεσσαλονίκης).
Θα μπορούσε σήμερα π.χ. ο ελληνικός στρατός να μην έχει καμία ανάγκη από ηλεκτροδότηση, και να έχει αυτόνομη παραγωγή ενέργειας (πρόσφατα, πήραμε βραβείο από τον ελληνικό στρατό, φτιάχνοντας μια τέτοια ανεμογεννήτρια, τύπου παραλλαγής, η οποία θα είναι και στην έκθεση Θεσσαλονίκης).
Τα νησιά μας, επίσης, θα μπορούσαν να μην έχουν ανάγκη από πετρέλαιο και καύσιμα για να λειτουργήσουν.
Λ.Κ.: Η πολιτεία, όπως όλα δείχνουν εδώ και χρόνια, αρνείται να την
αξιοποιήσει. Στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν έχουμε δει ενδιαφέρον, αλλά μας
δημιουργούν, όπως είπα, και πρόβλημα. Για παράδειγμα, εδώ και τρία
χρόνια παιδευόμαστε να βγάλουμε κάποιες άδειες, και να εγκαταστήσουμε
ανεμογεννήτριες, αλλά μας εμποδίζουν, ουσιαστικά, να προχωρήσουμε, και
σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε δήμους και δημόσια κτίρια.
Κρ.Π.: Υπάρχει, δηλαδή, ενδιαφέρον, από άλλους;Λ.Κ.: Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά το κράτος δεν μας δίνει, επίτηδες, τις άδειες.
Κρ.Π.: Με ποιά απάντηση;
Λ.Κ.: Απαντώντας, ότι έχουν προτεραιότητα τα φωτοβολταϊκά, τα οποία είναι μία μορφή παραγωγής ενέργειας, η οποία εκμεταλλεύεται τον ήλιο, και δουλεύει σε συγκεκριμένες ώρες: Τέσσερις ώρες την ημέρα. Ενώ οι ανεμογεννήτριες, δουλεύουν 24 ώρες! Είναι δηλαδή, δεκαπλάσια η παραγωγή της ενέργειας των αιολικών, απ’ ότι των φωτοβολταϊκών.
Τα έχουν, όμως, σε προτεραιότητα, γιατί υπάρχουν τα ξένα συμφέροντα, τα οποία πουλάνε στους έλληνες, για να βγάλουν περισσότερα χρήματα. Και όλα αυτά τα φωτοβολταϊκά, είναι ξένα, δηλαδή, είναι γερμανικών εταιρειών, όπως και κινέζικα.
Κρ.Π.: Από το εξωτερικό, έχουν ενδιαφερθεί για την συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια που έχετε κατασκευάσει;
Λ.Κ.: Έχουν ενδιαφερθεί πολλοί. Γι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις έξω. Έχουμε κάνει προτάσεις για να φτιάξουμε μια μονάδα παραγωγής, ώστε να εξάγουμε στο εξωτερικό, και να δουλέψουν χιλιάδες έλληνες, αλλά μας δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα, ακόμα και σε αυτό. Διότι μας ζητάνε πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν.
Κρ.Π.: Τί ζητάνε, δηλαδή;
Λ.Κ.: Μας ζητάνε χρήματα, μας ζητάνε ιδία συμμετοχή που πρέπει να καλύψουμε, μας ζητάνε τη μάνα μας και τον πατέρα μας…
Μας έχουν εγκλωβίσει.
Και από την άλλη πλευρά, κάνουν εισαγωγή ανεμογεννητριών οριζοντίου άξονα από τη Γερμανία και από την Ισπανία, και προωθούν αυτές.
Παρόλο, που στο θέμα της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας, όπως ήδη είπα, με τις συγκεκριμένες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα καίριο πρόβλημα, ότι πρέπει να καταστραφεί το περιβάλλον, εκεί όπου θα εγκατασταθούν. Φαίνεται, ότι δεν τους ενδιαφέρει να καταστρέψουν ένα τοπίο, αρκεί να αναπτυχθούν οι ίδιοι, στο όνομα της «ανάπτυξης» κατά τα άλλα, όπως την εννοούν.
Κρ.Π.: Τί θα λέγατε π.χ. στον Υπουργό περιβάλλοντος για όλα αυτά; Έχετε απευθυνθεί;
Λ.Κ.: Θα έλεγα, ότι πρέπει να μας αφήσουν να δουλέψουμε στην Ελλάδα, για να φτιάξουμε κάτι μοναδικό στον κόσμο!
Στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον Υπουργό Κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, έγινε παρουσίαση στη Γενική Γραμματεία, και επικοινωνία ,τον Ιανουάριο του 2011 για την καινοτομία μας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και παρουσίαση. Αλλά δεν υπήρξαν αποτελέσματα.
Έχουμε ένα ελληνικό προϊόν, το οποίο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και στα βουνά μας αλλά και στις πόλεις μας, αλλά και να το πουλήσουμε στο εξωτερικό.
Μπορούμε να γίνουμε αυτόνομοι ενεργειακά. Να γίνει αυτόνομη ενεργειακά, όλη η Ελλάδα και να εξάζουμε στο εξωτερικό και να παίρνουμε χρήματα από όλη την Ευρώπη. Ε, δεν μπορούν να το καταλάβουν!
Κρ.Π.: Έχετε προσπαθήσει να συνεργαστείτε και με κάποιους άλλους, σε σχέση με αυτό; Λ.Κ.: Θα έλεγα, ότι πρέπει να μας αφήσουν να δουλέψουμε στην Ελλάδα, για να φτιάξουμε κάτι μοναδικό στον κόσμο!
Στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον Υπουργό Κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, έγινε παρουσίαση στη Γενική Γραμματεία, και επικοινωνία ,τον Ιανουάριο του 2011 για την καινοτομία μας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και παρουσίαση. Αλλά δεν υπήρξαν αποτελέσματα.
Έχουμε ένα ελληνικό προϊόν, το οποίο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και στα βουνά μας αλλά και στις πόλεις μας, αλλά και να το πουλήσουμε στο εξωτερικό.
Μπορούμε να γίνουμε αυτόνομοι ενεργειακά. Να γίνει αυτόνομη ενεργειακά, όλη η Ελλάδα και να εξάζουμε στο εξωτερικό και να παίρνουμε χρήματα από όλη την Ευρώπη. Ε, δεν μπορούν να το καταλάβουν!
Λ.Κ.: Και έχω προσπαθήσει και το ζητάω. Δηλαδή, την συνεργασία ανθρώπων που θέλουν να το αξιοποιήσουμε σε όλο τον κόσμο.
Κρ.Π.: Ο Πανεπιστημιακός χώρος, έχει γνώση για την συγκεκριμένη πατέντα σας;
Λ.Κ.: Ναι. Και έχει αντιδράσει πάρα πολύ θετικά. Συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Πατρών, που έχουμε συνεργασία, ενδιαφέρεται να το αξιοποιήσουμε για όλο τον κόσμο, αλλά και γι’ αυτό χρειάζονται χρήματα, που το κράτος δεν δίνει.
Δηλαδή, για να βάλουμε φοιτητές, να βάλουμε ανθρώπους να δουλέψουν για να φτιάξουν κάτι για όλον τον κόσμο, χρειάζονται χρήματα, που το κράτος, όπως είπα, δεν τα δίνει.
Εγώ, έχοντας φτιάξει κάτι ελληνικό θα ήθελα να μείνει ελληνικό! Πριν μας το πάρουν, λοιπόν, ας το εκτιμήσουμε. Έχουν έρθει από Γερμανία, από Αυστραλία, από Αμερική για να το αγοράσουν.
Κρ.Π.: Υπάρχει περίπτωση να το πουλήσετε;
Λ.Κ.: Βέβαια. Πώς να αντέξω και εγώ; Περιμένεις: ένα, δύο, πέντε, δέκα χρόνια. Έχουν περάσει 15 χρόνια! Κανείς δεν βοηθάει την ανάπτυξη με την ουσιαστική έννοια του όρου.
Μάλιστα, η πρότασή μας στον Πρωθυπουργό, που ανέφερα, ήταν να αναπτυχθούμε ελληνικά. Δεν θέλω, δηλαδή, να αναπτυχθώ εγώ, σαν άτομο, ή σαν επιχείρηση, αλλά να αναπτυχθούμε σαν Έλληνες.
Οι άλλοι, είναι πιο χαζοί από εμάς, που χρηματοδοτούν; Για παράδειγμα,
στην Γερμανία, μου δίνουν το 100% της επένδυσης, χωρίς να βάλω φράγκο
εγώ, και να μου πληρώνουν και διαμονή εκεί, και τα πάντα, αλλά να γίνει
γερμανικό το προϊόν. Στην Αυστραλία το ίδιο. Στην Αμερική το ίδιο.
Στην Ελλάδα, αντίθετα, που παρακαλάω, όχι να βάλουν το 100% , αλλά να
με βοηθήσουν για να εργαστούν πάνω από 1000 άτομα, ώστε να προωθηθεί,
όλο αυτό, για να πουλιέται και στο ελληνικό κράτος, και στο εξωτερικό,
δεν κάνουν τίποτα.
Μια κρατική παρέμβαση βοήθειας για την Ελλάδα! Για να έχουμε όφελος σαν
έλληνες, και να πουλάμε ενέργεια στο εξωτερικό, στην Γερμανία, στην
Ιταλία, παντού!
Πώς αγοράζουμε ενέργεια, αυτή τη στιγμή, από την Βουλγαρία, από την
Αλβανία, από την Ιταλία, από την Τουρκία, στο δεκαπλάσιο από όσο
πουλάμε, και μπαίνουμε μέσα καθημερινά, ενώ, μπορούμε να δώσουμε
ενέργεια, σε όλους, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουμε σε κανέναν τίποτα;
Κρ.Π.: Στα εργοτάξια των ξένων εταιρειών, που τοποθετούνται
ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα, προσλαμβάνουν έλληνες ως εργατικό
προσωπικό; Λ.Κ.: Όχι φυσικά. Έρχονται μόνοι τους, με δικό τους προσωπικό, τα εγκαθιστούν, και φεύγουνε…
Εγώ, αυτό που βλέπω, είναι ότι η ελληνική κρίση έχει έρθει σε αυτό το σημείο, γιατί οι έλληνες δεν κοιτάνε να βοηθήσουν τους έλληνες, αλλά κοιτάνε μόνο το συμφέρον τους στην καλύτερη περίπτωση, ή να κλέψουνε, στη χειρότερη. Δεν θέλουν οι έλληνες να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον.
Κρ.Π.: Εσείς, δηλαδή, συνεργάζεστε;
Λ.Κ.: Και συνεργάζομαι και κάνω ότι μπορώ. Αλλά, έχω έρθει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Κρ.Π.: Για το θέμα της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα, με βάση την δική σας πατέντα, τι έχετε να πείτε, ως επίλογο;
Λ.Κ.: Έχω να πω, ότι με αυτή την παγκόσμια πατέντα, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη αύριο το πρωί! Δηλαδή, μπορεί να γίνει ανεξάρτητη από θέμα ενέργειας, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας, εκτός των άλλων, την κίνηση των αυτοκινήτων, και τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής που μπορούμε να βάλουμε στους δήμους, αλλά και παντού.
Αυτήν την πρόταση – έκκληση κάνω και στον νυν Πρωθυπουργό, κύριο Αντώνη Σαμαρά, αλλά και σε όλη τη χώρα, για να γίνουμε ανεξάρτητοι και να μη χρειαστεί να ξαναπληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για ενέργεια σε κανέναν! Το πιο σημαντικό στοιχείο, είναι ότι μπορούμε σαν Έλληνες να το κάνουμε, γιατί το έχουμε στα χέρια μας. Ας το εκμεταλλευτούμε και ας συνεργαστούμε έστω και μια φορά στη ζωή μας για την Ελλάδα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου