Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Το μέλλον της Ελλάδας είναι στα βότανα -Τα θέλει όλος ο κόσμος, αλλά και οι Αλβανοί που τα... κλέβουν

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΓΑΝΗ
NDTV:Το μέλλον της Ελλάδας είναι στα βότανα -Τα θέλει όλος ο κόσμος, αλλά και οι Αλβανοί που τα... κλέβουν
Ο αστυνομικός Γιώργος Μουσαφίρης κάνει καθημερινές περιπολίες στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Τα επεισόδια με διακινητές ναρκωτικών και παράνομους μετανάστες είναι μέρος της καθημερινής υπηρεσιακής ρουτίνας του. Μόνο που φέτος άρχισε να αντιμετωπίζει και ένα άλλο θέμα: την παράνομη έξοδο βοτάνων από την ελληνική επικράτεια...

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ndtv, ο κ. Μουσαφίρης επισημαίνει: «Οι χωρικοί άρχισαν να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα και ενεργοποιήθηκαν». Αυτό που συμβαίνει είναι ότι Αλβανοί έφτιαξαν ένα πρόχειρο παράπηγμα στη μέση των βουνών, με σκοπό να συλλέγουν -παράνομα- βότανα που φύονται στην περιοχή.
Μάλιστα, ήταν τόσο... οργανωμένοι που είχαν φέρει μαζί τους και μουλάρια για να μεταφέρουν τη... συλλογή τους και να την περάσουν στην Αλβανία, με σκοπό να την εμπορευθούν. Αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό, καθώς τον περασμένο Αύγουστο στην Τρίπολη συνελήφθησαν παράνομοι συλλέκτες να έχουν στην κατοχή τους μεγάλες ποσότητες ρίγανης και άγριου τσαγιού.
Όπως αναφέρει η Ελένη Μαλούπα, ερευνήτρια του οργανισμού «Δήμητρα», «η Ελλάδα έχει 7.500 είδη βοτάνων, από τα οποία το 20% είναι αρωματικά και χρησιμοποιούνται και στη φαρμακευτική. Ωστόσο δεν μεγαλώνουν πολύ». Η ιδιαιτερότητα των ελληνικών βοτάνων τα κάνει περιζήτητα στην Ευρώπη. Όπως σημειώνει το άρθρο, η Ελλάδα πουλάει αφειδώς βότανα σε Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ιταλία και Πολωνία. Κάπου εκεί μπαίνουν στη μέση οι παράνομοι συλλέκτες από την Αλβανία, που επιδιώκουν να καρπωθούν για ίδιον όφελος αυτό που δίνει η ελληνική γη. Ο αστυνομικός Γιώργος Μουσαφίρης επιβεβαιώνει το συμπέρασμα από την καθημερινή άσκηση των καθηκόντων του. Όπως αναφέρουν οι Ελληνες ειδικοί, το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στο παράνομο εμπόριο, αλλά και στον τρόπο που συλλέγουν τα βότανα αυτοί που δεν γνωρίζουν. Από τη μεριά του, ο Κώστας Οικονομάκης, ειδικός στο τσάι του βουνού, σημειώνει: «Πωλούν τα βότανα σε χαμηλότερη τιμή και αυτό διότι δεν είναι πιστοποιημένα».
Η αντίδραση της Ελλάδας, σημειώνει το άρθρο, ήταν να υπάρξει μια συνεργασία των επίσημων παραγωγών βοτάνων με την κυβέρνηση και να δημιουργήσουν έναν εθνικό κατάλογο βοτάνων υπό την επιστημονική σκέπη. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ελληνικές εταιρείες με εξωστρεφές προφίλ ολοένα και περισσότερο ποντάρουν στη δύναμη των βοτάνων και ασχολούνται ενεργά με το εμπόριό τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τσάι του βουνού, που πλέον έχει φτάσει μέχρι τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και το Παρίσι. Οι πιστοποιημένοι καλλιεργητές προσπαθούν να ελέγξουν την παραγωγή, έτσι ώστε να μην υπάρξει εξάντληση.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου