Συναγερμός στις μονάδες του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου από τη Θράκη μέχρι την Κύπρου – Ποιες κινήσεις κάνουν οι Τούρκοι
Γράφει ο Βελισσάριος Δραγάτσης
Σενάρια με παίγνια προσχεδιασμένου πολέμου εξετάζει το Συμβούλιο
Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα, το οποίο βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία
με την ηγεσία του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, το Επιτελικό Γραφείο
Επιχειρήσεων, τη Στρατιά Αιγαίου και τη διοίκηση της ΤΟΥΡΔΥΚ. Την ίδια στιγμή, έχουν γίνει συσκέψεις στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. Εξειδικευμένοι στις Ψυχολογικές Επιχειρήσεις διά του Τύπου, κυβερνητικοί υπάλληλοι, κάνουν εντατικές ενημερώσεις σε ομάδες δημοσιογράφων από τους μεγάλους εκδοτικούς ομίλους με την παρουσία κλιμακίου της ΜΙΤ. Όπως μαθαίνουμε, τα βασικά αντικείμενα ενημέρωσης είναι οι:...
- Η ερμηνεία που κάνει το πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο στο περιεχόμενο της συμφωνίας Παπανδρέου – Οζάλ του 1988 και οι απαιτήσεις που έχουν διατυπωθεί για τη συγκυριαρχία και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου μετά την έκδοση και ισχύ της ΝΟΤΑΜ 714 του 1974.
- Οι θέσεις της Τουρκίας για τις γκρίζες ζώνες μετά την κρίση στα Ίμια και στις θεωρίες τάχα περί της οθωμανικής κληρονομιάς, όπως μπορούν να στοιχειοθετηθούν από τη συμφωνία της Μαδρίτης που υπέγραψαν το 1997 οι Κώστας Σημίτης και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.
- Τα δεδομένα που έχουν προκύψει στο Κυπριακό, ειδικά στις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη Μεγαλόνησο, μετά το 2005 και το «όχι» του Τάσσου Παπαδόπουλου στο σχέδιο Αννάν.
Τι είπαν οι αεροπόροι στον Δένδια
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, οι επιτελείς του ΓΕΑ αποκάλυψαν ότι ζευγάρι οπλισμένων F-16C της Πολεμικής Αεροπορίας παρακολουθούσε «κατά πόδας» τη σύγχρονη τουρκική κορβέτα “Βuyucada” κατά τη διάρκεια των «αβλαβών διελεύσεων» που πραγματοποίησε επτάκις εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων προτού αποχωρήσει οριστικώς. Μάλιστα έγιναν προβολές χαρτών, στιγμάτων και λοιπού οπτικοακουστικού υλικού.
Ο υπουργός πληροφορήθηκε επίσης ότι η φρεγάτα «Έλλη» κατεδίωκε την τουρκική κορβέτα ενώ προς υποστήριξη του ελληνικού πλοίου είχαν σπεύσει σε διάφορα στρατηγικά σημεία άλλες μονάδες του Στόλου. Ανώτατη στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε την πληροφορία λέγοντας επίσης πως τα δύο F-16C έκαναν επανειλημμένες διελεύσεις σε χαμηλό ύψος, δείχνοντας το οπλισμό τους.
Έγκυρη πηγή αναφέρει ότι η 95 ΑΔΤΕ στη Ρόδο παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κινητικότητα στην περιοχή ενώ υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας του ελληνικού Πενταγώνου με το ΓΕΕΦ στη Λευκωσία. Η επικοινωνία αυτή γίνεται σε εφαρμογή των προβλεπομένων από το Σύμφωνο Αντιμετώπισης Κρίσεων που υπέγραψαν επικαιροποιημένο την 1η Οκτωβρίου ο τέως υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Κύπριο ΥΠΑΜ Χριστόφορο Φωκαΐδη.
Η ενεργοποίηση των διαδικασιών γίνεται προληπτικά διότι στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις ασκήσεις. Η πρώτη είναι αεροπορική και συμμετέχουν δυνάμεις από το Ισραήλ και την Κύπρο. Η δεύτερη άσκηση είναι ο «Νικητής» του ΓΕΕΦ όπου μετέχουν μεγάλες χερσαίες μονάδες και τεθωρακισμένες ταξιαρχίες. Τρίτη είναι η «Γαλάζια Φάλαινα» που διοργάνωσε σκόπιμα η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ.
Πώς το ΝΑΤΟ άδειασε τον Αβραμόπουλο
Η άσκηση αυτή γίνεται με την αιγίδα του ΝΑΤΟ παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις που εξέφρασε ο κ. Αβραμόπουλος στον γ.γ. της Συμμαχίας Γιορκ Στόλτενμπεργκ πριν από μερικές ημέρες στην κατ’ ιδίαν επαφή που είχαν στην αίθουσα τιμών της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Γι’ αυτό και σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι συνεπής προς το ΝΑΤΟ και κάλεσε τον γ.γ. να συνετίσει άλλες χώρες (σ.σ. όπως η Τουρκία) που προάγουν την ένταση και την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.
Διπλωματικοί παρατηρητές εξηγούσαν μάλιστα ότι η τουρκική άσκηση εκτός από την έγκριση του ΝΑΤΟ διαθέτει και τη συμμετοχή (σ.σ. όχι τυχαία) Πακιστανικών στρατευμάτων! Παραδοσιακά το Πακιστάν έχει αποδείξει ότι διάκειται αρνητικά στην Ελλάδα παρότι η χώρα μας φιλοξενεί και περιθάλπτει Πακιστανούς παράνομους μετανάστες που πληρώνουν αδρά Τούρκους δουλεμπόρους να τους περνούν στις ελληνικές ακτές ή να τους βυθίζουν ακόμα και μέσα στο Βόσπορο (αφού έχει πάρει τα λεφτά).
Τι στέλνουν οι Τούρκοι – πώς απαντά η Αθήνα
Στην ΑΟΖ της Κύπρου θα επιχειρήσουν παρανόμως για την «Γαλάζια φάλαινα» δεκαοκτώ πολεμικά πλοία ,επτά αεροσκάφη και από άλλα μικρά σκάφη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση αυτή θα έχουν τα υποβρύχια. Η Τουρκία θα διαθέσει τέσσερα υποβρύχια και ένα η Αγγλία. Συγκεκριμένα η τουρκική δύναμη κρούσης που θα παρατάξει στην Κυπριακή ΑΟΖ στα πλαίσια της άσκησης «Γαλάζια Φάλαινα» θα είναι , 3 φρεγάτες, 2 κορβέτες,4 υποβρύχια, 3 αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας, ελικόπτερα και 1 πλοίο γενικής υποστήριξης.
Επίσης θα συμμετέχουν έως τις 12 Νοεμβρίου , οι Η.Π.Α., η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ισπανία, το Πακιστάν και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεγάλη είναι η συμμετοχή της Ισπανίας που έστειλε για την άσκηση αυτή 6 φρεγάτες με τα οργανικά τους ελικόπτερα.
Το θερμόμετρο ανεβαίνει και όπως λένε αρκετοί επιτελείς, τώρα χρειάζονται λιγότερα λόγια, περισσότερη προσοχή και ψυχραιμία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο κ. Δένδιας θα ενημερωθεί ενδελεχώς το επόμενο 24ωρο για πρακτικά θέματα του εθνικού αμυντικού συστήματος και θα πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε σχηματισμούς πρώτης γραμμής.
Επιτελείς μάλιστα εισηγούνται να μεταβεί στο Καστελλόριζο, όπως ήθελε αλλά δεν πρόλαβε ο προκάτοχός του, κάνοντας μία κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού από το σημείο ένωσης της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ.
www.rizopoulospost.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου