Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ο Σαμαράς ετοίμαζε με την τρόικα νέο μνημόνιο και μας κορόιδευε με τα success story

Γεώργιος Βάμβουκας-Άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην Kontranews (8.11.2014)
Μια από τις πιο χιλιοειπομένες λαϊκές παροιμίες λέει: «Άλλαξε κι ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Με την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup, το διαβόητο Μνημόνιο του Μαϊου 2010 αντικαθίσταται πλέον από την “Ενισχυμένη Εποπτεία με Πιστωτική Γραμμή”. Η αγγλική διατύπωση ECCL (Enhanced Conditions Credit Line) μπορεί να αποδοθεί στα αγγλικά ως...
“Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις” ή σε ποιο ελεύθερη μετάφραση ως “Πρόγραμμα Ενισχυμένης Εποπτείας με Πιστωτική Γραμμή”. Το πρόγραμμα της Ενισχυμένης Εποπτείας με Πιστωτική Γραμμή για την Ελλάδα, αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου 2014 και θα αρχίσει να εφαρμόζεται στον ελληνικό λαό από την 1η Ιανουαρίου 2015, δηλαδή μαζί με τα κάλαντα. Τι είναι όμως το πρόγραμμα της “Ενισχυμένης Εποπτείας με Πιστωτική Γραμμή” (ECCL); Το πρόγραμμα ECCL, δηλαδή το πλάνο της Ενισχυμένης Εποπτείας με Πιστωτική Γραμμή, εντάσσεται στις μεθόδους οικονομικής πολιτικής του ESM (European Stability Mechanism).
Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ESM, όποια χώρα της Ευρωζώνης π.χ. Ελλάδα, ενταχθεί στο πρόγραμμα ECCL, υποχρεούται να υπογράψει Μνημόνιο (MoU-Memorandum of Understanding) με τον ESM. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα ECCL συνεπάγεται για τη χώρα (Ελλάδα), την εφαρμογή νέων αυστηρών μέτρων οικονομικής πολιτικής για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τα δυσβάστακτα μέτρα οικονομικής πολιτικής, αποφασίζονται από τους επόπτες της χώρας, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η χρονική διάρκεια της ECCL προβλέπεται ετήσια, με προοπτική ανανέωσής της έως δύο εξάμηνα. Η Ενισχυμένη Εποπτεία με Πιστωτική Γραμμή (ECCL) δίνει την δυνατότητα συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα και πιο συγκεκριμένα στην εποπτεία της χώρας, κάτι το οποίο σίγουρα θα συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας. Αξιοσημείωτο είναι ότι το συμβούλιο των μελών του ESM, έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει για τους τρόπους χρηματοδότησης των δανειακών αναγκών της χώρας, που έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα ECCL. Αξιοπρόσεκτη είναι η επισήμανση ότι η χώρα που αποκτά πρόσβαση στο πρόγραμμα ECCL, αναλαμβάνει σοβαρές δεσμεύσεις και γι’ αυτό θα βρίσκεται υπό τη συνεχή εποπτεία των αρμόδιων οργάνων του ESM.
Ωστόσο, η προχθεσινή απόφαση του Eurogroup για ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ECCL, περίτρανα αποκαλύπτει τον τυχοδιωκτισμό του έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια μας έχει πιπιλίσει το μυαλό, με τις αρλούμπες του περί success story και πως το δημόσιο χρέος είναι διαχειρίσιμο. Όλοι μας θυμόμαστε, τα παχιά λόγια των Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα και σία, που από το φθινόπωρο του 2013, διατυμπάνιζαν ότι τέρμα τα μνημόνια και σύντομα η Ελλάδα βγαίνει στις διεθνείς χρηματαγορές, για την άντληση όσων κεφαλαίων επιθυμεί. Τα άτομα δεν έχουν ηθικούς φραγμούς. Όταν έλεγαν αυτά τα ασύστολα ψεύδη στον ελληνικό λαό, έκαναν ταυτόχρονα μυστικές συζητήσεις με την τρόικα, για την υποταγή της χώρας μας σε νέο μνημόνιο, δηλαδή την δέσμευση της πατρίδας με το πρόγραμμα ECCL. Μιλάμε για λούμπεν μυστική οικονομική διπλωματία, σε στυλ ιταλικής κόζα νόστρα ή ιαπωνικής γιακούζα.
Δυστυχώς αγαπητοί μου φίλοι, από εδώ και πέρα ξεκινούν τα δύσκολα για όλους μας, εκτός βέβαια για τους καρεκλοκατακτητές της δικομματικής μασονίας. Αυτοί έτρωγαν και εξακολουθούν να τρώνε με σαράντα μασέλες. Εμείς τα λέγαμε, τα γράφαμε και το δικομματικό καθεστώς κώφευε. Η δέσμευση της χώρας με το πρόγραμμα της Ενισχυμένης Εποπτείας με Πιστωτική Γραμμή (ECCL), αποτελεί έμπρακτη ομολογία της δικομματικής κυβέρνησης ότι η χώρα πτώχευσε και θέλουμε νέα μνημονιακή δανειακή σύμβαση. Σε συνθήκες πλήρους δημοσιονομικού αδιεξόδου, ποιος σώφρον και ανιδιοτελής οικονομολόγος μπορεί να ισχυριστεί ότι τα Δημόσια Οικονομικά της χώρας δεν έχουν πτωχεύσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου