Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Διάλογος... κωφών - Σόιμπλε: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε - Βαρουφάκης: Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε

Διάλογος... κωφών - Σόιμπλε: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε - Βαρουφάκης: Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμεΣυζητήσαμε διεξοδικά και για αρκετή ώρα -όχι πάντα με συμφωνία- αλλά στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών. Συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη,
δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γ. Βαρουφάκη, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Υπήρξε σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα, αλλά, όπως σημείωσε, υπάρχουν... πολλά πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν. Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που στηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σόιμπλε.
«Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένοι Ευρώπη. Δεν είναι απλός ο δρόμος για την Ευρώπη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Η Ελλάδα έχει τον πιο δύσκολο δρόμο.


Διάλογος... κωφών - Σόιμπλε: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε - Βαρουφάκης: Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε
Πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Δεν είμαστε διαφορετικής άποψης για τους λόγους που έφτασε σε αυτή την κατάσταση. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη στην Ελλάδα.

Έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος. Όσον αφορά στην ανεργία, θα υπάρχει μείωση αυτόν τον χρόνο. Η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του ευρώ αν και συμφωνήσαμε στο ότι υπάρχουν διαφωνίες. Είχαμε μια συζήτηση ανοιχτή.

Εχθές ο κ. Βαρουφάκης είπε πως το χρέος είναι ένα πρόβλημα που όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε για αυτό όλοι πρέπει να ψάξουμε για κοινές λύσεις.

Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης. Για εμάς δεν τίθεται το θέμα μιας γερμανικής Ευρώπης αλλά να προσαρμοστούμε σε μια Ευρώπη που αλλάζει συνεχώς». Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Οπως επισήμανε, οι ανακοινώσεις της κυβερνησης πηγαίνουν σε ευτή την κατεύθυνση -οι έχοντες να πληρώσουν περισσότερα, να καταπολεμηθεί η διαφθοράς.
Και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια για αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, να αποστείλουμε 500 φορολογικούς υπαλλήλους σαν συμβούλους, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμα εφικτό».
«Μαζί από κοινού να εργαστούμε ώστε να προχωρήσει η Ελλάδα στο μέλλον», τόνισε ο κ. Σόμπλερ, επισημαίνοντας πάντως ότι ορισμένα μέτρα δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. «Θα πρέπει να σεβαστούν την ελληνική βούληση αλλά και την άποψη των ψηφοφόρων και άλλων κρατών», δήλωσε και επισήμανε ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, η απαραίτητη προϋπόθεση για εμπιστοσύνη είναι η αξιοπιστία».
Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι «αν αλλάξει το ισχύον πρόγραμμα, τότε θα χρειαστεί συμφωνία. Να δούμε πώς η Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα -συζητήσαμε αλλά δεν βρήκαμε λύση. Το θέμα του κουρέματος ή απομείωσής του χρέους δεν τίθεται στην ατζέντα. Αυτή τη στιγμή προέχει να υπάρχει πρόσβαση στις αγορές.».
«Συμφωνήσαμε να μπούμε σε διαβουλεύσεις με τελικό στόχο μια λύση που διαφυλάττει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Δεν συζητήσαμε την πιθανότητα κουρέματος του χρέους, αλλά την προσέγγιση που πρέπει να έχουμε για τη λήξη της κρίσης. Ο ελληνικός λαός θέλει να τελειώσει αυτή η ταπείνωση», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Γ. Βαρουφάκης.
Επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά χρόνο για να παρουσιάσει τις θέσεις της στους εταίρους της και στο μεταξύ να υπάρχει το πρόγραμμα-γέφυρα.
«Δεν καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε. Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι. Για μαι λύση που θα βάλει στο πηδάλιο το συμφέρον της Ευρώπης. Δεν συζητήσαμε για το χρέος, αλλά θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε ένα τέλος στην ελληνική κρίση. Είναι σημαντικό να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την απαξίωση της χώρας και είμαι σίγουρος ότι στη Γερμανία το συμμερίζονται αυτό.

Φαίνεται πως κάποιες φορές η λύση μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο. Στο πλαίσιο των επισκέψεών μου είχα στο νου την ενότητα της Ευρώπης.

Η κυβέρνησή μας δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να σταματήσει τη σπατάλη και τη φοροδιαφυγή, αλλά και σε επίπεδο πολιτικών που υπονομεύουν το ήθος.

Το μήνυμά μου είναι απλό: Από τη δική μας κυβέρνησή μπορεί να αναμένει ότι δεν θα προαχθούν μόνο του μέσου Έλληνα τα συμφέροντα αλλά και του Ευρωπαίου, μπορείτε να περιμένετε μια σθεναρή δέσμευση ότι θα λέμε τα πράγματα όπως είναι.

Ζητούμε χρόνο από τους εταίρους, ώστε να παρουσιάσουμε σε ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ ένα πρόγραμμα - γέφυρα. Μια χρονική περίοδο για να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση προτάσεις.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Θα πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες, χωρίς να συνθλίψουμε με ένα σφυρί τη Δημοκρατία.

Το 90% των χρημάτων που έλαβε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους, εξυπηρέτησε ένα μη βιώσιμο χρέος.

Ζητάμε μια ευκαιρία με βάση την εντολή που έχουμε λάβει να παρουσιάσουμε τα προγράμματα. Ζητάμε ένα πρόγραμμα γεφύρωσης από τώρα μέχρι τέλος Μαίου και στο τέλος να καταλήξουμε σε μια συμφωνία.

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποφύγουμε την οποιαδήποτε χρεοκοπία και είμαι σίγουρος ότι αυτή η λέξη θα βγει σύντομα από το «γήπεδο». 
 
www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: