Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ουάου! Και αριστερά (άγρια!) μέτρα


Μία λίστα με διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που είχαν οι προεκλογικές εξαγγελίες και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είναι αυτή που εστάλη προς έγκριση στους θεσμούς (πρώην τρόικα) και στο Eurogroup. Η λίστα, που δεν περιλαμβάνει κανένα αναπτυξιακό μέτρο, χαρακτηρίστηκε από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ως λίστα... «δημιουργικής / εποικοδομητικής ασάφειας», γιατί καταγράφει δεσμεύσεις, χωρίς όμως συγκεκριμένο προσδιορισμό, ποσοτικό και χρονικό.
Η κυβέρνηση, όπως εξήγησε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου, ευελπιστεί ότι δεν θα αποσαφηνίσει σε αυτό το στάδιο τα μέτρα και θα κερδίσει χρόνο τετραμήνου! Προς το παρόν, ο χαρακτηρισμός αποτελεί το άλλοθι της κυβέρνησης, καθώς η λίστα των μεταρρυθμίσεων ανοίγει τον δρόμο για αυξήσεις στους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ (6,5% και 13%) και κατάργηση των εξαιρέσεων και των «παράλογων εκπτώσεων» (π.χ. οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά).

Επιπλέον, δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη «παγώσει» τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και για κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Δεσμεύσεις
Οχι μόνο δεν αναφέρονται πουθενά στο κείμενο σχετικές τροποποιήσεις, αλλά επιπλέον έχουν προστεθεί και δεσμεύσεις για εξάλειψη όλων των ήδη υφιστάμενων εξαιρέσεων από τη φορολογία εισοδήματος!
Εκτός των άλλων, η κυβέρνηση δεσμεύεται να μετατρέψει το ήδη υπάρχον αλλά αδρανές Δημοσιονομικό Συμβούλιο (το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά και εποπτεύει το υπουργείο Οικονομικών και την τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων) σε μία πλήρως λειτουργική οντότητα.
Από τις χθεσινές δηλώσεις κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει επίσης ότι είναι ανοιχτά ο χρόνος κατάθεσης και το περιεχόμενο των νομοσχεδίων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε 100 δόσεις.

Αναλυτικά, η κυβέρνηση δεσμεύεται για τις εξής παρεμβάσεις:
  • Εξορθολογισμός συντελεστών ΦΠΑ και περιορισμός των φορολογικών εξαιρέσεων.
  • Εξάλειψη «παράλογων» εκπτώσεων από τον ΦΠΑ.
  • Εξάλειψη εξαιρέσεων στη φορολογία εισοδήματος.
  • Τέλος στη φορολογική αμνηστία που δίνουν οι περαιώσεις παρελθόντων φορολογικών ετών.
  • Δημιουργία βάσης δεδομένων για τη συνολική περιουσία, περιουσιολόγιο, μέσω του οποίου θα γίνεται έλεγχος και προηγούμενων φορολογικών δηλώσεων.
  • Ενίσχυση της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας, βάσει των οποίων διορίζεται και αντικαθίσταται ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.
  • Ενίσχυση των ελέγχων του ΣΔΟΕ για την αντιμετώπιση της φορολογικής απάτης και των οφειλών ομάδων υψηλών εισοδημάτων.
  • Στις ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα προχωρήσουν κανονικά όσοι διαγωνισμοί του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχουν ολοκληρωθεί και υπάρχουν ανάδοχοι ή έχουν υπογραφεί συμβάσεις, όπως ο διαγωνισμός για τα αεροδρόμια, το ιπποδρομιακό στοίχημα, του Αφάντου της Ρόδου. Ομως αφήνει παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσης για διαγωνισμούς που είναι σε διαδικασία, όπως του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και του ΑΔΜΗΕ. Επιπλέον, κάποιοι διαγωνισμοί μπορεί να μην ολοκληρωθούν εξαιτίας εμπλοκών στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο καλείται να εγκρίνει ειδικά χωροταξικά σχέδια (ΕΣΧΑΔΑ). Επισημοποιείται και το τέλος του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα συγχωνευθεί με άλλους φορείς που διαχειρίζονται κρατική περιουσία, όπως η Αττικό Παράκτιο Μέτωπο.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, τα κέρδη που αποκομίζει η χώρα από την έγκριση της λίστας είναι το μορατόριουμ τεσσάρων μηνών με τους δανειστές, χωρίς την επιβολή υφεσιακών μέτρων. Κάνουν λόγο για αρχή «μιας νέας διαδικασία» έξω από τη λογική του Μνημονίου. Ξεκαθαρίζουν, όμως, ότι τόσο το θέμα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος όσο και το τι θα ακολουθήσει μετά τις 30 Ιουνίου (όποτε και λήγει η τετράμηνη περίοδος «χάριτος») αποτελούν «αχαρτογράφητα» ζητήματα.

Το θέμα του χρηματοδοτικού κενού θα εξεταστεί άμεσα με τους δανειστές, μας διευκρίνισαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Δεν απέκλειαν την αύξηση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων που μπορούν να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες ή την απευθείας καταβολή στο ΔΝΤ των 1,9 δισ. ευρώ των κερδών των ελληνικών ομολόγων που οφείλει το ευρωσύστημα στην Ελλάδα για να εξοφληθεί η δόση του Μαρτίου.
Σε ερώτημα για το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει σε νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ μετά τον Ιούνιο πρόσθετη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη διάρκεια, οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν έδωσαν ελπίδες σε αυτό το σενάριο, λέγοντας πως «είναι απαραίτητο να μείνουμε εντός θεσμών της ευρωζώνης».

Ο Κοστέλο συντάκτης της λίστας μεταρρυθμίσεων!
Αίσθηση προκάλεσε χθες η διαπίστωση ότι στο ηλεκτρονικό αρχείο με τον κατάλογο προτεινόμενων μέτρων που έστειλε στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση και διέρρευσε στους «Financial Τimes», ναι μεν ο κατάλογος φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αλλά ως συγγραφέας, δηλαδή δημιουργός του αρχείου, εμφανίζεται ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο.
Το όνομα του κ. Κοστέλο εμφανίζεται στις ιδιότητες του εγγράφου (document properties), γεγονός που προκάλεσε απορίες αλλά και γκρίνια για το κατά πόσο το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ενεργό ρόλο στη σύνταξη της ελληνικής πρότασης, την οποία υπέγραψε και απέστειλε στους δανειστές μας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνισαν χθες ότι το e-mail με τον κατάλογο των μέτρων στάλθηκε στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και σε μερικούς ακόμα αποδέκτες προχθές τα μεσάνυχτα στις 00.11. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αρχείο τύπου Word προωθήθηκε προφανώς από τον κ. Ντάισελμπλουμ στον κ. Κοστέλο, ο οποίος φαίνεται ότι το μετέτρεψε σε αρχείο τύπου pdf χθες στις 11.52 το μεσημέρι, το οποίο διέρρευσε στους «Financial Times».
Πάντως, η τελική μορφή των ελληνικών προτάσεων ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους πιστωτές μας. Οπως ανέφεραν χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε μια πρώτη συζήτηση των δύο πλευρών γύρω από το πλαίσιο των προτεινόμενων μέτρων. Ακολούθησε η αποστολή ενός προσχεδίου προτάσεων το βράδυ της Κυριακής, οι δανειστές μας έστειλαν τα σχόλιά τους λίγες ώρες αργότερα και το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη όπου τα δύο μέρη αντάλλαξαν εκ νέου απόψεις, προτού ο κ. Βαρουφάκης καταλήξει στο τελικό κείμενο που έστειλε χθες στον κ. Ντάισελμπλουμ.
Στ. Κράλογλου,
Μάριος Ροζάκος

www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: