Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Nήσος Σάσων: μία ακόμη ξεχασμένη – χαμένη πατρίδα


110215-saswnΗ Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα η οποία ακόμη και σήμερα στον 21οαιώνα, εξακολουθεί να είναι κουτσουρεμένη, αφού εδάφη της παραμένουν υπό ξένη κατοχή. Φυσικά αναφερόμαστε στην Β. Ήπειρο, την Ανατολική Ρωμυλία, την Ανατολική Θράκη, τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, την Ιωνία. Και αυτό συμβαίνει και θα εξακολουθεί να συμβαίνει, εφ’ όσον η μεταπολιτευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία με τους...
κυριότερους πολιτικούς εκπρόσωπους της καθιέρωσε το δόγμα «δεν διεκδικούμε τίποτα». Συγχρόνως προσπάθησαν και εν πολλοίς το επέτυχαν, να διαπαιδαγωγήσουν και να δημιουργήσουν ένα λαό, ο οποίος έμαθε να ζει μόνο για να καταναλώνει, να καλοπερνάει με τα δάνεια που του μοίραζαν αφειδώς οι πολιτικοί σε συνεργασία με τους τραπεζίτες και να τον έχουν σε μία διαρκή καταστολή. Το επέτυχαν. Τώρα πλέον ο Έλληνας ασχολείται αποκλειστικά με την διαβίωση του αφού πλέον ήλθε η ώρα να πληρώσει αυτός, και μόνο αυτός, τα σπασμένα και να αφήσει στα χέρια επίορκων πολιτικών τα εθνικά του θέματα.
Η νήσος Σάσων, ή Σάσωνα, ή Σάσενο, στα Ελληνικά, Sazan ή sazanit στα Αλβανικά, Saseno στα Ιταλικά δεσπόζει του Αδριατικού κόλπου και βρίσκεται προ της εισόδου του κόλπου της Αυλώνας. Η θέσης της είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας, αφού το νησί ελέγχει τα στενά του Οτράντο. Η Σάσων είναι ένα βραχώδες νησί με έκταση σχεδόν 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ανήκει στο σύμπλεγμα των Ιονίων νήσων. Απέχει 3 ναυτικά μίλια βορείως του αρχαίου ακρωτηρίου Ακροκεραύνια (Linguetta). Παρά το γεγονός, ότι το νησί είναι βραχώδες και άγονο, εν τούτοις από στρατιωτικής απόψεως, η θέσης του είναι ανεκτίμητη για το Ιόνιο πέλαγος και τον Αδριατικό κόλπο. Πολλοί αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς αναφέρονται στην νήσο Σάσων. Ο Στράβωνας δίδει οδηγίες διάπλου του στενού του Αδρία. Επίσης ο Πολύβιος και ο Σκύλακος ο Καρυανδρεύς, μας δίδουν οδηγίες με ποιό τρόπο είναι εφικτός ο περίπλους της νήσου. Ο δε Πλίνιος αναφέρει ότι υπήρξε ορμητήριο πειρατών.
Το 1279 η Σάσων καταλαμβάνεται από τους Αμευγάδες και τον 14ο αιώνα από τους Βενετούς. Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το νησί το 1417 από τους Βενετούς. Τελικά τον 17ο αιώνα, την καταλαμβάνουν οι Ενετοί, και την εντάσουν στα ενετοκρατούμενα νησιά του Ιονίου πελάγους. Το 1863 επί βασιλείας του Γεωργίου του Α’, η Σάσων παραχωρείται στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως όπως πάντα συμβαίνει με την εξωτερική μας πολιτική, οι Έλληνες ιθύνοντες αδιαφόρησαν και δεν την ενσωμάτωσαν και αυτή εις το σύμπλεγμα των Ιωνίων νήσων. Όπως συνεπάγεται εκ των συνθηκών Κάμπο Φορμίου (1797), Κωνσταντινουπόλεως (1800), Αμυένης (1802), Παρισίων(1815), και του εγγράφου από 22 Ιανουαρίου 1804 της «Επτανήσου πολιτείας». Την Σάσων κατέλαβαν οι Τούρκοι, που κατείχαν και την Αυλώνα. Το 1912 καταλαμβάνεται υπό των Ελληνικών δυνάμεων και έκτοτε ανήκε εις την Ελλάδα. Το 1914 με διακοίνωση τους οι μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις απαιτούν την εκκένωση της νήσου από τις Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Καταργούν την αυτονομία της καθώς επίσης και την αυτονομία της Β. Ηπείρου.
Το ίδιο έτος η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου με νόμο μεταβιβάζει την Σάσωνα στην Αλβανία και απομακρύνεται από το νησί η Ελληνική σημαία. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού Βλάχοι με Ελληνική συνείδηση σφαγιάζονται από τους Αλβανούς. Το 1951 οι Αλβανοί με την βοήθεια της Σοβιετικής ένωσης κατασκευάζουν μεγάλη ναυτική βάση με υπόγειες εγκαταστάσεις για τα πυρηνικά υποβρύχια των Σοβιετικού στόλου. Την βάση οι σοβιετικοί διατήρησαν μέχρι την 3η Δεκεμβρίου 1961, οπότε η Ρωσία και η Αλβανία διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Το 1962 οργανώνεται από Έλληνες, επιχείρησης ανακατάληψης της νήσου Σάσωνος με κωδικό όνομα «Αντιπάτρεια» (ΚΥΠ – Γίγας- με τις ειδικές δυνάμεις του ελληνικού στρατού - ο διοικητής των ΛΟΚ αντιστράτηγος Κ. Κόλλιας, ο αρχηγός της ΚΥΠ Αλ. Νάτσινας. ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Δόβας). Ο αείμνηστός Σεραφείμ, Μητροπολίτης τότε Ιωαννίνων, αναλαμβάνει τον συντονισμό των Βορειοηπειρωτών και των Ελλαδιτών εθελοντών. Η προσπάθεια αυτή δυστυχώς διαρρέει και έτσι ματαιώνεται η κατάληψης της νήσου Σάσωνος. Το 1998 η Ιταλία αγοράζει την νήσο Σάσωνα από την Αλβανία έναντι πενήντα επτά δισεκατομμυρίων (57.000.000.0000)δρχ. Εμείς πλέον μιλάμε για μία ακόμη μία χαμένη πατρίδα.

Νίκος Παπαγεωργίου
elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου