Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Επιστολή του Α.Τσίπρα στην Α.Μέρκελ για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησαν χθες το βράδυ οι FT, δίνοντας στη δημοσιότητα επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Αγκελα Μέρκελ, λίγες πριν από την συνάντησή τους...

Σύμφωνα με την επιστολή, ο πρωθυπουργός προειδοποιεί την Γερμανίδα Καγκελάριο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις εάν η ΕΕ δεν καταφέρει να δώσει οιαδήποτε βραχυπρόθεσμη οικονομική στήριξη στη χώρα.
Η επιστολή με τη δραματική έκκληση έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η πιστωτική ασφυξία πνίγει την Ελλάδα και όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει χρήματα το πολύ μέχρι τις αρχές Απριλίου. Αν η ρευστότητα συνεχίσει να βρίσκεται στο ναδίρ τότε τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η καταβολή μισθών και συντάξεων ενώ επανέρχονται σενάρια περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων.
O πρωθυπουργός ουσιαστικά παραδέχεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δραματικές τις διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο αλλά και στο Eurogroup που θα διεξαχθεί την Παρασκευή πιθανότατα και θα κληθεί να κρίνει τα μέτρα που θα καταθέσει ο κ. Βαρουφάκης.
Η επιστολή έχει ημερομηνία 15 Μαρτίου, ήρθε λίγο πριν συμφωνήσει η κα Μέρκελ να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη Πέμπτη και τον προσκαλέσει σε κατ' ιδίαν συνάντηση στο Βερολίνο, που έχει προγραμματιστεί για το απόγεμα της Δευτέρας.
Στην επιστολή, ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της αποπληρωμής των δανείων –κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ή της συνέχισης των κοινωνικών δαπανών. Επιρρίπτει ευθύνες στα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δυνατότητα της Ελλάδας να εκδώσει βραχυπρόθεσμο δανεισμό όπως και στην άρνηση από άλλες αρχές της ευρωζώνης να εκταμιεύσουν οιαδήποτε βοήθεια προτού η Αθήνα υιοθετήσει ένα νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και λαμβάνοντας υπόψη την απότομη άνοδο στην αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι… θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για κάθε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της», γράφει ο κ. Τσίπρας.
Ανέφερε ότι η εξυπηρέτηση των χρεών θα οδηγούσε σε «απότομη επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνικής οικονομίας – προοπτική που δεν θα ανεχθώ».
«Με την παρούσα επιστολή, σας καλώ να μην επιτρέψετε σε ένα μικρό θέμα ρευστότητας, καθώς και σε κάποια «θεσμική αδράνεια», να μετατραπεί σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» έγραψε.
Η 5σέλιδη επιστολή του κ. Τσίπρα είναι ιδιαιτέρως επικριτική για την ΕΚΤ, η οποία απαγόρευσε στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν περισσότερο βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος από ότι είχαν όταν ζητήθηκε η παράταση της δανειακής σύμβασης τον προηγούμενο μήνα – αυτό το πλαφόν στερεί τη δυνατότητα από την Αθήνα να στηριχθεί στα έντονα γραμμάτια για να καλύψει την επείγουσα ανάγκη ρευστότητας, επειδή οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνοι αγοραστές αυτών των τίτλων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στους «όρους της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών» που υπήρχαν αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης – όταν οι κανόνες της ΕΚΤ ήταν πιο επιεικείς – καθώς τον προηγούμενο μήνα συμφωνήθηκε η παράταση της δανειακής σύμβασης των 172 δισ. ευρώ.
Επέκρινε επίσης την ΕΚΤ επειδή αύξησε τον έκτακτο δανεισμό από τον ELA προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «για μικρότερα χρονικά διαστήματα από το κανονικό και με σχετικά μικρά βήματα» υποστηρίζοντας ότι αυτή η στάγδην χρηματοδότηση συνεχίζει να «υποκινεί τη φημολογία και να εξαπλώνει την αβεβαιότητα σε ότι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».
Αν και ο κ. Τσίπρας έγραψε ότι η Αθήνα «δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις με καλή πίστη και σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της» προειδοποίησε επίσης την κα. Μέρκελ ότι αποτυχία εύρεσης βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου