Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

"Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο αλυτρωτισμος της ΠΓΔΜ"...

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Πόποσκι είχε το πρωί του Σαββάτου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο περιθώριο της άτυπης Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στη Ρίγα της Λετονίας.


Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε στον Σκοπιανό συνομιλητή του ότι... άποψη της ελληνικής διπλωματίας πως το πραγματικό πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας-Σκοπίων είναι ο αλυτρωτισμός της ΠΓΔΜ.

«Όσον αφορά το πρόβλημα του αλυτρωτισμού που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως από την πλευρά της πΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι συνιστά το πραγματικό πρόβλημα πίσω από το ζήτημα της ονομασίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς πρότεινε στον κ. Πόποσκι την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης «για να αντιμετωπισθεί η αλυτρωτική πολιτική», όπως έγραψε την Παρασκευή το protothema.gr.

Ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε στον κ. Πόποσκι ότι πρότεινε για ένα ακόμα βήμα καλής θέλησης της ελληνικής πλευράς και παρατήρησε, επίσης, ότι ενώ το ζήτημα του ονόματος φαίνεται να επηρεάζει την εσωτερική πολιτική σκηνή της πΓΔΜ, στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί μία ευρεία συναίνεση, η οποία δεν επηρεάζεται από εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.
Ονομασία erga omnes
Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον κ. Πόποσκι τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς όσον αφορά στις συζητήσεις που διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του OHE, Μάθιου Νίμιτς, για το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδέκτης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes) και ότι αναμένει από την πλευρά της πΓΔΜ να επιδείξει την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για επίλυση του προβλήματος.
Προοπτική ένταξης Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ
Ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, ότι όσον αφορά την προοπτική ένταξης της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, η κρίση θα γίνει με βάση τα κριτήρια και τις διαδικασίες που ισχύουν για όλα τα υποψήφια κράτη και η απόφαση που θα παρθεί θα είναι συλλογική.  Ιδιαίτερη σημασία στην κατεύθυνση αυτή έχει η λειτουργία ενός κράτους δικαίου, οι ειρηνικές διεθνοτικές σχέσεις, η περιφερειακή σταθερότητα, ο σεβασμός των αρχών της καλής γειτονίας και ο αποκλεισμός του αλυτρωτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: