Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και όχι τις επιλεκτικές περιλήψεις που δημοσιεύονται. Και κρατήστε την στο αρχείο σας...


Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο περιοδικό Der Spiegel

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στο περιοδικό Der Spiegel σε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης που τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσιάζουν σε περίληψη και όχι μετάφραση, αποσπασματικά, ακόμα και η Αυγή.


Ψάξαμε να την βρούμε ολόκληρη και όχι τα κομματάκια που θέλει το κάθε μέσο να προβάλει και δεν τη βρήκαμε, γι’ αυτό και την μεταφράσαμε. Είναι μια συνέντευξη που καλό είναι να μείνει στο αρχείο όλων μας, γιατί ίσως χρειαστεί να την διασταυρωθεί...
με τα επερχόμενα γεγονότα. Επίσης αν τη διασταυρώσετε με τα ρεζουμέ των άλλων δημοσιεύσεων θα δείτε και ποιες ερωτο-απαντήσεις απουσιάζουν – η μέρα με τη νύχτα!
Έτσι επιλεκτικά πληροφορείται ο Έλληνας πολίτης και γι’ αυτό στο τέλος παίρνει λάθος αποφάσεις.

Όλη η συνέντευξη και όχι πετσοκομμένη

SPIEGEL: κ Ο Πρωθυπουργέ, οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους εταίρους σας είναι αγανακτισμένοι. Σας κατηγορούν ότι λέτε ένα πράγμα στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια λέτε κάτι εντελώς διαφορετικό πίσω στην Αθήνα. Καταλαβαίνετε από που προέρχονται τέτοιες κατηγορίες;
Τσίπρας: Εμείς λέμε τα ίδια πράγματα στη Γερμανία, όπως κάνουμε στην Ελλάδα. Αλλά μερικές φορές, τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν διαφορετικά, ανάλογα με την οπτική γωνία. ( Δείχνει το ποτήρι με το νερό του).  Αυτό το ποτήρι εδώ μπορεί να περιγραφεί ως μισογεμάτο ή μισοάδειο. Η πραγματικότητα είναι ότι είναι ένα ποτήρι με νερό μέχρι τη μέση.
SPIEGEL: Στις Βρυξέλλες, εγκαταλείψατε τα αιτήματά σας για ένα κούρεμα του χρέους. Αλλά πίσω στην Αθήνα, συνεχίζετε να μιλάτε για ένα κούρεμα. Τι σχέση έχει αυτό με την προοπτική;
Τσίπρας: Στη σύνοδο κορυφής, θα χρησιμοποιηθεί η γλώσσα της πραγματικότητας. Είπα: Πριν από το πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα είχε ένα δημόσιο χρέος που ήταν 129 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής της. Τώρα, είναι 176 τοις εκατό. Όπως και να το δει κανείς, δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί το χρέος. Αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να λυθεί αυτό το πρόβλημα: με μια περικοπή του χρέους, αναδιάρθρωση του χρέους ή ομόλογα των οποίων η απόσβεση είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη. Το πιο σημαντικό πράγμα, όμως, είναι η επίλυση του αληθινού προβλήματος: η λιτότητα που έχει οδηγήσει το χρέους προς τα πάνω.
SPIEGEL: Είστε ένας γλωσσολόγος ή ένας πολιτικός; Είπατε στους Έλληνες ότι έχετε απαλλαγεί από την τρόικα και το πουλήσατε ως νίκη. Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεχίζουν να παρακολουθούν τις μεταρρυθμίσεις σας. Τώρα, είναι απλά «τα θεσμικά όργανα».
Τσίπρας: Όχι, δεν είναι θέμα ορολογίας. Έχει να κάνει με την ουσία του θέματος. Κάθε χώρα στην Ευρώπη πρέπει να εργαστεί από κοινού με αυτούς τους θεσμούς. Αλλά αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό από μια τρόικα που είναι υπόχρεοι σε κανέναν. Οι  υπάλληλοί της έρχονταν στην Ελλάδα για να μας παρακολουθήσουν αυστηρά. Τώρα, εμείς και πάλι μιλάμε απευθείας με τους θεσμούς. Η Ευρώπη έχει γίνει πιο δημοκρατική, λόγω αυτής της αλλαγής.
Spiegel: Ποια αλλαγή; Πρέπει ακόμα να υποβάλετε τα μεταρρυθμιστικά σας σχέδια σε τρία “όργανα” για έγκριση.
Τσίπρας: Οι μεταρρυθμίσεις δεν θα εγκριθούν από τα θεσμικά όργανα. Έχουν ένα λόγο στη διαδικασία και στη δημιουργία ενός πλαίσιου που ισχύει για όλους στην Ευρώπη. Προηγουμένως, η κατάσταση ήταν τέτοια που η τρόικα έστελνε ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο λέγοντας στην ελληνική κυβέρνηση τι έπρεπε να κάνει. Οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις μας είναι απαραίτητες, αλλά εμείς αποφασίζουμε για τους εαυτούς μας. Δεν αναγκαζόμαστε από κανέναν. Θέλουμε να σταματήσουμε μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή και της φορολογικής απάτης περισσότερο από οποιονδήποτε. Μέχρι στιγμής, ήταν μόνο τα χαμηλά εισοδήματα και όχι οι πλούσιοι που πλήρωναν. Θέλουμε, επίσης, να γίνει το κράτος πιο αποτελεσματικό.
SPIEGEL: Αλλά είμαστε ακόμα λίγο μπερδεμένοι. Η Ελλάδα θέλει και χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης τον Ιούνιο, όταν θα τελειώσουν τα χρήματα;
Τσίπρας: Δεν θα το ονόμαζα πακέτο διάσωσης.
Spiegel: Πως θα το ονομάσουμε αντ ‘αυτού;
Τσίπρας: Θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα έχει χρηματοδοτικές ανάγκες.Έχουμε παγιώσει μαζικά τον προϋπολογισμό μας κατά τα τελευταία χρόνια και έχουμε πλέον πρωτογενή πλεονάσματα αντί για ελλείμματα. Αλλά ακόμα δεν μπορούμε να δανειστούμε χρήματα οι ίδιοι στις αγορές κεφαλαίων. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη, να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, όμως, οφείλουμε να χρηματοδοτήσουμε τους εαυτούς μας με άλλο τρόπο.
SPIEGEL: Που σημαίνει, θα πρέπει να έχετε χρήματα από τους Ευρωπαίους.
Τσίπρας: Κοιτάξτε, δεν πρόκειται για φιλανθρωπία για την Ελλάδα. Πρόκειται για κοινή ευθύνη και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, αυτό έχει επίσης επιπτώσεις στους εταίρους μας. Ως εκ τούτου, ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα είναι απαραίτητο και πρέπει επίσης να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίων το συντομότερο δυνατόν. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα που έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση κοινωνικής δυσφορίας, χρειαζόμαστε ένα που φέρνει ανάπτυξη.
Spiegel: Αυτό είναι πιθανόν το αντίθετο από ό, τι η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε να ακούσει.
Τσίπρας: Ορισμένοι πιστεύουν ότι η επένδυση μπορεί να προκληθεί από την περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας. Αλλά έχουμε ήδη μειωθεί κατά 40 τοις εκατό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν σε κάθε νέα επένδυση σε όλα. Τα χρήματα που έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα είχαν ως στόχο τη διάσωση των τραπεζών – δεν έλυσε το πρόβλημα της ρευστότητας μας. Δεν θέλουμε να πηγαίνει για το δανεισμό των χρημάτων για πάντα, θέλουμε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη θέση. Αλλά μπορούμε να δεσμευτούμε μόνο σε μέτρα που είμαστε επίσης σε θέση να εφαρμόσουμε.
SPIEGEL: Αν σας έχουμε καταλάβει σωστά, θέλετε περισσότερα δάνεια, αλλά δεν θέλετε να υποβληθείτε σε οποιαδήποτε περισσότερους ελέγχους.
Τσίπρας: Σε μια ετοιμόρροπη κοινωνία και μια χώρα με ανθρωπιστική κρίση, δεν μπορούμε να βυθίσουμε περαιτέρω τους μισθούς. Μπορούμε, ωστόσο, να ωθήσουμε προς τα εμπρός με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε να δημιουργήσουμε επιτέλους θεσμούς που θα εφαρμόζουν αποτελεσματικά τους φόρους. Θέλουμε να εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος, έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον να περιμένουμε ένα χρόνο για την ετυμηγορία. Στο μέλλον, θα πρέπει να είναι εφικτό να δημιουργηθεί μια εταιρεία γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία. Επίσης θα δημιουργήσουμε ένα μητρώο γης και ιδιοκτησίας, κάτι που είναι υποσχόμενο να γίνει από το 1930.
Θέλουμε να εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος, έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον να περιμένουμε ένα χρόνο για την ετυμηγορία
Spiegel: Γιατί νομίζετε ότι θα πετύχετε να κάνετε ό, τι οι προκάτοχοί σας υποσχέθηκαν αλλά απέτυχαν;
Τσίπρας: Γιατί δεν είμαστε μέρος του παλαιού συστήματος, όπως οι προκάτοχοί μας. Ειδικότερα, θα περιορίσουμε τις ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των ολιγαρχών. Ελέγχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εξακολουθούν να λαμβάνουν τεράστια δάνεια από τις τράπεζες, σε αντίθεση με τις κανονικές εταιρείες. Θα θέλαμε επίσης να παρακολουθήσουμε το έργο των προμηθευτών κράτους, που έχουν δημιουργήσει τεράστια καρτέλ. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αντιταχθεί σε ένα τέτοιο σχέδιο, και είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε.
Spiegel: Τι γίνεται με τις ιδιωτικοποιήσεις;
Τσίπρας: Εκεί στην πραγματικότητα έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση. Πρέπει να κάνουμε κρατικά περιουσιακά στοιχεία που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά δεν θα πρέπει να πουλήσουμε τα πάντα. Σε αντίθετη περίπτωση, τα έσοδα θα εξαφανιστούν άμεσα στη μαύρη τρύπα του χρέους. Αντ ‘αυτού, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα από κρατικές εταιρείες να καλύψουμε την κοινωνική πρόνοια.
SPIEGEL: Τη Δευτέρα, η κυβέρνησή σας θα παρουσιάσει τις πρώτες προτάσεις μεταρρύθμισης σας στις Βρυξέλλες, οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Ποιο είναι το σχέδιό σας;
Τσίπρας: Εμείς θα προτείνουμε έξι μεταρρυθμίσεις που είναι έτοιμες για εφαρμογή. Πρώτον: η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική Έξυπνη Κάρτα του Πολίτη έξυπνη που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες που στο παρελθόν έπρεπε να γίνουν αιτήσεις σε επτά αρχές. Οι άποροι θα είναι επίσης σε θέση να τη χρησιμοποιήσουν στα παντοπωλεία και στην ηλεκτρική ενέργεια. Δεύτερον: η απαραίτητη μεταρρύθμιση στη διοίκηση να κάνει το κράτος πιο αποτελεσματικό. Τρίτον: η εισαγωγή ενός σχεδίου πληρωμής για φορολογικές οφειλές. Η τέταρτη μεταρρύθμιση έχει να κάνει με τη φορολογική διοίκηση και η πέμπτη στοχεύει στην δημιουργία ενός πολιτικά ανεξάρτητου δημοτικού φόρου. Το έκτο είναι η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και στις μεσαίες τάξεις.
Spiegel: Το πρώτο σημείο ακούγεται σαν περισσότερες δαπάνες. Πώς σκοπεύετε να το χρηματοδοτήσετε;
Τσίπρας: Έχουμε ήδη παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου στη Βουλή. Αντιστοιχεί με την υπόσχεσή μας για την εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ανθρωπιστική κρίση είναι παράπλευρες απώλειες που προκύπτουν από το πρόγραμμα διάσωσης. Σήμερα, το 35 τοις εκατό των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και 600.000 παιδιά δεν έχουν να φάνε, σύμφωνα με τη UNICEF. Έχουμε ήδη λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης και θα μιλήσω με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker τις επόμενες ημέρες για να μάθουμε αν μπορούμε να λάβουμε πρόσθετα κεφάλαια.
Spiegel: Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι άνθρωποι ανησυχούν για το σχέδιό σας να επιτρέψει τους Έλληνες να πληρώνουν φόρους μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις.Δεν ανησυχείτε ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα στεγνώσει εντελώς τα φορολογικά έσοδα;
Τσίπρας: Μάλλον το αντίθετο. Θα δημιουργήσει άμεσα έσοδα για το κράτος. Αυτή τη στιγμή, η φορολογική οφειλή των Ελλήνων αυξάνεται κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ κάθε μήνα. Θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτή την εξέλιξη. Και φυσικά δεν θα το προσφέρουμε αυτό στους ανθρώπους που είναι σε θέση να πληρώνουν, αλλά θέλουν να εξαπατούν.
Spiegel: Τι ακριβώς είναι η πρότασή σας για τη δημιουργία ενός φορολογικού φορέα;
Τσίπρας: Θα είναι μια φορολογική αρχή η οποία θα είναι ανεξάρτητη από την πολιτική. Ξέρετε πώς ήταν στο παρελθόν; Οι μεγάλες εταιρείες μπορούσαν να τηλεφωνήσουν στον πρωθυπουργό εδώ στο Μέγαρο Μαξίμου και οι όροι θα άλλαζαν προς όφελός τους εν μία νυκτί. Αυτό δεν θα είναι πλέον δυνατό.
Spiegel: Πιστεύετε πραγματικά ότι αυτό θα σας επιτρέψει να αναγκάσετε τους πλούσιους να πληρώσουν;
Τσίπρας: Σίγουρα ξέρετε ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες. Η μια είναι ότι η Ελλάδα με 4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Μπορείτε να δείτε την άλλη Ελλάδα αν βγεις σε μια καλοκαιρινή βραδιά σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με μπουζούκι κατά μήκος της ακτής ή αν πας στη Μύκονο. Είναι η Ελλάδα των φοροφυγάδων και απατεώνων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλά από αυτά τα μπαρ και εστιατόρια δεν εκδίδει αποδείξεις. Θα είμαστε πολύ αυστηροί κατά αυτής της Ελλάδα.
Spiegel: Και τι σας κάνει τόσο σίγουροους για την επιτυχία;
Τσίπρας: Διαμορφώνουμε μια ομάδα εργασίας στοχευμένων ελέγχων και το προσωπικό του πρέπει να αλλάζεται κάθε δύο μήνες, ώστε να μην είναι διεφθαρμμένο. Έχουμε έναν υπουργό ο οποίος είναι υπεύθυνος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πρώην εισαγγελέας. Ένας ανεξάρτητος οργανισμός πρέπει να συσταθεί ο οποίος δεν θα επηρεάζεται από το πολιτικό σύστημα.
Spiegel: Αυτό ακούγεται πολύ φιλόδοξο σε μια εποχή που τα χρήματά σας είναι ήδη εξαντλειμμένα. Τον Μάρτιο, θα πρέπει να πληρώσετε πίσω λίγο κάτω από € 4.000.000.000, αλλά δεν έχετε προγραμματιστεί επίσημα να λάβετε την επόμενη δόση από το πρόγραμμα διάσωσης μέχρι το τέλος Απριλίου. Θα μπορείτε ακόμη καταφέρετε να περάσετε αυτό το μήνα;
Τσίπρας: Δυστυχώς πρέπει να παραδεχτώ ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών, έχω ξοδέψει το 90 τοις εκατό του χρόνου μου διαπραγματευόμενος με το πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προθεσμίες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση μας. Αυτό δεν είναι καθόλου παραγωγικό ή δημιουργικό. Η συνεδρίαση του eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, όταν δανειακή σύμβαση μας επεκτάθηκε, ήταν ένα σημαντικό βήμα. Η απόφαση αυτή ελήφθη για να μας δώσει ένα χρονικό περιθώριο, αλλά η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει το σχοινί που είναι γύρω από το λαιμό μας.
Spiegel: Και από πού θα πάρετε τα € 4.000.000.000;
Τσίπρας: Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, τα λεγόμενα Τ-Bills …
SPIEGEL: … αλλά για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί τη συμφωνία της ΕΚΤ, και δεν πρόκειται να σας επιτρέψει να το κάνετε αυτό.
Τσίπρας: Αν η ΕΚΤ επιμένει σε αυτή την απόφαση, η οποία κατά τη γνώμη μας δεν είναι η σωστή, τότε θα πρέπει να πάρει μια μεγάλη ευθύνη. Στη συνέχεια, το θρίλερ που είδαμε πριν από 20η Φεβ θα επιστρέψει. Αυτό, όμως, θα ήταν μια πολιτική απόφαση που δεν θα πρέπει να γίνεται από τους τεχνοκράτες.
Spiegel: Η ΕΚΤ είναι πολιτικά ανεξάρτητη.
Τσίπρας: Είμαι βέβαιος ότι οι απαραίτητες αποφάσεις θα πρέπει να γίνουν και ότι θα γεφυρωθεί το χάσμα χρηματοδότησης έως το τέλος του Απριλίου.
Spiegel: Πολλοί ειδικοί φοβούνται τώρα “Graccident” – τυχαία έξοδος Ελλάδα από το ευρώ. Εάν η ΕΚΤ δεν συμφωνεί με τα T-Bills σας, αυτό είναι ακριβώς που θα μπορούσε να συμβεί.
Τσίπρας: Δεν μπορώ να το φανταστώ. Οι άνθρωποι δεν θα διακινδυνεύσουν τη διάλυση της Ευρώπης για ένα T-Bill σχεδόν € 1,6 δισ. Υπάρχει ένα ρητό γι ‘αυτό στην Ελλάδα: Ο βρεγμένος δεν φοβάται τη βροχή.
Tispras για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης: «Καθένας έχει το δικαίωμα σε μια γνώμη."
Ο Τσίπρας για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα σε μια γνώμη.”
Spiegel: Στη συνέχεια, μια πολύ πιο ουσιαστική σύγκρουση σας περιμένει. Θέλετε να βάλετε ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας, αλλά η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει να επιτρέψει κάτι τέτοιο. Αυτές είναι οι ευρέως αποκλίνουσες θέσεις που έχουν παραλειφθεί ως «δημιουργική ασάφεια», από τον υπουργό Οικονομικών σας Γιάννη Βαρουφάκη. Ωστόσο, αυτές δεν θα μπορούν πλέον δυνατόν να αγνοηθούν σε μια σύγκρουση τον Ιούνιο.
Τσίπρας: Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να θέσουμε αυτούς τους τέσσερις μήνες για την καλή χρήση. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Είτε αποδέχεται τις απαιτήσεις των ανθρώπων στο νότο, οι οποίοι έχουν υποφέρει πολλά υπό λιτότητας και να διορθώσει την πορεία – ή να αντιδράσει αλαζονικά και ποινικά. Αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα ασφυκτιά σταδιακά. Αυτό, όμως, δεν θα είναι πλέον όπως το παρουσιάζουν απλά ένας οικονομικός κίνδυνος, αλλά και ένα πολιτικός.
SPIEGEL: Για ποιον;
Τσίπρας: Το αυξανόμενο κίνημα πολιτών για αλλαγή πορείας στο νότο τότε θα γίνει ένα αντι-ευρωπαϊκό ρεύμα. Η τιμωρία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, δεν θα επιβραδύνει τη δυναμική του Podemos στην Ισπανία – αντίθετα, θα το εξαναγκάσετε να γίνει αντι-ευρωπαϊκό. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχυθεί ο Beppe Grillo στην Ιταλία, η Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία – και οι αντίπαλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο Nigel Farage στη Βρετανία θα είναι πολύ, πολύ ευχαριστημένος.
Spiegel: Σίγουρα υπάρχει υποστήριξη για χαλάρωση της λιτότητας σε ορισμένες χώρες. Αλλά απομονωθήκατε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Επιτεθήκατε ακόμη και στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τις τελευταίες ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη υποστήριξης. Θα πρέπει οι Ευρωπαίοι πραγματικά να μιλάμε ο ένας στον άλλο έτσι;
Τσίπρας: Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγκρουση μεταξύ των χωρών. Η Ελλάδα δεν χωρίζει τα κράτη σε φίλους και εχθρούς. Ήταν μια κριτική των πολιτικών λιτότητας. Η ερμηνεία ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη είναι εντελώς λάθος. Καθ ‘όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είχαμε έμπρακτη αλληλεγγύη από όλη την Ευρώπη, κάτι που δεν έχουμε δει από την εποχή της δικτατορίας.
SPIEGEL: Αλλά υπάρχουν εντάσεις μεταξύ της Γερμανίας και στην Ελλάδα.
Τσίπρας: Η ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν – στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία – δεν ήταν καλή. Υπάρχει στην πραγματικότητα ένα άδικο κλίμα απέναντι στην Ελλάδα στη Γερμανία. Μέσα όπως η εφημερίδα Bild απεικονίζουν όλους τους Έλληνες ως άπληστοι, αλήτες και απατεώνες. Και εδώ στην Ελλάδα, οι Γερμανοί παρουσιάζονται ως σκληροί ανθρώποι που έχουν εχθρότητα προς εμάς. Αλλά δεν είναι για μια σύγκρουση μεταξύ των ανθρώπων – είναι μεταξύ συντηρητικών και αριστερών δυνάμεων. Η μία πλευρά πιέζει για μέτρα λιτότητας και η άλλη θέλει την ανάπτυξη.
SPIEGEL: Είναι ο μοναδικός μοχλός σας για να αλλάξετε τη λιτότητα μια αξιόπιστη απειλή να βγείτε από το ευρώ;
Τσίπρας: Έχω αποκλείσει ένα Grexit επειδή αγαπώ την Ευρώπη. Πιστεύω ότι η ζώνη του ευρώ είναι σαν ένα πουλόβερ μαλλιού: Όταν αρχίζει να ξηλώνεται, τότε δεν μπορεί πλέον να σταματήσει.
Spiegel: Κάποιοι στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πιστεύουν ότι το ευρώ θα είναι ισχυρότερο χωρίς την Ελλάδα. Στο κόμμα σας, επίσης, υπάρχει μια μειοψηφία που θέλει να επιστρέψει στη δραχμή.
Τσίπρας: Αν επρόκειτο να διεξαγάγουμε δημοψήφισμα αύριο με την ερώτηση, “Θέλετε την αξιοπρέπεια σας ή τη συνέχιση αυτής της ανάξιας πολιτικής”, τότε ο καθένας θα επιλέξει την αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που θα συνοδεύουν την εν λόγω απόφαση.Αλλά η απειλή για την Ευρώπη σήμερα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή Podemos, είναι το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία ή το AFD στη Γερμανία.
Spiegel: Πολλοί στο Βερολίνο δεν έχουν βρει την απόδοση της κυβέρνησής σας να εμπνέει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη. Αισθάνονται ότι ο Υπουργός Οικονομικών κ Βαρουφάκης ήταν προκλητικός.
Τσίπρας: Καθένας έχει το δικαίωμα σε μια γνώμη. Επίσης, δεν αναμιγνυόμαστε  στη γερμανική εσωτερική πολιτική και δεν επιβάλουμε στη Γερμανία ποιός θα γίνει υπουργός Οικονομικών ή καγκελάριος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα προτιμούσαμε οι εταίρους μας να μας αφήσουν να αποφασίσουμε ποιος θα επιλέξουμε ως εκπροσώπους μας.
SPIEGEL: Είναι αλήθεια ότι έχετε ζητήσει από τον κ Βαρουφάκη να δίνει λιγότερες συνεντεύξεις ;
Τσίπρας: Έχω ζητήσει λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση από όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου όχι μόνο από τον κ Βαρουφάκη.
SPIEGEL: Τις τελευταίες εβδομάδες, συναντήθηκατε με πολλούς κορυφαίους πολιτικούς στην Ευρώπη. Είναι απλά τυχαίο το γεγονός ότι δεν έχετε επισκεφτεί την Άνγκελα Μέρκελ ακόμα;
Τσίπρας: Αυτό δεν είναι τυχαίο. Έλαβα μια πρόσκληση από τον François Hollande, από τον Matteo Renzi, από το αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο και τον πρωθυπουργό του Βελγίου, ακόμη και από τον David Cameron, αλλά δεν έχω λάβει πρόσκληση από την Άνγκελα Μέρκελ. Εάν λάμβανα μια πρόσκληση από την καγκελάριο, θα την δεχόμουν αμέσως.Έχω τηλεφωνήσει μαζί της και έχουμε μιλήσει κατά τη διάρκεια των συνόδων κορυφής. Νομίζω ότι έχουμε μια καλή σχέση και ότι υπάρχει καλή χημεία μεταξύ μας.
Spiegel: Γιατί λοιπόν δεν ξεκινάτε την πρώτη επίσκεψη μόνος σας;
Τσίπρας: Μέχρι στιγμής δεν έχω ζητήσει καμία. Έγινα μόνο πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό. Είμαι ανοικτός σε όποιον θέλει να συναντηθεί με μένα. Όταν είχα ανάγκη να μιλήσω με την κα Merkel, της τηλεφώνησα. Εγώ δεν πάω κάπου όπου δεν με έχουν προσκαλέσει.
SPIEGEL: κ Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη.
Θα ακολουθήσει σύντομα και… μετάφραση της μετάφρασης. Γιατί όπως λέει και ο κος Τσίπρας, «στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάολος» κι όπως λέμε εμείς, αυτές οι λεπτομέρειες διαβάζονται ανάμεσα στις γραμμές
© μετάφραση AllNewz
nea.allnewz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: