Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

«Ο Φιλελληνισμός στην Τέχνη»


060315-fiellhnismos
Μία σημαντική έκθεση ζωγραφικής με θέμα τον Φιλελληνισμό του 21 από την Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαλλυράκη οργανώνει το "Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη". Η έκθεση εγκαινιάσθηκε στις 24 Φεβρουαρίου κια θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαίου 2015.
Ο Φιλελληνισμός αναπτύχθηκε με την έκρηξη του 21 αλλά και νωρίτερα. Κόντρα στα σχέδια της...
Ιεράς Συμμαχίας και του Μέττερνιχ συγγραφείς όπως ο Μπάυρον, ο Σέλλεϋ, ο Ουγκώ και ο Σατωμβριανός εμπνεόταν από τα εθνικιστικά και ριζοσπαστικά κηρύγματα της Γαλλικής Επανάστασης και στήριζαν την "Ελληνική υπόθεση". Άλλοι, όπως ο Φαβιέρος και ο Σανταρόζα ερχόταν να πολεμήσουν εθελοντικά στην Ελληνική Επανάσταση. Τέλος άλλοι οργάνωναν δεξιώσεις και χορούς για να μαζευθούν λεφτά για τον εθνικοαπελευθερωτικόν Αγωνα των Ελλήνων.
Η τέχνη στην υπηρεσία της ενημέρωσης
Όμως εκείνο που ξεχνούν πολλοί είναι ότι ζωγράφοι, όπως ο Ευγένιος Ντελακρουά λειτουργούσε ως χρονογράφος η δημοσιογράφος στην υπηρεσία του Αγώνα, μιάς και οι πίνακες του, όπως αυτός της Σφαγής της Χίου γινόταν λίγο μετά το ιστορικό συμβάν. Δεν ήταν όμως ο μόνος. Ο Πήτερ φον Ες ζωγράφισε όλους τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης για λογαριασμό του Λoυδοβίκου της Βαυαρίας, πατέρα του Οθωνα που στόλιζαν την Στοά (Arcaden) του Μονάχου. Ανάμεσα τους "Ο Απαγχονισμός του Πατριάρχη" "Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο" , η "Μπουμπουλίνα" και "Το Τέλος του Ιερού Λόχου" "Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύττει την Επανάσταση" κ.α. Πίνακες που συνδέθηκαν με τις εθνικές γιορτές σε γυμνάσια και δημοτικά.
Υπάρχει επίσης ο μαθητής του Ινγκρέ, Πιέρ Μπονιρρότ που έζησε τρία χρόνια στην Ελλάδα και ζωγράφισε τόσο την κηδεία του Κολοκοτρώνη, όσο πίνακες στο Σούνιο, αλλά και εικόνες από την ζωή των Ελλήνων, όπως ο "Ψαράς που περιγράφει τις περιπέτειες του στο Σούνιο". Ένας πίνακας που αναδεικνύει ηρωίσμό.
Υπήρχαν ακόμη ο Ζαν Ζακ Φρέυ, ο Κάρλε Βέρνετ, ο Σέζαρ Βίλλιτς, ο Γιόζεφ Πέτζλ, όλοι τους ρομαντικοί ζωγράφοι που απεικόνιζαν στους πίνακες τους όχι μάχες, αλλά καθημερινές σκηνές από την Τουρκοκρατία διαπνευσμένες από ένα πνεύμα καθαρό φιλελληνικό.  Κοντά σε αυτούς εκτίθενται μια πλειάδα αντικειμένων –εξαιρετικής ποιότητας- όπως επίχρυσα, επιτραπέζια ρολόγια με επιμελημένες γλυπτικές σκηνές, πιάτα με ιστορικές παραστάσεις, πολυτελή βάζα από πολύχρωμη πορσελάνη διακοσμημένα με φύλλο χρυσού και μια ανεξάντλητη ποικιλία σχημάτων και παραστάσεων, που εμπνέονται από τα δημοφιλέστερα φιλελληνικά, ζωγραφικά έργα, ανθρωπόμορφα φιαλίδια και αγαλματίδια πορσελάνης με εκτυφλωτικά χρώματα, κεντήματα, επίχρυσα κηροπήγια και αγαλματίδια, μελανοδοχεία και διάφορα μικροαντικείμενα με ευφάνταστα σχήματα και μοτίβα.  Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός Τέχνης Φανή Μαρία Τσιγκάκου.

Γιώργος Πισσαλίδης
www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου