Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Μετοχές της Τράπεζας Ανατολής στους Ισολογισμούς της Λαϊκής και της Πίστεως μετά το 1936!


Του Ελευθέριου Ρήνου

Ένας φίλος με διόρθωσε πριν μερικές ημερες, για μία αναφορά μου στο 3o video blog. Σε εκείνο το επεισόδιο παρουσίασα τους επίσημους ισολογισμούς της Εθνικής Τράπεζας για τα έτη 1941-1944, με τους οποίους η τράπεζα παραδέχεται τη συνέχιση της εκκαθάρισης των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Ανατολής κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (http://banquedorient.org/web/?p=4355)!

Αναφέρθηκα λοιπόν στις τράπεζες που ανέπτυξαν δραστηριότητα στην Αίγυπτο (Τράπεζα Αθηνών και Τράπεζα Ανατολής), αλλά δεν προσέθεσα την Ιoνική, που πραγματικά είχε σημαντική παρουσία στην Αίγυπτο μέχρι τα μέσα του 1960...



Η Ιονική Τράπεζα ιδρύθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1839, με έδρα το Λονδίνο, αντλώντας κεφάλαια κυρίως από Βρετανούς επενδύτες. Η αρχική της ονομασία ήταν “Ιονική Κρατική Τράπεζα” και εξυπηρετούσε τις συναλλαγές μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των Ιόνιων νησιών, τα οποία την εποχή εκείνη αποτελούσαν προτεκτοράτο της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Ιονική Τράπεζα είχε το εκδοτικό προνόμιο στην Ελλάδα, δηλαδή τύπωνε το νόμισμα, μέχρι που η Εθνική Τράπεζα το “εξαγόρασε”. Σύμφωνα με τις διαφημίσεις της εποχής, η αρχαιότερη τράπεζα στην Ελλάδα είναι η Ιονική, η οποία συγχωνεύτηκε με τη Λαϊκή Τράπεζα και δημιούργησαν την “Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα” πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η παρουσία της Ιονικής Τράπεζας στην Αίγυπτο ξεκίνησε το 1907, την ίδια περίοδο που ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ανατολής ως μια διεθνής τράπεζα ελληνογερμανικών συμφερόντων. To 1975 η Ιονική πέρασε στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου και το 1999 εξαγοράστηκε από την Alpha Τράπεζα Πίστεως, στα πλαίσια αποκρατικοποίησης. Το 2000 οι δύο τράπεζες συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν την Alpha Bank.

Κατά συνέπεια, η “Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα” γνώριζε πολύ καλά τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως και την κατάσταση στην Αίγυπτο. Αν οι κοινοί θνητοί, δεν ενημερώθηκαν ποτέ για την υποτιθέμενη λήξη της εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής, τότε είναι λογικό ότι θα το γνώριζαν οι τράπεζες, χωρίς οποιαδήποτε πιθανόλογηση.
Ξεχωριστές διαφημίσεις της Ιονικής και της Λαϊκής Τράπεζας το 1937, πριν τη συγχώνευσή τους
και τη δημιουργία της “Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας” την επόμενη χρονιά
Ακόμη κι αν η “Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα” δεν γνώριζε πως η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής είχε ολοκληρωθεί το 1936, όπως συνεχίζει να υποστηρίζει η Εθνική τράπεζα, θα μπορούσε πολύ απλά να απευθυνθεί στην ΕΤΕ και να ζητήσει πληροφορίες. Επειδή οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν ήταν και τόσο πολλές, είναι πιθανόν η κάθε τράπεζα, όπως και η Τράπεζα της Ελλάδος, να “έριχναν μια ματιά” στους ισολογισμούς των άλλων τραπεζών.

Κι αν οι υπόλοιπες τράπεζες, για λόγους ανταγωνισμού δεν το έκαναν, σίγουρα θα το έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είχε την ευθύνη ελέγχου της φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών.

Το εκπληκτικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι η “Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα” συμπεριέλαβε μετοχές της Τράπεζας Ανατολής στους ετήσιους ισολογισμούς της, μετά την υποτιθέμενη λήξη της εκκαθάρισης, κατά την οποία η ΕΤΕ υποστηρίζει πως δεν περίσσεψε δραχμή.

Στον ισολογισμό Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας της 31ης Δεκεμβρίου 1937, οι δεκαεπτά (17) μετοχές της Τράπεζας Ανατολής έχουν τιμή κτήσης τη 1 (μία) δραχμή, όπως ήταν φυσιολογικό. Σε όλες τις περιπτώσεις υπό εκκαθάρισης εταιρειών, των οποίων οι μετοχές έχουν αποσυρθεί με κάποιο τρόπο από το ταμπλό του χρηματιστηρίου, η αξία τους υπολογίζεται ως μία δραχμή, απλά ως λογιστική εγγραφή. Αν η εκκαθάριση είχε ολοκληρωθεί, τότε δεν θα υπήρχε προσμονή κέρδους και η τράπεζα δεν θα συμπεριλάμβανε τις μετοχές στον ισολογισμό της.

Ο βιβλιοδετημένος τόμος με τους ισολογισμούς της Λαϊκής Τράπεζας. Σαν εξώφυλλο χρησιμοποιήθηκε ο ισολογισμός της Λαϊκής Τράπεζας για το 1925, στον οποίο προστέθηκε με μολύβι το “Ιονική και – Ελλάδος”. Ο συγκεκριμένος τόμος βρίσκεται στο κεντρικό κατάστημα της Τραπέζης της Ελλάδος, της οποίας τη σφραγίδα βλέπουμε δεξιά.
Ο επίσημος Ισολογισμός της Λαϊκής Τράπεζας της 31ης Δεκεμβρίου 1937, στον οποίο περιλαμβάνονται 17 μετοχές της Τράπεζας Ανατολής. Η Εθνική Τράπεζα επιμένει πως ολοκλήρωσε νομότυπα την εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής το 1936.

Tις μετοχές αυτές, η τράπεζα της εκτιμά προς 51 δραχμές στο σύνολο, πολύ απλά γιατί δεν γνώριζε τι θα γίνει με την εκκαθάριση, αλλά όλοι είχαν τις υπόνοιες τους για την τιμιότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η άποψη φυσικά για την Εθνική και τον διοικητή της Δροσόπουλο, πρέπει να ήταν ακόμη χειρότερη, αφού σε κάθε επίσημη ομιλία του ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Εμμανουήλ Τσουδερός έλεγε τα χειρότερα για το Δροσόπουλο και εν ολίγοις τον εμφάνιζε ως τυχοδιώκτη. Βέβαια, ο Δροσόπουλος πήρε την εκδίκηση του, όταν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μεταξά, φρόντισε να πάρει τη θέση του Τσουδερού στη Διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδος. Ο Δροσόπουλος κατάφερε να πείσει τον Ι. Μεταξά πως ο Τσουδερός τον υπέσκαπτε, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί και ιδιαίτερα σαν νέος Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, γιατί πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Καρδιοπάθειες από τις πολλές συμπάθειες…

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν μέγιστο σφάλμα για την Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα, να συμπεριλαμβάνει στον ισολογισμό της μετοχές που είχαν ακυρωθεί και είχαν μηδενική αξία. Ακόμη και εκείνη την εποχή, η Ιονική και Λαϊκή ήταν μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες και όχι μπακάλικο.

Ας κάνουμε όμως δεκτή την ένσταση του πιο κακόπιστου συνομιλητή, για παράδειγμα ενός δικηγόρου της Εθνικής Τράπεζας (τυχαία επιλογή). Ας δεχτούμε με καλή πίστη ότι η εγγραφή των 17 μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής στον ισολογισμό της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας της 31ης Δεκεμβρίου 1937 ήταν λανθασμένη, γιατί η τράπεζα δεν πρόλαβε να ενημερωθεί. Μπορεί για παράδειγμα να είχε καθυστέρηση το ταχυδρομικό περιστέρι, με το οποίο η Εθνική ενημέρωσε τις υπόλοιπες τράπεζες.

Για αυτό θα δείξουμε τον ισολογισμό της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας της 31ης Δεκεμβρίου 1938, δηλαδή της επόμενης χρονιάς. Σε αυτόν φυσικά θα είχε διορθωθεί το λάθος…
Ο επίσημος Ισολογισμός της “Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας” της 31ης Δεκεμβρίου 1938,. Και σε αυτόν περιλαμβάνονται 17 μετοχές της Τράπεζας Ανατολής. Η Εθνική Τράπεζα επιμένει πως ολοκλήρωσε νομότυπα την εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής.

Για να γίνω ακόμη πιο συγκεκριμένος, αυτά για εμάς δεν εντάσσονται καν στις αποδείξεις. Για εμάς, είναι απλά ενδείξεις. Είναι τόσα πολλά τα στοιχεία, που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τους ισολογισμούς άλλων τραπεζών. Μάλιστα, για να μην αδικούμε τις πηγές μας, όλα τα οικονομικά στοιχεία που παραθέτουμε σε αυτό το άρθρο, προέρχονται από όσα αρχεία επέζησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ακόμη επιμένει να μη γνωρίζει το παραμικρό. Για όσα αρχεία δεν επέζησαν μέχρι σήμερα, θα ακολουθήσουν αφιερώματα και αν το επιθυμεί η εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος, μπορούμε να της τα δωρίσουμε για να τα έχει.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και η Τράπεζα Πίστεως, που τυχαία και αυτή κατέληξε στο σχήμα της Alpha Bank, συνέχισε να συμπεριλαμβάνει μέχρι το 1963 όσες μετοχές της Τράπεζας Ανατολής απέκτησε μετά το 1938. Η Εθνική Τράπεζα υποστηρίζει ότι η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής έληξε το 1936. Η Τράπεζα Πίστεως το 1938 δεν ειχε μετοχές της Τράπεζας Ανατολής. Τις απέκτησε δυό χρόνια αργότερα και τις διατήρησε μέχρι το 1963. Πρέπει να είναι από τις επισφάλειες που τάχα δεν διαγράφονται, παρά μόνο όταν περάσουν 25 έτη, όπως διάβασα να γράφει κάποιος ανίδεος πρόσφατα, όταν κατά λάθος έπεσαν στα χέρια του οι συγκεκριμένοι ισολογισμοί.



Επειδή ο διάλογος είναι πάντα θετικός και καλό θα ήταν κάποτε να τον αποδεχτεί και η Εθνική Τράπεζα, ας πάρουμε τη χειρότερη περίπτωση, σύμφωνα με την οποία κανείς στην Ιονική – Λαϊκή και στην Πίστεως δεν γνώριζε για τη λήξη της εκκαθάρισης γιατί δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει.

Για αυτό θα δούμε ποιοί αποτελούσαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πίστεως για το 1941, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της τράπεζας. Βλέπουμε λοιπόν ότι τα 5 από τα 8 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πίστεως το 1941 προέρχονται από την Εθνική Τράπεζα. 

Μάλλον δεν θα τους είχαν πει στην Εθνική Τράπεζα ότι η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής ολοκληρώθηκε το 1936.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πίστεως το 1941, στο οποίο η πλειοψηφία προέρχεται απο την Εθνική Τράπεζα.
 
Ούτε αυτοί γνώριζαν ότι δεν τελείωσε η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής…

Επιπρόσθετα, επειδή και αυτό μπορεί να ήταν τυχαίο, ας δούμε το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πίστεως για το 1963. Τελικά, ούτε αυτοί θα είχαν κάποια σχέση με την Εθνική Τράπεζα και δεν θα ήταν σε θέση να γνωρίζουν κάτι που ήταν προφανώς κοινή γνώση!
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πίστεως το 1963, στο οποίο η πλειοψηφία προέρχεται απο την Εθνική Τράπεζα. Ούτε αυτοί γνώριζαν ότι δεν τελείωσε η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής…

- Αν δεν το γνώριζαν ούτε τα διοικητικά στελέχη που προήλθαν από την ίδια την Εθνική Τράπεζα,
– αν δεν το γνώριζαν οι μέτοχοι της Τράπεζας Ανατολής και έστελναν επιστολές για δεκαετίες, – αν δεν το γνώριζαν οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και έβαζαν μετοχές στους ισολογισμούς τους, – αν δεν το γνώριζαν οι ίδιοι οι εκκαθαριστές (θα επανέλθουμε σε αυτό), – αν δεν το γνώριζε η Τράπεζα της Ελλάδος (http://banquedorient.org/web/?p=1603), – αν δεν το γνώριζε το Υπουργείο Εμπορίου (υπάρχει απαντητική επιστολή που θα ανεβάσουμε σύντομα), – αν δεν δημοσιεύτηκε ισολογισμός εκκαθάρισης, έστω σε μία ελληνική εφημερίδα, – αν δεν δημοσιεύτηκε ισολογισμός εκκαθάρισης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως παραδέχεται και η ίδια η ΕΤΕ (http://banquedorient.org/web/?p=3226), – αν δεν συντάχθηκε ποτέ ισολογισμός εκκαθάρισης από τους εκκαθαριστές και δεν υπογράφηκαν οι λογιστικές καταστάσεις από αυτούς, – αν υψηλόβαθμη εφοριακός καταθέτει πως με βάση έλεγχο που έκανε το 1980 στην Εθνική 

Τράπεζα, και τη μελέτη των μετέπειτα στοιχείων που της δόθηκαν, διαπίστωσε ότι η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής δεν ολοκληρώθηκε (http://banquedorient.org/web/?p=4404),
τότε κάτι μου λέει ότι η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής δεν ολοκληρώθηκε το 1936. Αν λοιπόν υπάρχει ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα, πως μας κοιτάει η Εθνική Τράπεζα στα μάτια και μας λέει ότι πρέπει να νοιώσουμε ασφαλείς σαν επενδυτές και καταθέτες; Μήπως θα πρέπει να τοποθετηθεί η Εθνική Τράπεζα, πλέον σε δημόσιο διάλογο για το θέμα;

Κλείνοντας, θα μπορούσα να συνεχίσω τα υποθετικά “αν” για πολλές γραμμές ακόμη. Προσωπικά, γνωρίζω ότι η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής συνεχίστηκε μετά το 1936. Απλά, θα σιγουρευτούμε όλοι μας στο επόμενο επεισόδιο του Video Blog, που θα ανέβει τη μεγάλη Πέμπτη και συμπληρώνει τις Δύο Εβδομάδες των Παθών για την ΕΤΕ.

Μέχρι τότε ας απολαύσουμε ένα αληθινό διαφημιστικό της Εθνικής Τράπεζας.

banquedorient.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου