Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Πως επήλθε ο αιφνίδιος θάνατος του εισαγγελέα Μπάγια;

Στις 6 Απριλίου ο εισαγγελέας Εφετών Σωτήρης Μπάγιας πεθαίνει “αιφνίδια”, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, από μια “σπάνια ίωση”. Στη συνέχεια, οι προσπάθειες μας να μάθουμε περισσότερα σχετικά με αυτή τη “σπάνια ίωση” αποβαίνουν άκαρπες.

Όμως η αιτιολογία και η πληροφορία άρχισε να “διαρρέει” από μικρής κυκλοφορίας ΜΜΕ προς τα μεγαλύτερα: Ο Μπάγιας πέθανε από…
τσιμπούρι!

Το δημοσίευμα στη Δημοκρατία:

Η ερλιχίωση, με την οποία διαγνώστηκε ο γνωστός δικαστικός, θεωρούνταν ότι δεν προσβάλλει ανθρώπους αλλά μόνο ζώα

«Συναγερμός» έχει σημάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», στον ιατρικό κόσμο και τους αρμόδιους φορείς της χώρας, ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο του εισαγγελέα Εφετών Σωτήρη Μπάγια σε ηλικία 58 ετών.
Ο γνωστός δικαστικός λειτουργός είχε εισαχθεί περίπου προ μηνός σε νοσοκομείο με εμπύρετο αγνώστου αιτιολογίας και, ύστερα από αναλυτικές μικροβιολογικές εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από ερλιχίωση. Παρά τις επίπονες ιατρικές προσπάθειες, ωστόσο, στάθηκε αδύνατη η ανάταξη του οργανισμού του.
Το σοκ για τους γιατρούς προήλθε από τη διάγνωση για την ερλιχίωση [1]. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, πρόκειται για την πρώτη περίπτωση θανάτου στη χώρα μας που οφείλεται διαπιστωμένα σε αυτήν την αιτία.

Άγνωστη αιτία

Όπως μας εξηγούσαν ειδικοί επιστήμονες, είναι πολύ πιθανό να έχουν σημειωθεί θανατηφόρα κρούσματα και κατά το παρελθόν, έχοντας όμως καταγραφεί ως αγνώστου αιτιολογίας, όπως συμβαίνει πολλές φορές στην ιατρική, λόγω αδυναμίας εντοπισμού συγκεκριμένης λοίμωξης. Πριν από χρόνια, το 1992, είχε προσβληθεί από ερλιχίωση ελαφράς μορφής, εξαιτίας τσιμπουριού, και ο μετέπειτα πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Εβερτ.
Το εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι έως τώρα επικρατούσε η βεβαιότητα πως η ερλιχίωση δεν συνιστά απειλή για τη ζωή των ανθρώπων, αλλά μόνο των ζώων, και ιδιαίτερα των σκύλων. Γι’ αυτό και η επαφή με ασθενή ζώα ή η χορήγηση θεραπείας σε αυτά εθεωρείτο ότι δεν δημιουργεί κινδύνους για τους ιδιοκτήτες τους. Ενδεικτικό της σοβαρότητας που αποδίδεται στο περιστατικό είναι το γεγονός ότι χθες ο νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ [2], καθηγητής της Ιατρικής Θανάσης Γιαννόπουλος, συγκάλεσε εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας έκτακτη επιστημονική σύσκεψη, ενώ θα ακολουθήσει την Πέμπτη του Πάσχα και δεύτερη, μεγαλύτερη, προκειμένου να μελετηθούν όλα τα δεδομένα, να συγκεντρωθούν στοιχεία από το εξωτερικό -ειδικά από τις ΗΠΑ- και να γίνουν σωστά και έγκαιρα όλες οι αναγκαίες δράσεις. Λόγω της άνοιξης και της αύξησης της θερμοκρασίας, η μετάδοση της νόσου γίνεται πιο εύκολα και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται. Οπως επισημαίνεται, μάλιστα, η συναναστροφή με κατοικίδια δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εκδήλωση της ασθένειας.
Η ερλιχίωση είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές νόσους οι οποίες μεταδίδονται από τα τσιμπούρια, που επιστημονικά ονομάζονται «κρότωνες». Στα ζώα η νόσος εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1935 στο Αλγέρι και ονομάστηκε «ρικετσίωση του σκύλου».

Στο Βιετνάμ

Από τότε παρέμεινε άγνωστη, μέχρι την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ [3]. Ηταν μια βαριά νόσος των αμερικανικών στρατιωτικών σκύλων στη νοτιοανατολική Ασία, που ονομάστηκε «τροπική παγκυτοπενία», και άρχισε η προσεκτικότερη μελέτη της, καθώς στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι υπήρξε παγκόσμια εξάπλωση.
Η ερλιχίωση προκαλεί πυρετό και, αν δεν εφαρμοστεί εγκαίρως η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, το υπεύθυνο μικρόβιο Ehrlichia Canis «κατατρώει» και τελικά καταστρέφει τα κύτταρα του αίματος που παράγονται στον μυελό των οστών και παίζουν βασικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, για τα ζώα η εφαρμογή προληπτικών μέσων με αντιπαρασιτικά περιλαίμια και τα κατάλληλα σκευάσματα, πριν από την εμφάνιση των τσιμπουριών, αποτελεί την καλύτερη αντιμετώπιση του κινδύνου μόλυνσης.

Πόση αλήθεια αντέχεις… ειδικά όταν δεν την ακούς;

Να τα πάρουμε με τη σειρά.

1. Τι είναι η ερλιχίωση

Paul Ehrlich, (ehrlichiosis) Γερμανός ιατρός, 1854-1915, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1908
tsimbouri 

Η ερλιχίωση είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές νόσους οι οποίες μεταδίδονται από τα τσιμπούρια που επιστημονικά ονομάζονται κρότωνες. Στα ζώα η νόσος εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1935 στο Αλγέρι και ονομάστηκε ρικετσίωση του σκύλου. Από τότε έμεινε άγνωστη, μέχρι την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ. 

Η μετάδοση της νόσου γίνεται με μολυσμένους κρότωνες που μεταφέρουν τα είδη του γένους Ehrlichia. Η μετάδοση γίνεται σε σκύλους, γάτες και ανθρώπους. Η μετάδοση στον άνθρωπο είναι σπάνια, όπως αναφέρεται στις τελευταίες εκδόσεις επιστημονικών εντύπων (SAUNDERS), δεν υπάρχει καμιά ένδειξη, ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί μεταδίδονται άμεσα από τον σκύλο ή τη γάτα στον άνθρωπο. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΡΛΙΧΙΩΣΗΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ: Χαρακτηρίζονται από μη ειδικά συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. υψηλός πυρετός με ρίγος, κεφαλαλγία, κακουχία, μυαλγία, λευκοπενία και θρομβοκυτοπενία αποτελούν συνήθη ευρήματα. Στην HME μπορεί να παρατηρηθεί και εξάνθημα. Τα συμπτώματα διαρκούν περίπου 3 εβδομάδες. Είναι ασαφές αν παραμένει μια λανθάνουσα λοίμωξη. Επιπλοκές όπως νεφρική ανεπάρκεια, καρδιομεγαλία, πηκτικές διαταραχές ή κώμα εμφανίζονται στο 16% των ασθενών, ιδίως στα ηλικιωμένα άτομα. Η πλειονότητα των ασθενών είναι άνδρες άνω των 40 ετών.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΡΛΙΧΙΩΣΗΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ: Πρέπει να αποφεύγονται οι κρότωνες, με το να αποφεύγονται οι περιοχές με χόρτα, όπου και ενδημούν, τα άτομα πρέπει να φορούν μακριά παντελόνια και ανοιχτόχρωμα ρούχα και να εφαρμόζουν απωθητικές ουσίες για κρότωνες στα ρούχα πριν εισέλθουν σε λιβάδια ή δασώδεις περιοχές. Μετά την απομάκρυνση από αυτές τις περιοχές τα ρούχα πρέπει να πλένονται αμέσως και το δέρμα να πλένεται και να παρατηρείται για κρότωνες και νύμφες. Αν βρεθούν κρότωνες προσκολλημένοι στο δέρμα, πρέπει να απομακρυνθούν με τσιμπιδάκι, φροντίζοντας να απομακρυνθεί ολόκληρο το έντομο. [πηγή: ¨ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ¨ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ].

Ο άνθρωπος ή άλλα ζώα δεν μπορούν να μολυνθούν από ερλίχια.

Η ερλιχίωση συναντάται συχνά στην Ελλάδα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, και τα τελευταία χρόνια κοντεύει να πάρει τις διαστάσεις επιδημίας. [πηγή: responsibledogparentsefzoia.blogspot.gr]

Ερλιχίωση (ewingii) είναι μια λοιμώδης νόσος που προκαλείται από ενδοκυττάρια βακτήρια, Ehrlichia ewingii . Η μόλυνση μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσιμπούρι, Amblyomma americanum. Αυτό το τσιμπούρι μπορεί επίσης να μεταδώσει τα Ehrlichia chaffeensis, τα βακτήρια που προκαλούν την Ανθρώπινη μονοκυτταρική ερλιχίωση (ΗΜΕ).

Επίσης ονομάζεται ως το AIDS των σκυλιών. [πηγή: wiki]

2. Μυστικότητα και μετά πανικός;

Μπάγιας 

Όταν τηλεφωνήσαμε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αρνήθηκαν να μας δώσουν πληροφορίες επικαλούμενοι προσωπικά δεδομένα. Μας είπαν ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για δημόσιο κίνδυνο, αλλιώς θα προέβαιναν σε ανακοινώσεις κι ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Χωρίς να έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση ακόμα, δευτεροκλασάτα ΜΜΕ, που αντιγράφονται από τα πρωτοκλασάτα, διαρρέουν την πληροφορία της ‘σπάνιας ίωσης’ (0,7% παγκοσμίως η πιθανότητα μόλυνσης ανθρώπου), μιλώντας μάλιστα για ‘συναγερμό’ του ΚΕΕΛΠΝΟ. Εν τω μεταξύ, σειρήνες δεν ακούγονται…

ΠΌΣΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΌΤΗΤΕΣ; Πόσες είναι οι πιθανότητες να έχει τσιμπηθεί από τσιμπούρι ο Μπάγιας, όταν οι παγκόσμιες είναι 0,7% παγκοσμίως με τις περισσότερες να συγκεντρώνονται στις ΗΠΑ και σε βλάστηση πυκνή και σε περιόδους καλοκαιρίας; Μπορεί το ημερολόγιο να λέει “άνοιξη”, αλλά άνοιξη δεν έχουμε δει ακόμα παρά μόνο στον ύπνο μας, Περνάμε το 5ο κύμα χιονιά και ο κος Μπάγιας δεν ζούσε στους αγρούς. Πόσες οι πιθανότητες να κολλήσει τσιμπούρι -μέσα απ΄σκύλο πολυκατοικίας, όπως έγραψαν κάποιο- και μάλιστα αυτό να είναι και μολυσμένο; Γιατί μπορεί να κολλήσει κανείς τσιμπούρι, αλλά δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα πάθει και ερλιχίωση. Όπως καταλαβαίνετε, οι πιθανότητες, αν λάβει κανείς όλες τις παραμέτρους, σχεδόν εξαλείφονται…

3. Ο ασθένεια του Βιετνάμ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, τα αμερικάνικα στρατιωτική σκυλιά στο Βιετνάμ άρχισαν να πεθαίνουν κατά εκατοντάδες από αυτό που ονομάστηκε τότε κυνικός αιμορραγικός πυρετός (CHF) […]
Η ερλιχίωση εξαπλώθηκε γρήγορα μετά το Βιετνάμ. Σε αντίθεση με τη νόσο του Lyme, η οποία
περιορίζεται κυρίως σε μια αρκετά μικρή περιοχή της Βόρειας Αμερικής η ερλιχίωση είναι μια απειλή για τα σκυλιά σε μεγάλη γεωγραφική περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σχεδόν σε κάθε ήπειρο, και είναι πάντα μοιραία εάν η διάγνωση δεν γίνει εγκαίρως γιατί η ζημιά που μπορεί να κάνει δεν μπορεί να αντιστραφεί. […]

ΜΕΤΑΔΟΣΗ – Η Ερλιχίωση μεταδίδεται από τη νύμφη και το ενήλικο τσιμπούρι, Rhipicephalus sanguineus, και Dermacentor variabilis. Μόλις ένα μολυσμένο τσιμπούρι κολλήσει και άρχισε η σίτιση, η νόσος αντλείται μέσα στον σκύλο με το σάλιο του τσιμπουριού του. Το τσιμπούρι δεν αποκολλάται εως ότου είναι χορτάτο. Η διαβίβαση της Erhlichiosis διαρκεί από 24 σε 72 ώρες, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις έχει συμβεί σε λιγότερο από δώδεκα. […] πηγή

Τι άλλο έγινε στο Βιετνάμ εκτός από το να πάθουν τα αμερικάνικα σκυλιά ερλιχίωση;

Πορτοκαλί παράγοντας – Agent Orange

bietnam-katharismos-apo-ton-portokali-paragonta-me-ti-boitheia-ton-ipaΟ Πορτοκαλί Παράγοντας (Agent Orange) είναι η κωδική ονομασία για ένα από τα φυτοκτόνα και αποφυλλωτικά που χρησιμοποιήθηκαν απο το Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για την απογύμνωση των δασών του Βιετνάμ. Το πρόγραμμα είχε το όνομα Επιχείρηση Ranch Hand και διήρκεσε από το 1961 μέχρι το 1971. Εκτιμάται από το Βιετνάμ πως η χημική αυτή ουσία σκότωσε ή ακρωτηρίασε 400.000 ανθρώπους και είναι υπεύθυνη για 500.000 παιδιά γεννημένα με δυσμορφίες.

Η ουσία είναι μίγμα 50/50 από 2,4,5-Τ και 2,4-D και δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ κυρίως από την εταιρία Μονσάτο και την εταιρία Ντόου. Το 2,4,5-Τ που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του παράγοντα βρέθηκε αργότερα να περιέχει την 2,3,7,8-τετραχλοροδιβενζοδιοξυνη, μια εξαιρετικά τοξική ουσία. Η ονομασία του παράγοντα οφείλεται στις πορτοκαλί ρίγες των βαρελιών (200Λ) μέσα στα οποία μεταφερόταν. Ο πορτοκαλί παράγοντας ήταν η πιο διαδεδομένη ουσία από τα λεγόμενα “Φυτοκτόνα του ουράνιου τόξου”.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, και ανάμεσα στις περίοδους 1962 και 1971, ο στρατός των ΗΠΑ ψέκασε 50.000.000 λίτρα από χημικά φυτοκτόνα και φυλλοκαταστροφικές ουσίες. Εκτός από το Βιετνάμ, οι ουσίες ψεκάστηκαν επίσης και στο ανατολικό Λάος και σε μέρη της Καμπότζης, στα πλαίσια της επιχείρησης “Ranch Hand”. Στόχος αυτής της επιχείρησης ήταν η απογύμνωση των δέντρων στα δάση και τις αγροτικές περιοχές, περιοχές στις οποίες οι αντάρτες έβρισκαν κάλυψη και τροφή.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να βάζουν στόχο τις καλλιέργειες τροφίμων τον Οκτώβριο του 1962, χρησιμοποιώντας κυρίως τον Μπλε Παράγοντα. Το 1965, 42 % των ψεκασμών ήταν αποκλειστικά σε καλλιέργειες τροφίμων. Μετά από αυτό σημειώθηκε ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των πόλεων. Τα ποσοστά μετατόπισης ανθρώπων από τα χωριά στις πόλεις αυξήθηκαν στο Νότιο Βιετνάμ, καθώς οι αγρότες έφευγαν από τα χωριά τους προς τις πόλεις, οι οποίες ελέγχονταν από τις ΗΠΑ, Ο πληθυσμός του Νοτίου Βιετνάμ αυξήθηκε πάνω από 300%. Από 2,8 εκατομμύρια το 1958, σε 8 εκατομμύρια το 1971. Η συρροή ανθρώπων οδήγησε σε ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των πόλεων. Περίπου 1,5 εκατομμύρια ζούσαν σε παραγκουπόλεις της Σαϊγκόν, ενώ πολλοί ανώτερης κλάσης πολίτες και αμερικανικό προσωπικό ζούσαν σε συνθήκες πολυτελείας.

Το αρχείο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ δείχνει πως τουλάχιστον 6,542 αποστολές ψεκασμού έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της επιχείρησης “Ranch Hand”. Μέχρι το 1971, το 12% ολόκληρης της έκτασης του Νοτίου Βιετνάμ είχε εμποτιστεί με φυλλοκαταστροφικά χημικά. Κατά μέσο όρο δεκατρείς φορές πάνω από το εγκεκριμένο όριο για οικιακή χρήση. Στο Νότιο Βιετνάμ μόνο, περίπου δέκα εκατομμύρια εκτάρια αγροτικής γης τελικά καταστράφηκαν. Σε μερικές περιοχές οι συγκεντρώσεις διοξίνης σε χώμα και νερό ήταν εκατοντάδες φορές πάνω από τα ασφαλή όρια που έχει θέσει το Γραφείο Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ.  Συγκεντρωτικά, πάνω από το 20% των δασών του Βιετνάμ είχαν ψεκαστεί τουλάχιστον μία φορά σε μία περίοδο εννέα χρόνων.

Χημικοί Αεροψεκασμοί και Μονσάντο

farmer3_dees-copy 
Αν μετά από μια δεκαετία ψεκασμών στο Βιετνάμ για να καταστραφούν το πράσινο και οι καλλιέργειες, στο ΤΈΛΟΣ μια τέτοιας πρακτικής τα αμερικάνικα σκυλιά έπαθαν ερλιχίωση, από τσιπούρι ΜΟΛΥΣΜΈΝΟ που χρειάζεται και πρασινάδα για να αναπτυχθεί, αν το όνομα της Μονσάντο, το οποίο συνδέεται με τους χημικούς αεροψεκασμούς, συνδέεται και με τον πόλεμο του Βιετνάμ, για ποιο λόγο να μην σκεφτεί κανείς ότι η νόσος που “τείνει να πάρει επιδημικές διαστάσεις” δεν οφείλεται στους ψεκασμούς;

Η Μονσάντο καυχιέται ότι πειραματίζεται σε σπόρους που είναι ανθεκτικοί σε βαριά μέταλλα, όπως το αλουμίνιο, σε ζιζανιοκτόνα, ακόμα και σε ξηρασία. Και ο λόγος να είναι περιζήτητη την κάνει να μπορεί και να θέλει να συμβάλλει στη χρηματοδότηση των παγκόσμιων αεροψεκασμών, που μπορεί να γίνονται για να δουλεύει το HAARP, αλλά κάποιος πρέπει να βοηθήσει στο λάδωμα της μηχανής και με το αζημίωτο, βεβαίως βεβαίως – το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο μαζί μας ψεκάζουν!

Αν, βέβαια, δεχτούμε ότι ο Μπάγιας όντως πέθανε από την ερλιχίωση που κυριολεκτικά του κληρώθηκε ως παγκόσμιο Λόττο και δεν συντρέχει κάτι άλλο. Αλλά όπως και να έχει, θεωρίες συνωμοσίες μπορούν να γραφτούν πολλές, από τη στιγμή που οι πράξεις συνωμοσίες δεν είναι καθόλου λίγες. Κι από τη στιγμή που οι ενδείξεις βγάζουν μάτι. Κι από τη στιγμή που δεν δίνονται απαντήσεις και τηρείται σιωπή ιχθύος. Κι από τη στιγμή που ΞΈΡΟΥΜΕ ότι μας ψεκάζουν, αλλά ΔΕΝ ΞΈΡΟΥΜΕ τι σκατά μας ψεκάζουν, που μπορεί -και μάλλον έτσι είναι- να είναι και διαφορετικά τα κοκτέιλ. Κι από τη στιγμή που οι ΗΠΑ, δόξα τω Θεώ, έχουν δώσει ρεσιτάλ εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας! Μια δεκαετία ψεκασμών με δηλητήρια στο Βιετναμέζικο λαό, κι ακόμα μετρούν τις πληγές σε ανθρώπους και περιβάλλον, κι όμως… οι ΗΠΑ ξεφεύγουν από το έγκλημα κι έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο για όλους και για όλα.

Και μετά μου λέτε να έχουμε εμπιστοσύνη στο σύστημα και στις κυβερνήσεις μας. Ούτε για δείγμα!

nea.allnewz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου