Τρίτη 21 Απριλίου 2015

«Πραξικόπημα» Μπαλτά: Χωρίς δημόσια διαβούλευση οι αλλαγές στα ΑΕΙ – Επιστρέφουν οι «φοιτητοπατέρες»

Μία πρωτοφανή απόφαση για τα δεδομένα του ελληνικού μεταπολιτευτικού συστήματος έλαβε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς: δεν θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Και δεν είναι η μόνη απόφαση του Αριστείδη Μπαλτά που προκαλεί ρωγμές και ευθεία αμφισβήτηση στο προοδευτικό προφίλ του, και στις διακηρύξεις του ίδιου και της κυβέρνησης περί διαφάνειας, διαύγειας και συνέπειας. Ειδικότερα:...
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι πραξικοπηματικές αποφάσεις του κ. Μπαλτά προκαλούν τη μήνιν της πανεπιστημιακής κοινότητας. Χαρακτηριστικά, η Σύνοδος Πρυτάνεων, μετά την προχθεσινή τακτική συνεδρίασή της, ανέφερε:
Η Σύνοδος με έκπληξη διαπιστώνει ότι το νομοσχέδιο, σε αντίθεση με όσα είχε δηλώσει ο υπουργός κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Συνόδου, συνιστά μεγάλης έκτασης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των πανεπιστημίων και όχι σύνολο εμβαλωματικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση επειγόντων θεμάτων τους.
Τέτοιες αλλαγές προϋποθέτουν διάλογο, ενδελεχή σχεδιασμό και ευρεία συναίνεση». Ετσι, η Σύνοδος αποφάσισε έκτακτη συνεδρίαση στις 5 Μαΐου, ώστε στο μεσοδιάστημα να μελετηθεί το ν/σ από τα ΑΕΙ. Το ίδιο ζήτησε χθες και η πλειοψηφία της εκτελεστικής γραμματείας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ.
Ο κ. Μπαλτάς αποφάσισε την κατάργηση κάθε είδους ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που καθιερώθηκε με τον νόμο του 2011. «Καταργεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία εξασφαλίζει τη μαζική συμμετοχή των πανεπιστημιακών στην ανάδειξη των διοικήσεων.
Παραδίδουν ξανά, έτσι οι υπουργοί, τις διαδικασίες στις “δυναμικές μειοψηφίες” που προσπαθούν να ελέγξουν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, παίρνοντας ενίοτε τις κάλπες στο σπίτι τους» ανέφερε χθες ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης.
Ποιος ξέχασε τις κλοπές καλπών και τα επεισόδια (στο Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με ιδιαίτερη αγριότητα) τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2008 από φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που δεν ήθελαν να γίνουν οι πρυτανικές εκλογές;
Πριμοδοτούνται οι συντεχνιακές ομάδες που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, στις πρυτανικές εκλογές η αναλογία βαρύτητας ψήφου με βάση τη συμμετοχή κάθε κατηγορίας εκλεκτόρων ανατρέπεται ουσιωδώς υπέρ των διοικητικών υπαλλήλων: οι πανεπιστημιακοί έχουν το 52,63% (αντί για 55%), οι φοιτητές το 36,84% (αντί 40%) και οι διοικητικοί το 10,53% (5%). Μεγάλη μερίδα των διοικητικών έχει στραφεί υπέρ της νυν κυβέρνησης μετά το μέτρο της διαθεσιμότητας επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.
Οι νέες διατάξεις Μπαλτά για τη σύνθεση των συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ πριμοδοτούν τους «φοιτητοπατέρες» και τους διοικητικούς υπαλλήλους εις βάρος των ακαδημαϊκών. Ενδεικτικά, οι εκπρόσωποι των φοιτητών στις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων είναι το 25% των μελών ΔΕΠ. Προσθέτοντας τους εκπροσώπους του ειδικού επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού μαζί με τους διοικητικούς, μια μικρή μειοψηφία μελών ΔΕΠ μπορεί να αποκτήσει πλειοψηφία στη γενική συνέλευση.
Ο κ. Μπαλτάς αντιγράψει τη φιλοσοφία διατάξεων του νόμου για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου. «Προδότες» χαρακτήριζαν κάποιοι πανεπιστημιακοί της Αριστεράς (όπως αυτοπροσδιορίζονταν τότε) τους 1.000 συναδέλφους τους που υπέγραψαν υπέρ των διατάξεων Γιαννάκου.
– Πανεπιστημιακοί σχολιάζουν ότι η παύση των νυν πρυτάνεων αποφασίστηκε για να θέσουν υποψηφιότητα φιλικά πρόσωπα της ηγεσίας του υπ. Παιδείας. Βέβαια, πρόκειται μόνο για κουτσομπολιά. Ο κ. Μπαλτάς δεν σχολιάζει κουτσομπολιά, όπως ο ίδιος χαρακτήρισε τις καταγγελίες περί αμιγώς κομματικών επιλογών για τις θέσεις των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.
www.lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: