Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Το Johns Hopkins αντιμετωπίζει αγωγή 1 δισ. δολαρίων για μυστικά πειράματα στη Γουατεμάλα

Σχεδόν 800 πρώην άτομα-αντικείμενα πειραματισμού  και οι οικογένειές τους που υπέβαλλαν 1 δισ. δολαρίων αγωγή εναντίον του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, κατηγορώντας το ίδρυμα για το ρόλο του κατά τις δεκαετίες ’40 και ’50 σε κυβερνητικά πειράματα στη Γουατεμάλα, όπου εκατοντάδες μολύνθηκαν με σύφιλη, γονόρροια και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.


Η δίκη επιδιώκει να καταστήσει το...
πανεπιστήμιο υπεύθυνο για τα πειράματα, επειδή οι γιατροί του, είχαν σημαντικούς ρόλους σε πάνελ που έλεγχαν ομοσπονδιακές δαπάνες για την έρευνα σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων, συμπεριλαμβανομένων των πειραμάτων στη Γουατεμάλα. Επίσης, κατηγορούμενοι είναι το Ίδρυμα Ροκφέλερ και η φαρμακευτική εταιρεία Bristol-Myers Squibb.

Αξιωματούχοι του πανεπιστημίου δήλωσαν ότι «δεν ξεκίνησαν, πλήρωσαν, διηύθυναν ή διεξήγαγαν» τις μελέτες στη Γουατεμάλα και θα αντιπαλέψουν την αγωγή.

«Για περισσότερο από μισό αιώνα από την εποχή της μελέτης της Γουατεμάλας, μελετητές, ειδικοί σε θέματα ηθικής και κλινικοί ιατροί έχουν συνεργαστεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να καταρτίσουν αυστηρά ηθικά πρότυπα για την ανθρώπινη έρευνα. Το Johns Hopkins εκφράζει την ικανοποίησή την έρευνα βιοηθικής έρευνα της μελέτης της Γουατεμάλα, της αμερικανικής κυβέρνησης και την κληρονομιά της», έγραψε σε ένα μέηλ η Kim Hoppe, μια από τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου. «Η αγωγή αυτή, ωστόσο, είναι μια προσπάθεια από τον δικηγόρο των εναγόντων να εκμεταλλευτούν μια ιστορική τραγωδία για οικονομικό κέρδος».

Η αγωγή ζητεί αποζημίωση των θυμάτων, στους οποίους ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε συγγνώμη για το 2010, εκφράζοντας “βαθιά λύπη” για τα πειράματα. Το 2011, μια προεδρική επιτροπή για τη βιολογική δεοντολογία της έρευνας εκθέτει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες των μελετών.

Οι ενάγοντες εκπροσωπούν και τις οικογένειες των 124 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές των ασθενειών που συνήψε με τη μελέτη.

Τα θύματα μήνυσαν οκτώ Αμερικανούς αξιωματούχους της κυβέρνησης για τη μελέτης το 2011, αλλά ο ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε την υπόθεση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις πράξεις που διαπράχθηκαν σε άλλη χώρα.

Περίπου 1.500 άτομα είχαν γίνει πειραματόζωα εν αγνοία τους. Η μελέτη σταμάτησε το 1948, όταν άρχισαν πλέον οι φήμες για τα πειράματα.

Τα πειράματα στη Γουατεμάλα εκ διαμέτρου αποκαλύπτουν ότι, παρά τη γνώση από την πλευρά των κυβερνητικών αξιωματούχων και των ανεξάρτητων ιατρικών εμπειρογνωμόνων των τότε υφισταμένων βασικών ηθικών προτύπων που αφορούν στην προστασία χρήσης ατόμων ως μέσο εξυπηρέτησης  επιστημονικών και κυβερνητικών σκοπών, τα πρότυπα αυτά παραβιάστηκαν», γράφει η έκθεση.

Παρόμοια πειράματα έγιναν και στις ΗΠΑ, σε μαύρους της Αλαμπάμα, το γνωστό Tuskegee syphilis experiment.

Κανείς τους δεν συναίνεσε, κανείς τους δεν ενημερώθηκε!


Ειδικά αφιερωμένο σε αυτούς που έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις, στην επιστημονική κοινότητα, στις φαρμακευτικές, στα εμβόλια και στο Ίδρυμα Ρόκφελερ

The Frightening Legacy of US Syphilis Experiments in Guatemala

 https://www.youtube.com/watch?v=nha9MsSSKvE

© AllNewz
nea.allnewz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: