Το Βήμα σήμερα δημοσιεύει διθυραμβικό άρθρο για τον τρόπο που ο όμιλος Μυτιληναίου όχι μόνο δεν θίχτηκε από την κρίση αλλά έβγαλε και κέρδη
Ετσι βγήκε αλώβητος από την κρίση ο όμιλος Μυτιληναίου
«Πώς την πενταετία 2009-2014 που η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της θωράκισε την άμυνά του, επεκτάθηκε και βελτίωσε θεαματικά τα μεγέθη του»
H αγορά των εμπορευμάτων πολλές φορές λειτουργεί ως σημείο αναφοράς (benchmark) για τις μελλοντικές μακροοικονομικές εξελίξεις...
Η καθημερινή τριβή και η εμπειρία με τα commodities βοήθησαν τη διοίκηση του ομίλου Μυτιληναίου (Αλουμίνιον της Ελλάδος, ΜΕΤΚΑ, Protergia, Μ&Μ Gas) να θωρακίσει την άμυνά της προτού ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την πενταετία 2009-2014, διάστημα που η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, ο όμιλος να καταφέρει όχι μόνο να βγει αλώβητος από την κρίση αλλά να επεκταθεί και να βελτιώσει θεαματικά τα μεγέθη του.
Στρατηγικές κινήσεις
Στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων για τα πεπραγμένα του 2014, που συνέπεσε με τα 20 χρόνια παρουσίας της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος περιέγραψε στους μετόχους πώς βίωσε ο όμιλος αυτή την πενταετία.
«Από τον Αύγουστο του 2008 είχαμε ως όμιλος εντοπίσει τα αρνητικά σημάδια. Για αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε αντιστάθμιση κινδύνου (hedging) στις τιμές του αλουμινίου και να προχωρήσουμε στην έκδοση ομολογιακού δανείου ζητώντας 200 εκατ. ευρώ, αλλά τότε οι αγορές μάς προσέφεραν 465 εκατ. ευρώ, τα οποία και πήραμε με spread 0,85%. Παράλληλα συνάψαμε δεκαετή συμφωνία για την προπώληση αλουμίνας στην ελβετική Glencore» ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.
Εναν μήνα μετά, τον Σεπτέμβριο του 2009, «έσκασε» η Lehman Brothers. Οι τιμές του αλουμινίου από 3.000 δολάρια ο τόνος κατρακύλησαν στα 1.200 δολάρια.
«Ευτυχώς που είχαμε κάνει hedging. Υπήρξαν περίοδοι που χάναμε 1 εκατ. δολάρια την ημέρα» θυμήθηκε ο κ. Μυτιληναίος και προσέθεσε: «Τότε, το 2009, άρχιζε η βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα, αλλά κανείς δεν το είχε αντιληφθεί. Αφού κατοχυρώσαμε την άμυνά μας, κάναμε ενεργή διαχείριση της κρίσης. Μειώσαμε το κόστος του αλουμινίου, δώσαμε έμφαση στην εξωστρέφεια της ΜΕΤΚΑ και συνεχίσαμε της επενδύσεις στην ενέργεια αντί να τις αναστείλουμε».
Τον Απρίλιο του 2010 έκλεισαν οι αγορές για την Ελλάδα με την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης.
«Τότε βρεθήκαμε με εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες ύψους 650 εκατ. ευρώ που δεν είχαν καμία ισχύ. Η ΜΕΤΚΑ βρισκόταν στην κορύφωση της εξαγωγικής της προσπάθειας. Επρεπε να βρούμε άμεσα εγγυητικές 650 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκές τράπεζες για να κάνουμε τη δουλειά μας. Το λύσαμε το θέμα χάρη στις καλές σχέσεις που είχε αναπτύξει ο όμιλος με ξένες τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια.
Τον Ιανουάριο του 2010 ήμασταν η πρώτη εταιρεία που επιχείρησε την εισαγωγή LNG και συμβάλαμε στο άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς. Το 2010 εξαγοράσαμε το ποσοστό της ENEL στην Endessa Hellas και το 2012 άρχισε το πρόγραμμα Μέλλον για τη μείωση του κόστους στο Αλουμίνιον της Ελλάδος με εντυπωσιακά αποτελέσματα που σήμερα αποτυπώνονται στα λειτουργικά κέρδη» επεσήμανε ο επικεφαλής του ομίλου.
Η συμφωνία με τη Fairfax
Ο κ. Μυτιληναίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη συμφωνία με την καναδική επενδυτική εταιρεία Fairfax του Πρεμ Γουάτσα.
«Το 2013 η συμμαχία με τη Fairfax και η είσοδός της στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου, εκτός από ουσιαστική, ήταν κυρίως συμβολική αφού μας σταθεροποίησε στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το διάστημα 2009-2014 η λογιστική αξία της μετοχής του ομίλου, δείκτης που παρακολουθούν οι ξένοι θεσμικοί, αυξήθηκε κατά 52%.
Για αυτό και ενώ στην αρχή της κρίσης οι ξένοι θεσμικοί κατείχαν το 16% του μετοχικού κεφαλαίου, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει ενισχυθεί στο 31%.
Το 2014 ο όμιλος Μυτιληναίου κατέγραψε ιστορικό υψηλό στα κέρδη EBITDA με 254 εκατ. ευρώ, τετραπλασίασε τα καθαρά κέρδη από 15,9 εκατ. ευρώ σε 64,9 εκατ. ευρώ και μείωσε τον καθαρό δανεισμό στα 374 εκατ. ευρώ από 724 εκατ. ευρώ το 2012. Στο τέλος του 2014 ο καθαρός δανεισμός προς EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,5.
Το κοινωνικό προϊόν του ομίλου (φόροι, μερίσματα, αμοιβές εργαζομένων, εισφορές, χορηγίες κ.ά.) ανήλθε στα 261 εκατ. ευρώ ή στο 24% του κύκλου εργασιών.
Οι εγγυητικές και η ΔΕΗ
Ερωτώμενος ο κ. Μυτιληναίος για το αν υπάρχουν σκέψεις για μεταφορά έδρας στο εξωτερικό ή για delisting της μετοχής με αφορμή την επανεμφάνιση του risk country για την Ελλάδα ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες πιέσεις από τους μετόχους. Επεσήμανε όμως ότι το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει το πρόβλημα των εγγυητικών που εξακολουθούν να είναι ακριβές για τις ελληνικές εταιρείες, ενώ και το χρηματοοικονομικό κόστος διατηρείται υψηλά. Οπως είπε χαρακτηριστικά, αν η εταιρεία ήταν γερμανική, θα είχε 50 εκατ. ευρώ λιγότερα χρηματοοικονομικά κόστη.
Για τη διαμάχη με τη ΔΕΗ σχετικά με την τιμολόγηση του Αλουμινίου τόνισε ότι η πολεμική της ΔΕΗ με το σύνολο της βιομηχανίας στην Ελλάδα δεν ωφέλησε κανέναν, εκτός από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές.
Ειδικότερα για το Αλουμίνιον και τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις που έχουν δικαιώσει την εταιρεία επεσήμανε ότι σε λίγο διάστημα από σήμερα θα δουν το φως της δημοσιότητας μελέτες από τον ΣΕΒ και τη ΔΕΗ για το ενεργειακό κόστος και διευκρίνισε ότι ο όμιλος δεν θα δεχθεί παραπάνω τιμολόγηση απ’ ό,τι αποφάσισαν τα δικαστήρια.
20 χρόνια στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Η εμπορική εταιρεία που έγινε βιομηχανικός κολοσσός
Η γενική συνέλευση των μετόχων πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα καθώς εφέτος ο όμιλος Mυτιληναίου κλείνει 20 χρόνια παρουσίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Από μια μικρή εμπορική μεταλλευτική εταιρεία το 1995 με κεφαλαιοποίηση 8 εκατ. ευρώ σήμερα έχει μετασχηματιστεί σε έναν μεγάλο βιομηχανικό όμιλο με κεφαλαιοποίηση 720 εκατ. ευρώ και 2.600 εργαζομένους. Ελέγχει τη ΜΕΤΚΑ, που βρίσκεται μέσα στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στην κατασκευή ενεργειακών μονάδων. Ο όμιλος απέκτησε τη Μέτκα το 1998 πραγματοποιώντας την πρώτη επιθετική εξαγορά στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το 2005 απέκτησε από τους Γάλλους της Pechiney το Αλουμίνιον της Ελλάδος, που σήμερα είναι η μεγαλύτερη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη.
Στον τομέα της ενέργειας η θυγατρική Protergia είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Επίσης το 2014 μέσω της θυγατρικής M&M Gas (μαζί με τη Motor Oil) ο όμιλος ήταν ο πρώτος ανεξάρτητος προμηθευτής που εφοδίασε βιομηχανικό καταναλωτή με φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση, η συγκριτική απόδοση της μετοχής από το 1995 ως το τέλος Απριλίου 2015 είναι 818% έναντι αρνητικής απόδοσης 14% του γενικού δείκτη. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν από 4 εκατ. ευρώ το 1995 σε 1,2 δισ. ευρώ. [Βήμα]
Ο Μυτιληναίος μιλάει με το Θεό
Δεν θα ασχοληθώ με το αν ο όμιλος είναι εντάξει στα φορολογικά του. Ή τι απαλλαγές και ειδικές ρυθμίσεις έχει με ΔΕΗ και για τα ακίνητα του. Όχι. Υπάρχουν αρμόδιοι φορείς και νόμοι γι’ αυτό. Και είμαι σίγουρη ότι θα πράξουν το σωστό, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης είναι σίγουρη ότι οι ρεπόρτερς των ελληνικών ΜΜΕ, θα κάνουν το χρέος τους κι αν υπάρχει κάποιο σκάνδαλο θα το αναδείξουν. Το έχω δει εξάλλου πως γίνεται στις αμερικάνικες ταινίες. Προετοιμάζονται γι’ αυτό. Προς το παρόν, παίρνουν το Δελτίο Τύπου του ομίλου και το δημοσιεύουν ως έχει στο Βήμα, για να χαρεί ο ελληνικός λαός και να νιώσει υπερήφανος για τους επιχειρηματίες της χώρας του.Προφανώς ο κος Μυτιληναίος, μετά τον Μωησή και τον Σαμαρά, είναι ο τρίτος που μιλάει με το Θεό και ξέρει πότε να κάνει τις σωστές κινήσεις. Ή έχει το άστρο της Βηθλεέμ να τον οδηγεί.
Αλλά μιας και μιλάμε για λαό, σοφό λαό, έχει και μια ρήση: «Πες μου ποιος είναι ο φίλος σου να σου πω ποιος είσαι».
Κι εγώ έχω να πω μόνο για τους δυο καλούς φίλους του Μυτιληναίου, που δεν γνωρίζει πολύ καλά το πανελλήνιο, παρότι είχαμε γράψει παλιά γι’ αυτούς: Την Glencore και την Fairfax.
“Θα κερδίσουμε ‘του σκοτωμού’ από την κρίση στα τρόφιμα” κομπάζει η Glencore μέσω των golden boys της!
Ο διευθυντής των αγροτικών συναλλαγών της Glencore, Chris Mahoney, προκάλεσε παγκόσμια αντιδράσεις λέγοντας: “Το ‘περιβάλλον’ είναι κατάλληλο. Υψηλές τιμές, μεγάλη μεταβλητότητα και απορρύθμιση, σφίξιμο, πολλές ευκαιρίες για κερδοσκοπία.Κι αυτά ειπώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο μετά την περίοδο ξηρασίας στις ΗΠΑ, αλλά όχι για πρώτη φορά. Τις ίδιες δηλώσεις είχαν κάνει και με τον καύσωνα της Ρωσίας τον προηγούμενο χρόνο. Οι τιμές των σιτηρών θα πάνε στα ύψη, γράφει η χθεσινή Guardian, λόγω της κακοκαιρίας στην Βρετανία. Μετά την ανοιξιάτικη κακοκαιρία οι αλευρόμυλοι θα κάνουν τις μεγαλύτερες εισαγωγές των τελευταίων 30 χρόνων, αφού οι Βρετανοί αγρότες έχασαν τις σοδειές τους. Το κόστος θα μετακυλίσει στους καταναλωτές και αναμένεται άλμα στο κόστος πολλών προϊόντων, από μπισκότα ψωμί, μπύρα και το κρέας, αφού το σιτάρι χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές. Η μεγάλη κερδισμένη της υπόθεσης… η Glencore που ελέγχει το 8% του παγκόσμιου εμπορίου σίτου. |
Ο Bryan Wiley, αναλυτής δημητριακών της Rabobank, δήλωσε: “Υπήρξαν χάλια συγκομιδές σε όλο τον κόσμο λόγω δυσμενών καιρικών συνθήκων. Η Ρωσία αντιμετωπίζει τη μια-στα-100χρόνια-ξηρασία… “
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Ποια είναι η Glencore, ποιος ο ιδρυτής της και ποια η σχέση της με την Ελλάδα.
Glencore και Ελλάδα – Τι γράφουν Reuters & Wall Street Journal
Η
καταχρεωμένη Ελλάδα ξεπερνάει το πρόβλημα του πετρελαίου με υψηλά
ασφάλιστρα μετά από διαπραγμάτευση με τους οίκους διαπραγμάτευσης Vitol
& Glencore, οι οποίοι θα την προμηθεύσουν της ως ύστατη λύση όταν οι
κυρώσεις ανάγκασαν την Ελλάδα να σταματήσει τις εισαγωγές από τον κύριο
προμηθευτή της, το Ιράν.
Η Ελλάδα έχει αναγκαστεί να καθυστερήσει τις αγορές του ιρανικού
πετρελαίου λόγω των οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ εν όψει του εμπάργκο
πετρελαίου που τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Η χρονική στιγμή δεν θα
μπορούσε να είναι χειρότερη για την Αθήνα, η οποία εξαρτάται από ιρανικό
πετρέλαιο καθώς οι περισσότερες εταιρείες πετρελαίου και οι τράπεζες
δεν θα επεκτείνουν καμία πίστωση για το φόβο της χρεοκοπίας.
Πηγές λένε ότι οι Vitol & Glencore, οι μεγαλύτεροι έμποροι πετρελαίου, καλύπτουν τους τελευταίους δύο μήνες τις περισσότερες ανάγκες των Ελληνικών διυλιστηρίων στην Ελλάδα, την Hellenic. Οι δύο εταιρείες έχουν δώσει στην Ελλάδα σε συνδιασμό 300 εκατ. ευρώ σε ανοικτά ταμεία πιστώσεων, επιτρέποντας την Αθήνα να αγοράσει πετρέλαιο χωρίς εγγυήσεις πληρωμής από τις τράπεζες. Η Glencore έχει δώσει πίστωση για 200 εκατ. και η Vitol 100. Αυτό επέτρεψε να ξεπεράσει η Ελλάδα την έλλειψη καυσίμων, αλλά η διάσωση έχει έρθει με κάποιο κόστος, επειδή οι εμπορικοί οίκοι χρεώνουν ένα βαρύ ασφάλιστρο κινδύνου, σύμφωνα με τους εμπόρους αντιπάλων εταιρειών. Τόσο οι Vitol & Glencore αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά με τους ρόλους τους στην προμήθεια πετρελαίου στην Ελλάδα όσο και η Hellenic. “Όλα είναι πολύ περίπλοκα με την Ελλάδα. Κάθε διαπραγμάτευση είναι ξεχωριστή από την άλλη, για κάθε φορτίο υπάρχουν διαφορετικοί όροι”, δήλωσε ένας έμπορος από τους δυο οίκους συναλλαγών. Η γενναιοδωρία και η προθυμία για ανάληψη κινδύνων έδωσαν τη δυνατότητα στις Vitol & Glencore και να κρατήσουν το πετρέλαιο να ρέει άφθονο στην Ελλάδα. “Αν έπρεπε να παραδώσω στην Ελλάδα τώρα, θα ένιωθα πολύ άβολα», είπε ένας έμπορος σε ένα ρωσικό οίκο των συναλλαγών που δεν παρέχει την Ελλάδα. Αναφερόμενος στον κίνδυνο που οι δύο εταιρείες λαμβάνουν, πρόσθεσε: “Μια λειτουργικό άνοιγμα των 100$ θα με είχε σκοτώσει. Αλλά υποθέτω η Glencore & Vitol μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Στο τέλος, οι Έλληνες θα καταφέρουν με κάποιο τρόπο να ξεπληρώσουν στο μέλλον. ” Πετρελαϊκοί όμιλοι του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας παρέχουν ακόμα ένα κομμάτι του αργού πετρελαίου καθώς και ορισμένες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Shell, σποραδικά. Πέρυσι η Ελλάδα στράφηκε στο Ιράν ως κύριο προμηθευτή του παρά την πίεση από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες για μποϊκοτάζ σε μια εκστρατεία κατά των πυρηνικών σχεδίων της Τεχεράνης. Το Ιράν προσφέρει ευνοϊκούς όρους πίστωσης για την πώληση του πετρελαίου εν μέσω της σύσφιξης των κυρώσεων. Κι άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, αντιμετωπίζουν τη σταδιακή απόσυρση των ιρανικών εισαγωγών, λόγω των κυρώσεων, αλλά καμία δεν εξαρτάται τόσο πολύ από το Ιράν όπως η Ελλάδα. Οι Vitol & Glencore αρνήθηκαν να πουν αν θα συνεχίσουν τις προμήθειες, εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και φύγει από τη ζώνη του ευρώ. «Οι υπερχρεωμένες χώρες στη ζώνη του ευρώ καίνε πετρελαίο … το οποίο δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά,” δήλωσε η Merrill Lynch την περασμένη εβδομάδα. “Εάν η Ελλάδα εξέλθει από το ευρώ, το πετρέλαιο θα γίνει δυσβάσταχτο με ένα νέο νόμισμα.” - Reuters May 31 2012 |
ΔΝΤ: Το ολιγοπώλιο Βαρδινογιάννη-Λάτση στα διυλιστήρια βλάπτει την αγορά καυσίμων
Αίσθηση
προκαλεί το report του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύει η
Wall Street Journal και περιγράφει τις στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς
καυσίμων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ταμείο αναφέρει ονομαστικά …την εταιρεία Motor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και τα Ελληνικά Πετρέλαια στα οποία βασικοί μέτοχοι είναι ο όμιλος Λάτση και το ελληνικό Δημόσιο. Η Motor Oil αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ σε αντίθεση με τα Ελληνικά Πετρέλαια ενώ το ΔΝΤ επαλήθευσε τη γνησιότητα του report. Τα ελληνικά ΜΜΕ αναμένεται να “πνίξουν” το θέμα. Το ‘δικό’ μας χρυσό παιδί
Τέλης Μυστακίδης: Ο Ελληνας κροίσος με τα 2,8 δισ. δολάρια
Το όνοµα Glencore
ελάχιστοι το γνωρίζουν. Ακόµη λιγότεροι γνωρίζουν το όνοµα
Αριστοτέλης Μυστακίδης. Και όµως, η Glencore είναι η µεγαλύτερη στον
κόσµο εταιρεία διακίνησης εµπορευµάτων (µεταλλευµάτων και άλλων
πρώτων υλών) και ο συµπατριώτης µας ένας από τους διευθυντές της. Με την
πρόσφατη είσοδο της εταιρείας στο χρηµατιστήριο, η κεφαλαιουχική αξία
της ξεπέρασε τα 50 δισ. δολάρια, γεννώντας ταυτόχρονα έναν νέο έλληνα
κροίσο.
Στην τελευταία λίστα του «Forbes» φιγουράρουν µόνο δύο ελληνικά ονόµατα: αυτό του Σπύρου Λάτση και της οικογένειάς του (στη 219η θέση, µε 4,4 δισ. $) και αυτό του Φίλιππου Νιάρχου (στην 459η, µε 2,5 δισ. $). Στην επόµενη θα προστεθεί ένα ακόµη: του Τέλη Μυστακίδη αφού, µε βάση τους πιο προσεκτικούς υπολογισµούς, οι µετοχές του στην Glencore τον φέρνουν ανάµεσα στους δύο άλλους επιφανείς συµπατριώτες µας στην κατάταξη των πλουσιοτέρων Ελλήνων. |
Κι εσύ νόμιζες πως μόνο η Monsanto και η JP Morgan ήταν οι ‘κακοί';
Η Glencore
αποτιμάται σε περίπου 60δις. $, Ελέγχει το 50% της παγκόσμιας αγοράς
χαλκού, το 60% του ψευδαργύρου, το 38 % σε αλουμίνα, το 28% του θερμικού
άνθρακα, το 45% του μολύβδου και σχεδόν 10% της παγκόσμιας παραγωγής
σίτου. Ελέγχει, επίσης, περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας αγοράς στο
κριθάρι, ηλίανθο και σπόρων ελαιοκράμβης.
Το ότι η ‘παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση’ προσφέρει χρήμα στις αγορές, το ότι τα μεταλλαγμένα κερδίζουν ολοένα… έδαφος λόγω της ανθεκτικότητας τους στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, έχει πια αρχίσει να γίνεται γνωστό και να αποκτά ολοένα και περισσότερο κόσμο με συνείδηση. Πως όμως η Glencore καταφέρνει να κυβερνά τον κόσμο και ταυτόχρονα να περνά σχεδόν απαρατήρητη; Και όχι μόνο. Η Παγκόσμια Τράπεζα δικαιολογεί τα τεράστια κέρδη της βασισμένη στην αύξηση του πληθυσμού, άρα και στις αυξανόμενες ανάγκες του. Κάυσωνας στη Ρωσία; Αυτή κερδίζει. Ξηρασία στις ΗΠΑ; Αυτή κερδίζει. Εμπάργκο στο Ιραν; Αυτή ξανακερδίζει. Κυρώσεις στο Ιράκ επί Χουσεϊν; Αυτή κερδίζει. Φοροδιαφυγή, απάτες, περίεργες συμφωνίες με κράτη, με άλλες εταιρείες, συγχωνεύσεις, εξαγορές, υψηλά ασφάλιστρα και ο κύριος Rich (πλούσιος) φυσικά και δεν καταλαβαίνει ‘Χριστό’ αφού είναι και εβραϊκής καταγωγής….
Κι αν συνέχεια φωνάζουμε και λέμε η Monsanto είναι πίσω από τους χημικούς αεροψεκασμούς και τη χειραγώγηση καιρού γιατί κερδίζει με τα αλουμινο-ανθεκτικά της σπόρια, τι να πούμε τότε για την Glencore; Και δικό της αλουμίνο έχει, και χρήμα με ουρά έχει και καταφέρνει να μην την αγγίζει κανένας, ούτε καν να την φέρνουν στο στόμα τους!
Κι αν κάνουμε ένα συσχετισμό με την άλλη αμερικανο-ισραηλινή εταιρεία, την Monsanto, μπορούμε να πούμε ότι… η Monsanto ‘σπέρνει’ και η Glencore ‘θερίζει’!
Το ότι η ‘παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση’ προσφέρει χρήμα στις αγορές, το ότι τα μεταλλαγμένα κερδίζουν ολοένα… έδαφος λόγω της ανθεκτικότητας τους στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, έχει πια αρχίσει να γίνεται γνωστό και να αποκτά ολοένα και περισσότερο κόσμο με συνείδηση. Πως όμως η Glencore καταφέρνει να κυβερνά τον κόσμο και ταυτόχρονα να περνά σχεδόν απαρατήρητη; Και όχι μόνο. Η Παγκόσμια Τράπεζα δικαιολογεί τα τεράστια κέρδη της βασισμένη στην αύξηση του πληθυσμού, άρα και στις αυξανόμενες ανάγκες του. Κάυσωνας στη Ρωσία; Αυτή κερδίζει. Ξηρασία στις ΗΠΑ; Αυτή κερδίζει. Εμπάργκο στο Ιραν; Αυτή ξανακερδίζει. Κυρώσεις στο Ιράκ επί Χουσεϊν; Αυτή κερδίζει. Φοροδιαφυγή, απάτες, περίεργες συμφωνίες με κράτη, με άλλες εταιρείες, συγχωνεύσεις, εξαγορές, υψηλά ασφάλιστρα και ο κύριος Rich (πλούσιος) φυσικά και δεν καταλαβαίνει ‘Χριστό’ αφού είναι και εβραϊκής καταγωγής….
Κι αν συνέχεια φωνάζουμε και λέμε η Monsanto είναι πίσω από τους χημικούς αεροψεκασμούς και τη χειραγώγηση καιρού γιατί κερδίζει με τα αλουμινο-ανθεκτικά της σπόρια, τι να πούμε τότε για την Glencore; Και δικό της αλουμίνο έχει, και χρήμα με ουρά έχει και καταφέρνει να μην την αγγίζει κανένας, ούτε καν να την φέρνουν στο στόμα τους!
Κι αν κάνουμε ένα συσχετισμό με την άλλη αμερικανο-ισραηλινή εταιρεία, την Monsanto, μπορούμε να πούμε ότι… η Monsanto ‘σπέρνει’ και η Glencore ‘θερίζει’!
Κερδοσκοπικές πρακτικές όσον αφορά τις τιµές στο αλεύρι και το καλαµπόκι ακολούθησε στις αρχές του προηγούµενου καλοκαιριού που σηµειώθηκε καύσωνας στη Ρωσία η Glencore. Τις αποκαλύψεις αυτές πραγµατοποίησε ενόψει της δηµόσιας εγγραφής της η ίδια η εταιρεία, που είναι ο µεγαλύτερος παίκτης στην αγορά εµπορευµάτων παγκοσµίως.Το άρθρο μας αυτό δημοσιεύτηκε στην παλιά AllNewz 6/12/2012 με τίτλο: Glencore: Η πιο μεγάλη, σατανική, ιλλουμινάτι επιχείρηση που περνάει σχεδόν απαρατήρητη! Αλλά μπορείτε ακόμα να διαβάστε για να παρα-μορφωθείτε:
Η δηµόσια αυτή εγγραφή προσδιορίζει τη συνολική αξία της εταιρείας στα 60 δισεκατοµµύρια δολάρια.
«Παίζοντας» σε άνοδο των τιµών, στελέχη της εταιρείας που έχει έδρα στην Ελβετία ζητούσαν εκείνο το διάστηµα δηµοσίως από τη Ρωσία να επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές σιτηρών.
Η Μόσχα πράγµατι επέβαλε προσωρινή απαγόρευση λίγες ηµέρες µετά, προκαλώντας ράλι στις τιµές, όπως γράφουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς».
Η Glencore είναι η µεγαλύτερη εταιρεία στο εµπόριο σιτηρών που προέρχονται από τη Ρωσία και ακολουθούν οι αµερικανικές Cargill και Bunge.
Το θέµα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, όπως γράφει η βρετανική εφηµερίδα, επειδή πολιτικοί όπως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχουν διατυπώσει κατηγορίες για κερδοσκοπία µε αφορµή τη µεγάλη άνοδο που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστηµα οιτιµές των τροφίµων.
Οι είκοσι ισχυρότερες οικονοµικά χώρες στον κόσµο (G20) θα πραγµατοποιήσουν ειδική συνάντηση µέσα στον Ιούνιο για να συζητήσουν τις τιµές των σιτηρών.
Η Glencore αποκάλυψε τις συναλλαγές αυτές στην UBS, µια από τις τράπεζες αναδόχους για την εισαγωγή της στο χρηµατιστήριο.
Η UBS έπειτα έκανετη γνωστοποίηση για τις συναλλαγές αυτές σε ειδική έκθεση που προηγείται τηςδηµόσιας εγγραφής και έχει στόχο να ενηµερώσει τους επενδυτές που θα ήθελαν να αγοράσουν µετοχές τής προς εισαγωγήν εταιρείας. Στην έκθεση αυτή βασίστηκαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς».
Η Glencore είναι µια από τις µεγαλύτερες εταιρείες συναλλαγών στην αγορά εµπορευµάτων παγκοσµίως και τώρα προχωρά σε αύξηση µετοχικού κεφαλαίου ύψους 12 δισ. για να µπει στο χρηµατιστήριο.
Τρίτη, 26 Απριλίου 2011
(από την εφημερίδα “Τα Νέα”)
Τώρα αυτό με το αλουμίνιο και τις τιμές μου θύμισε τη θεωρία
συνωμοσίας που ακούγεται ευρέως ότι μας ψεκάζουν με μικροσωματίδια
αλουμινίου για να ιονίζεται η ατμόσφαιρα πιο εύκολα και να λειτουργούν
τα συστήματα τύπου HAARR, Cern, και δεν συμμαζεύεται. Όχι δεν
υπαινίσσομαι κάτι, απλά έναν συνειρμό έκανα. Εξάλλου ο κος Μυτηλιναίος
δηλώνει και πατριώτης. Ερωτηθείς σχετικά με την άποψή του για επιστροφή
σε εθνικό νόμισμα δήλωσε τα εξής:
nea.allnewz.gr
Βέβαια από το 2012 μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει, κυβερνήσεις ανέβηκαν και κατέβηκαν, και δεν αποκλείεται με τη σημερινή ο κος Μυτηλιναίος να είναι και πατριώτης και επιχειρηματίας ταυτόχρονα, αν οι πατριώτες της κυβέρνησης αποφασίσουν με τους ευρωπαίους πατριώτες να βγούμε από το ευρώ. Οπότε θα αποκτήσει κι άλλα πλούτη ο κος Μυτηλιναίος, αλλά θα κοιμάται με ήσυχη τη συνείδηση ότι όλα έγιναν σύμφωνα με γνώμονα το όφελος του ελληνικού λαού και Θεού -πάντα- θέλοντος!«Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν χρυσωρυχείο, αλλά πρώτα είμαι έλληνας και μετά επιχειρηματίας»
Η δήλωση αυτή έγινε από τον επιχειρηματία σε συνέντευξή του στο Bloomberg (14/02/2012) και, όπως είναι φυσικό, έχει κάνει το γύρο του κόσμου, αφού έχει αναπαραχθεί από μεγάλα διεθνή δίκτυα.Μεγάλη εντύπωση προκαλεί αυτή η στάση, καθώς είναι η πρώτη φορά, που μέλος του ελληνικού επιχειρείν τοποθετείται δημόσια για το θέμα, μιλώντας για τα πλεονεκτήματα, που θα έχει για την επιχείρησή του η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ!Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του πρακτορείου αν ο ίδιος επιθυμεί η χώρα να επιστρέψει στη δραχμή, απάντησε: «Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν χρυσωρυχείο, γιατί θα λειτουργούσαμε με κόστη σε δραχμές και θα είχαμε έσοδα από εξαγωγές σε ευρώ ή δολάρια».Στη συνέχεια βέβαια εξηγεί ότι «ως Έλληνας, δεν θέλω να δω τη χώρα να επιστρέφει εκεί που ήταν 50 χρόνια πριν, δεν θέλω να δω την κοινωνική αναταραχή, που θα ακολουθήσει την επιστροφή στη δραχμή. Συνεπώς, πρώτα είμαι Έλληνας και μετά επιχειρηματίας».
nea.allnewz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου