Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Εντείνονται οι πιέσεις για απο-ανάπτυξη με πρόσχημα την Κλιματική Αλλαγή

Όπως έχουμε πει αρκετές φορές, η παγκόσμια ελίτ μέσω των οργάνων της και κύρια του ΟΗΕ, ολοένα πιέζει χώρες αναπτυγμένες, αλλά και αναπτυσσόμενες των οποίων οι οικονομίες παρουσιάζουν μια ανάπτυξη, να μειώσουν την παραγωγή τους με το πρόσχημα της κλιματικής αλλαγής και την εφαρμογή της Ατζέντας 21...

παγκόσμια ανεργία 
Κι ενώ σύμφωνα με έκθεση της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ILO) υπάρχει μια δραματική αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας, οι πιέσεις εντείνονται, ειδικά ενόψει της συνάντησης στο Παρίσι για το κλίμα.

Το 2019, πάνω από 219 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βρίσκονται χωρίς δουλειά, σύμφωνα με την ILO. «Περισσότερες από 61 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν αφότου άρχισε η παγκόσμια κρίση το 2008 και οι προβολές μας δείχνουν ότι η ανεργία θα συνεχίσει να επιδεινώνεται ως το τέλος της δεκαετίας. Αυτό σημαίνει πως η κρίση της απασχόλησης απέχει πολύ από το τέλος της» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Γκάι Ράιντερ.

Οι εργαζόμενοι ηλικίας 15 ως 24 ετών, οι οποίοι νιώθουν στο πετσί τους την κρίση, θα συνεχίσουν να πλήττονται έντονα τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Ράιντερ: «Σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες, οι εισοδηματικές ανισότητες πλησιάζουν πλέον τα επίπεδα που παρατηρούνται στις αναδυόμενες οικονομίες. Αντίθετα αυτές οι τελευταίες έχουν πραγματοποιήσει προόδους μειώνοντας κάπως το υψηλό επίπεδο των ανισοτήτων».
Κι αυτό ήταν όταν οι “συνωμοσιολόγοι” εξηγώντας ότι όταν Ατζέντα 21 έταζε κλείσιμο τις ψαλίδας μεταξύ των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, το κλείσιμο θα γινόταν… προς τα κάτω!
Και το ΔΝΤ στο χορό:

Μείωση των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα ζητεί το ΔΝΤ

ΔΝΤ
Έκκληση προς τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να περιορίσουν δραστικά τις επιδοτήσεις της στηριζόμενης σε ορυκτά καύσιμα ενέργειας απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαφορετικά η κλιματική αλλαγή.
Σε μελέτη του το ΔΝΤ προσπάθησε να αποτιμήσει το πραγματικό κόστος των επιδοτήσεων αυτών – συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την υγεία. Το κόστος αυτό ανέρχεται στα 5,3 τρισ. δολάρια και αντιστοιχεί στο 6,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Είναι επίσης 1,9 τρισ. δολάρια υψηλότερο σε σχέση με τους προ διετίας αντίστοιχους υπολογισμούς των ειδικών του Ταμείου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αισθητή μείωση των τιμών του πετρελαίου σε σχέση με πέρυσι έχει ήδη οδηγήσει τις ενεργειακές επιχειρήσεις στο να αναστείλουν μεγάλα πρότζεκτ πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, έχουν «παγώσει» σχεδιαζόμενες δαπάνες άνω των 100 δισ. δολαρίων.
Αχά! Το ΔΝΤ εκτός από το ρόλο τοκογλύφου, τώρα και σε περιβαλλοντολόγου! Για το καλό της οικονομίας! Δεν λέει όμως τι ποσά δίνονται σε ΑΠΕ, δάνεια που δεν απέδωσαν, φόροι που μπαίνουν στα τιμολόγια της ΔΕΗ και καταλήγουν σε τσέπες άσχετες μέσω ΡΑΕ! 

Ζυμώσεις στο Βερολίνο για το κλίμα

Εν όψει των μεγάλων αποφάσεων για την προστασία του κλίματος η συνάντηση του Βερολίνου έδωσε την ευκαιρία να βολιδισκοπηθούν οι προθέσεις των χωρών που συμμετείχαν. Ήταν καλές, αρκεί να μετουσιωθούν σε αποφάσεις.
Στο δρόμο προς την διάσκεψη κορυφής για το κλίμα που θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Παρίσι και η οποία θα είναι δεσμευτική σε ότι αφορά τις αποφάσεις της, ο «διάλογος του Πέτερσμπεργκ» για το κλίμα δεν είναι παρά ένας ακόμη ενδιάμεσος σταθμός. Αποφάσεις δεν ελήφθησαν, ούτε επρόκειτο να ληφθούν. ‘Έγινε μια «κατόπτευση» διαθέσεων από εκπροσώπους 35 χωρών που συμμετείχαν στη διάσκεψη εν όψει των μεγάλων αποφάσεων στο Παρίσι.
Οι προσπάθειες θα έχουν διάρκεια…
Αισιόδοξη η υπ. Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς 
Αισιόδοξη η υπ. Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς 
Στο περιθώριο της συνάντησης η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χένρικς, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δεσμεύσεις για την προστασία του κλίματος. Απευθυνόμενη μάλιστα στους απαισιόδοξους υπενθύμισε ότι υπάρχουν οι τεχνολογίες που οδηγούν σε μια παγκόσμια οικονομία βιώσιμη περιβαλλοντικά. «Ναι, πιστεύω ότι στο Παρίσι θα είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε», είπε η γερμανίδα υπουργός. «Θα κρατήσουμε το στόχο των δύο βαθμών Κελσίου. Αυτός είναι ο δρόμος που φυσικά δεν τελειώνει στο Παρίσι. Πιθανότατα κάθε πέντε χρόνια θα πρέπει να αναθεωρούμε τον μηχανισμό, εάν επαρκεί για να αγγίξουμε το στόχο που είναι μια οικονομία με μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα στο δεύτερο μισό του αιώνα μας. Πότε ακριβώς θα γίνει σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΡ για την κλιματική αλλαγή το αργότερο το 2070. Σε κάθε περίπτωση το 2100 δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας, ο δρόμος προς τα εκεί πρέπει να γίνει με όλους μαζί».
Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Μέχρι σήμερα μόνο 40 χώρες έχουν καταθέσει προτάσεις που ωστόσο δεν επαρκούν για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας το πολύ κατά 2 βαθμούς κελσίου. Βέβαια, υπάρχει σχέδιο ψηφίσματος, που περιλαμβάνει πολλά διαφιλονικούμενα σημεία. Υπό διερεύνηση βρίσκεται ακόμη το πώς οι υπό ανάπτυξη χώρες θα συγκεντρώσουν ποσό 100 δισ. δολαρίων, που έχουν υποσχεθεί.

…αλλά στο Παρίσι απαραίτητη μια πρώτη συμφωνία

Οι δεσμεύσεις θα πρέπει να μετουσιωθούν και σε πράξεις 
Οι δεσμεύσεις θα πρέπει να μετουσιωθούν και σε πράξεις 
Ο «διάλογος του Πέτερσμπεργκ» για το κλίμα, ένα άτυπο φόρουμ διαλόγου που δημιουργήθηκε από την Α. Μέρκελ μετά την αποτυχία της συνόδου κορυφής στη Κοπεγχάγη το 2009, δεν έγινε υπό την πίεση λήψης αποφάσεων. Ήταν περισσότερο μια συνάντηση ώσμωσης με τίποτε περισσότερο από λεκτικές δεσμεύσεις, αλλά που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτυχία. Ο ρόλος της Γερμανίας θα μπορούσε να είναι υποβοηθητικός. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει δεσμευτεί ότι ο στόχος της είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2020, και από 80% μέχρι 95% μέχρι το 2050. Επίσης η Γερμανία προτίθεται να διπλασιάσει μέχρι το 2019 το ποσό για τη διεθνή προστασία του κλίματος, που θα φτάσει τα 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο διατυπώνονται αμφιβολίες για το αν θα επιτευχθούν γενικώς οι στόχοι.
Αντιδράσεις σημειώνονται από τμήματα της πολιτικής και της οικονομίας για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου που αρχίζει η διάσκεψη των Παρισίων για το κλίμα πρέπει να έχουν καμφθεί. Μετά το «διάλογο του Πέτερσμπεργκ» προγραμματίζονται διαβουλεύσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο στη Βόννη. Στη συνάντηση κορυφής των G7 στη Βαυαρία θα είναι ένα από τα σημαντικά θέματα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί κι άλλες συναντήσεις. Προσπάθειες γίνονται, δεν απομένει παρά να καρποφορήσουν…
Αυτά γράφει το γερμανικό Deutsche Welle και βλέπουμε το νταβατζιλίκι των 100 δισ. δολαρίων που ζητούν από τις υπό ανάπτυξη χώρες “να βρουν” δανειζόμενες από… τις ανεπτυγμένες! Δεν υπάρχει, λέμε! Τελείως σουρεάλ η κατάσταση!

Μόλις Κίνα και Ινδία πήραν λίγο τα πάνω τους, τους έχουν βάλει τα δυο ποδάρια σε ένα παπούτσι, πάνω που… άρχισαν να στέκονται στα πόδια τους. Πως τελικά θα σταθούν; Δείτε:

Συμμαχία Ινδίας – Κίνας κατά της κλιματικής αλλαγής

sunergasia-indias-kinas-gia-tin-antimetopisi-tis-klimatikis-allagis
Η Κίνα και η Ινδία, οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη και την τρίτη θέση στη λίστα των παγκοσμίων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα ένα ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε μία κοινή ανακοίνωση, καλώντας τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό των παγκοσμίων εκπομπών άνθρακα.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Κίνα και συγκεκριμένα καλεί τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να καλύψουν τις τεχνολογικές και οικονομικές ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών προκειμένου οι τελευταίες να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές άνθρακα.
«Καλούμε τις ανεπτυγμένες χώρες να ανεβάσουν τους στόχους μείωσης των επιβλαβών εκπομπών για το διάστημα μέχρι το 2020, καθώς και να τιμήσουν τη δέσμευσή τους για την παροχή 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2020 στα αναπτυσσόμενα κράτη», αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι εκπρόσωποι των δύο κρατών δεν ανακοίνωσαν τις δικές τους αντίστοιχες δεσμεύσεις και σχέδια για τη μείωση των εγχώριων εκπομπών άνθρακα, αλλά δήλωσαν πως θα το πραγματοποιήσουν αρκετά πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών που θα λάβει χώρα στο Παρίσι στο τέλος του χρόνου.
Η Ινδία, η οποία είναι η χώρα με τις τρίτες υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, βρίσκεται υπό έντονες διεθνείς πιέσεις να ανακοινώσει τη νέα κλιματική της πολιτική, αφού η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που βρίσκονται από πάνω της στη σχετική λίστα εκπομπών, δεσμεύτηκαν για νέους περιορισμούς με αφετηρία το 2025.
Ο πρωθυπουργός Μόντι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δε θα επηρεαστεί από τις διεθνείς πιέσεις και αντ’ αυτού θα επικεντρωθεί στην προώθηση της «πράσινης» ενέργειας, με στόχο τον πενταπλασιασμό των υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας έως το 2022.
Η Ινδία δεν έχει το περιθώριο να δεσμευτεί σε περιορισμούς εκπομπών άνθρακα προτού βιομηχανοποιηθεί ακόμα περισσότερο, προκειμένου να βοηθήσει εκατομμύρια κατοίκους της που ζουν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, υποστηρίζει ο Μόντι.
«Η Κίνα και η Ινδία έχουν αναλάβει ιδιαίτερα φιλόδοξες εγχώριες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παρά τις τεράστιες προκλήσεις κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και καταπολέμησης της φτώχειας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ε… η απάντηση σε μια τέτοια ανακοίνωση δεν αποκλείεται να δοθεί στους Ινδούς από τους γκλομπαλιστές μέσω… Εγκέλαδου… Και μετά θα πουν -όπως στην περίπτωση του Νεπάλ- φταίτε εσείς που είστε πολλοί στη χώρα κι έχετε και βιομηχανία!

Όπως και να’χει, ο στόχος δεν είναι η μείωση εκπομπών άνθρακα, αλλά η μείωση πληθυσμών… Ανεργία και φτώχεια!

nea.allnewz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου