Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Θέλουν την νομιμοποίηση των μεταναστών


allodapoi660

Την Κυριακή που μας πέρασε, ασχοληθήκαμε από τις σελίδες αυτής εδώ της εφημερίδας, με το ζήτημα των διατάξεων του άρθρου 11, περί ιθαγένειας.

Τις διατάξεις που αφορούν δηλαδή την απόδοση άδειας διαμονής – και τελικά από ό,τι φαίνεται ιθαγένειας- για λόγους “φιλευσπλαχνίας”. Όμως στο σχέδιο νόμου, που βρίσκεται υπό διαβούλευση, φυσικά δεν υπάρχουν μόνον αυτά τα άρθρα, αλλά πολλά ακόμη. Άρθρα τα οποία ως...
σκοπό δεν έχουν προφανώς να κάνουν αναγκαίες ρυθμίσεις για το ζήτημα των μεταναστών, αλλά προσπαθούν να ξεπεράσουν το “εμπόδιο” της αντισυνταγματικότητας του προηγούμενου νόμου Ραγκούση, έτσι ώστε γρήγορα και χωρίς πολλα – πολλά να νομιμοποιηθούν εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες ευρισκόμενοι στην χώρα μας.

Και εάν νομίζει κανείς ότι είμαστε “υπερβολικοί”, κάνει λάθος, καθώς ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 200.000 παιδιά λαθρομεταναστών που θα λάβουν ιθαγένεια, ενώ θα ακολουθήσουν σύντομα και οι δικοί τους, λαμβάνοντας αρχικά άδεια διαμονής και μετά κατά διάφορους τρόπους ιθαγένεια και αυτοί.

Ας δούμε λοιπόν ποίοι είναι οι κύριοι τρόποι με τους οποίους θα λάβουν χώρα οι αποδόσεις ιθαγένειας:

1.Η πρώτη και βασική κατηγορία αφορά τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και ένας από τους δύο γονείς τους έχει πέντε χρόνια συνεχούς και νόμιμης διαβίωσης στη χώρα μας. Το παιδί αυτό με την εγγραφή και φοίτησή του στην Α΄ τάξη Δημοτικού, δηλαδή μετά έξι χρόνια συνεχούς παρουσίας του στην Ελλάδα, έχει δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις επιχειρούν να υπερβούν τις ενστάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στον προηγούμενο νόμο, ο οποίος προέβλεπε πως ένα παιδί που γεννιόταν στην Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει αυτοδίκαια την ελληνική ιθαγένεια, με μόνη προϋπόθεση να διαμένουν και οι δύο γονείς του νόμιμα και μόνιμα επί πενταετίας στην Ελλάδα. Η νέα πρόταση νόμου «κρατά την πενταετία» για τον ένα από τους δύο γονείς (προφανώς για να αντιμετωπίσει μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και περιπτώσεις χωρισμού οικογενειών, συχνή κατάσταση σε μετανάστες και πρόσφυγες) και προσθέτει έξι χρόνια διαμονής για το παιδί, μέχρι να εγγραφεί στην Α΄ Δημοτικού και να την παρακολουθεί. Από εκείνη τη στιγμή και πέρα, το παιδί – μετανάστης δεύτερης γενιάς μπορεί να υποβάλει αίτηση για απόκτηση ιθαγένειας. Εάν η αίτηση καθυστερήσει, προϋπόθεση είναι το παιδί να παρακολουθεί κανονικά το σχολείο.

2.Η δεύτερη κατηγορία που θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης ελληνικής ιθαγένειας αφορά ανήλικους αλλοδαπούς, οι οποίοι κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα κι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων εκπαίδευσης συνολικά είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

3. Η τρίτη αφορά τους αλλοδαπούς που επίσης κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι τμήματος ή σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εφόσον όμως διαθέτουν απολυτήριο ελληνικού λυκείου στην Ελλάδα.

Του Δημήτρη Παπαγεωργίου

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου