Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Λαφαζάνης: Δεχόμαστε μόνο συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας

Αριστερή προειδοποιητική βολή για το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης συμφωνίας κυβέρνησης – πιστωτών έστειλε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από την Βουλή την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Ρίγα της Λετονίας προκειμένου να μετάσχει στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.
«Η συμφωνία που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις θα προκύψει στο βαθμό που θα είναι... συμβατή με το πρόγραμμά μας. Μόνο μια τέτοια συμφωνία θα δεχθεί η κυβέρνηση» ξεκαθάρισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επαναφέροντας το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» για να συνεχίζει πιο εμφατικά: «Δεν θα δεχθούμε συμφωνία που θα βάζει στο ψυγείο και στο περιθώριο το πρόγραμμά μας. Ισχύουν απολύτως όλες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις και εξαγγελίες».
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης απαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε: «Οι διαπραγματεύσεις που κάνουμε είναι γιατί δεν θέλουμε να παραδοθούμε και θέλουμε μία συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμα μας που θα κρατήσει όρθια τη χώρα και το λαό να ξεφύγει από την κρίση».
Με τον τρόπο αυτό, ο υπουργός απάντησε εμμέσως και στο ερώτημα που του έθεσε νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος για το αν ισχύουν οι αυξήσεις κατά 1% των τιμολογίων της ΔΕΗ όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Εκτός αυτών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον υπουργό να πάρει θέση και για την επιστολή της επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Ανταγωνισμού με την οποία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λύσει ζητήματα μονοπωλίου στην αγορά της ενέργειας.
«Μπορεί να κάνει ό,τι δηλώσεις θέλει η κοινοτική επίτροπος αλλά δεν είναι σωστό με βάση αυτές να κρίνεται η πολιτική της κυβέρνησης» απάντησε ο κ. Λαφαζάνης για να επισημάνει σε άλλο σημείο πως «Υπάρχουν ακραίες νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις στην ΕΕ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τις ακολουθήσουμε. Αυτά δεν τα δεχόμαστε και δεν θα τα εφαρμόσουμε».
Επισήμανε πάντως «κανείς δεν τράβηξε το αφτί της κυβέρνησης», αναφερόμενος προφανώς στις ΗΠΑ, και σημείωσε «μονομερώς αποδεχθήκαμε τον ρώσικο αγωγό. Προσωπικά έκανα επαφές και στηρίζω αυτόν τον αγωγό. Το ίδιο έκανε και ο πρωθυπουργός και χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν και κυρίως χωρίς να ρωτήσουμε τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας».
Εκτός αυτού, ο υπουργός παραδέχθηκε πως οι συζητήσεις με την ρωσική κυβέρνηση αναφορικά με την προοπτική δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά και από την χώρα μας έχουν ενοχλήσει «ευρωπαϊκούς και υπερατλαντικούς κύκλους» πρόσθεσε μάλιστα ότι «λαμβάνουμε υπόψη τις αντιδράσεις τους αλλά δεν θα καθορίσουμε την δική μας στάση με βάση αυτές».
Επιπροσθέτως, εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με τον αγωγό λέγοντας «οι συζητήσεις είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο με τη ρωσική πλευρά και θα μπορούσα να πω ότι είναι στην τελική ευθεία» τονίζοντας παράλληλα ότι ο εν λόγω αγωγός «θα συμβάλει ώστε η Ελλάδα να αναχθεί σε ενεργειακό κόμβο, σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη με φθηνές τιμές στο φυσικό αέριο και δημοσιονομικά οφέλη. Είναι εθνικά επωφελής και για το δημόσιο και για το λαϊκό συμφέρον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: