Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Εικόνες ενός ολοκληρωτικού κράτους

9syriza 63Οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες όταν ακούν για ένα ολοκληρωτικό κράτος, έχουν την πεποίθηση – επηρεασμένοι από την αφήγηση της άκρας αριστεράς – ότι πρόκειται για περιπτώσεις όπου μία μικρή ελίτ ανθρώπων, με την βοήθεια της αστυνομίας και του στρατού κρατάνε “υποταγμένη” ολόκληρη την κοινωνία που δήθεν “αντιστέκεται”.

Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή...
Αντιθέτως συνήθως στα ολοκληρωτικά κράτη υπάρχει λαϊκή στήριξη ή τουλάχιστον ανοχή για τις πράξεις του καθεστώτος. Υποστήριξη που μπορεί να στηρίζεται είτε στην “λατρεία” ενός προσώπου, είτε στην χειραγώγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και την υποταγή τους στις κρατικές ντιρεκτίβες, είτε σε μια γνήσια θέληση του συνόλου του λαού. Αυτά τα καθεστώτα με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο πάντα διατρέχονται από το άγχος της παγίωσης της εξουσίας του και έτσι πάντα φροντίζουν να “ουδετεροποιούν” τους πιθανούς εχθρούς τους. Πολλές φορές για να το επιτύχουν αυτό, δίχως να θέλουν να φανεί ότι ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός χρησιμοποιείται γι' αυτό τον σκοπό, οργανώνουν οπαδούς τους προκειμένου αυτοί σαν “αγανακτισμένοι πολίτες” να δημιουργούν διάφορες καταστάσεις.

Οι εικόνες του δημοψηφίσματος, με τους καθοδηγούμενους του “όχι” έξω από τα εκλογικά κέντρα, οι κινήσεις διαφόρων μηχανισμών κατά ακόμη και ... δημοσιεύσεων αντιδρώντων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (βλ. κυρίως facebook και twitter) δεν μπορούν παρά να θυμίζουν τις απαρχές μίας τέτοιας κατάστασης. Το γεγονός ότι έρχονται λίγες μόνον ώρες μετά την νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα (σικέ κατ' εμέ λόγω του ερωτήματος) δημοψήφισμα, δεν μπορεί παρά να οδηγεί τις σκέψεις μας στην πιθανότητα προσπάθειας εγκαθίδρυσης μιας ιδιότυπης “σοσιαλιστικής δημοκρατίας” στην χώρα μας. Οι δε δημόσιες δηλώσεις υποστηρικτών της πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα που μετατρέπουν σε “γερμανοτσολιάδες” άρα προδότες το 40% των Ελλήνων που ψήφισαν ναι, αλλά και ο διχασμός που προκλήθηκε από το δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό (όσο και εάν τα ΜΜΕ δεν το παρουσιάζουν για να μην το οξύνουν) είναι περαιτέρω σημάδια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανεξαρτήτως του ποιά είναι η αντίληψη του κάθε προσώπου περί της όλης ιστορίας με το ευρώ, είναι πλέον σαφές ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την κρυφή ατζέντα της απόσυρσης της χώρας μας από την ευρωζώνη, τότε έχει αρχίσει ήδη να προετοιμάζει την επόμενη ημέρα. Και εάν όλα αυτά που βλέπουμε είναι προετοιμασίες ακριβώς αυτής της επόμενης ημέρας, τότε αυτό θα πρέπει να μας τρομάζει πάρα πολύ. Γιατί μία Ελλάδα στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει ήδη αποθέσει ποσοστό εξουσίας σε ακραίους αριστεριστές, σίγουρα δεν είναι η Ελλάδα που ονειρεύονται όσοι απέρριψαν τα τελεσίγραφα των Βρυξελλών.
Δημήτρης Παπαγεωργίου
www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: