Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Πολιτικές ανακατατάξεις


tsipras6
Η μνημονιακή «κωλοτούμπα» των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου φαίνεται να αναδιατάσσει ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σκηνικό! Όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια, με όσες πολιτικές δυνάμεις γίνονται μνημονιακές είτε να συρρικνώνονται (βλ. ΝΔ και, κυρίως, ΠΑΣΟΚ) είτε να εξαφανίζονται (ΛΑΟΣ, αλλά και ΔΗΜΑΡ).

Στη θέση αυτών εμφανίζονται νέα κόμματα ή άλλα, παλαιότερα, αναβαθμίζονται εκλογικά: από τη διάσπαση της ΝΔ στις αρχές του 2012 προέκυψε το κόμμα Καμμένου, ενώ ο άλλοτε περιθωριακός ΣΥΡΙΖΑ του 3% και του 4% ανέβηκε γρήγορα στο 36,5%!

Οι μνημονιακές δυνάμεις περιελάμβαναν στην αρχή, το 2010, μόλις το...
50% του λαού (ΠΑΣΟΚ + ΛΑΟΣ). Το 2012, με την προσχώρηση στο μνημονιακό στρατόπεδο στα τέλη του 2011 και της σαμαρικής ΝΔ, το ποσοστό αυτό περιορίστηκε στο 42% τον Ιούνιο (ΝΔ + ΠΑΣΟΚ). Τέλος, τον Ιανουάριο του 2015 οι μνημονιακές δυνάμεις (ΝΔ, «Ποτάμι» και ΠΑΣΟΚ) έπεσαν στο 39% των ψήφων. Όμως η πρόσφατη μεταπήδηση των ΣΥΡΙΖΑ και κόμματος Καμμένου στο μνημονιακό μπλοκ ανεβάζει το ποσοστό αυτό στο δυσθεώρητο 80%! Δηλ. μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια σκληρής μνημονιακής λιτότητας, οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις εκφράζονται όλο και πιο φιλομνημονιακά…

Τι θα συμβεί τώρα; Η διάσπαση του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών. Το ερώτημα είναι εάν όσοι αποχωρήσουν από αυτόν (ομάδα Ζωής Κωνσταντοπούλου) θα μπορέσουν να τον αντικαταστήσουν ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Άλλωστε, ούτε το «Ποτάμι» ούτε το ΠΑΣΟΚ έχουν δυναμική για να καταστούν η βασική πολιτική δύναμη σ’ αυτή την παράταξη. Εάν η Ζωή Κωνσταντοπούλου τα καταφέρει, τότε η «βασιλεία» του Αλέξη Τσίπρα θα αποδειχθεί εξαιρετικά εφήμερη. Κι αυτό παρά το πρόσφατο 61,5% που έλαβε το «Όχι» στο δημοψήφισμα και το οποίο «καρπώθηκε» σχεδόν εξ ολοκλήρου ο πρωθυπουργός.

Από την άλλη, η ΝΔ εξακολουθεί να παραμένει καθηλωμένη περί το 20%, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάσταση στα άλλα «δεξιά» κοινοβουλευτικά κόμματα: η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει ελαφρά κάμψη (δεν πείθει, λόγω της λανθασμένης της τακτικής να περιχαρακώνεται), ενώ το κόμμα Καμμένου κινδυνεύει άμεσα να βρεθεί εκτός βουλής, αφού οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν να κινείται οριακά στο 3%! Με το «κίνημα» του ΓΑΠ δημοσκοπικά σχεδόν εξαφανισμένο (περί το 1% των προτιμήσεων), η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη έχει δυναμική ακόμη και του 5%. Ενδιαφέρουσες λοιπόν οι διεργασίες που γίνονται τόσο δεξιά όσο και αριστερά του Κέντρου…

Ησαΐας Κωνσταντινίδης

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: