Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Γιατί θα αποτύχει και το τρίτο μνημόνιο – Χάσαμε ως έθνος σε 5 χρόνια 200 δισ και θα χρειαστούμε 15-20 για να τα ανακτήσουμε

Η ύφεση συνεχίζεται με μεγάλες πιθανότητες 2015 με 2016 το ΑΕΠ να μειωθεί σωρευτικά -5,75% έως -6,2%.
Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, θα εφαρμόσει μνημόνιο με τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες και λόγω της αποδοχής που τυγχάνει ο Τσίπρας στην ελληνική κοινωνία, το σκληρό μνημόνιο θα φθείρει αργά τον ΣΥΡΙΖΑ ελλείψει αντίπαλου πολιτικού δέους. 

Το πολιτικό επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει κοινωνική στήριξη σε αντίθεση με την αστική ΝΔ που έχασε τα κοινωνικά ερείσματα της. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ελέγχοντας όλα τα ρεύματα αμφισβήτησης στην κοινωνία, σε αντίθεση με τα αστικά κόμματα του καναπέ και επίσης ο μεταλλαγμένος μνημονικός ΣΥΡΙΖΑ, θα καταφέρει να εφαρμόσει το μνημόνιο με τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες. 
Θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα; 
Τα μνημόνια επέφεραν ριζική μείωση του εθνικού και κοινωνικού πλούτου. 
Τα δύο προηγούμενα μνημόνια επέφεραν τις εξής παρενέργειες...
1)Μειώθηκε το ΑΕΠ κατά 25% δηλαδή περίπου κατά 48-50 δισεκ. μειώθηκε ο εθνικός πλούτος. 
2)Οι καταθέσεις μειώθηκαν περίπου 119 δισεκ. από τα 237,8 δισεκ. αρχές του 2010 στα 119 δισεκ. τον Ιούλιο του 2015. 
Ο κοινωνικός πλούτος μειώθηκε 119 δισεκ. 
3)Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν παραμένουν όμηροι του κράτους ύφεσης και παρακμής, εξαρτημένες από δανεικά κεφάλαια και δανεική ρευστότητα, οι τράπεζες δεν μπορούν να ανακάμψουν. 
Το 2009 επενδύθηκαν 5 δισεκ. μέσω προνομιούχων μετοχών, το 2013 περίπου 25 δισεκ. σε κεφάλαια και το 2014 από τους ιδιώτες περίπου 8,3 δισεκ. κεφάλαια.
4)Η επίδραση στην κοινωνία ακραία, ακραία φορολόγηση, ακραίες μειώσεις μισθών και συντάξεων, γενικώς ακραίες επιπτώσεις. 
5)Η Ελλάδα άλλαξε την δομή του χρέους όχι το ύψος του χρέους και από ομόλογα που κατείχαν οι ιδιώτες που δάνειζαν το ελληνικό κράτος μετατράπηκε σε διακρατικό χρέος. 
Το οποίο προσωρινά μειώθηκε στα 305 δισεκ. λόγω της επιστροφής των 11 δισεκ του ΤΧΣ στον ESM αλλά θα αυξηθεί εκ νέου λόγω του νέου δανείου των 84-86 δισεκ. που θα συνάψει το ελληνικό κράτος με το τρίτο μνημόνιο. 
Το χρέος θα φθάσει στο 200% του ΑΕΠ. 
Το ελληνικό χρέος με απόλυτους όρους επιδεινώνεται ενώ παραμείνει χρέος διακρατικό όχι όπως είναι η δομή του χρέους σε όλα τα κράτη του πλανήτη, τα κράτη δανείζονται από τους θεσμικούς ιδιώτες και τις τράπεζες.
Ύφεση, χρέος, μείωση καταθέσεων, μείωση εθνικού πλούτου επέδρασαν τόσο καταλυτικά στην Ελλάδα που την υποχρεώνουν σε τρίτο μνημόνιο. 
Το δεύτερο μνημόνιο ακολούθησε γιατί απέτυχε το πρώτο μνημόνιο. 
Το τρίτο μνημόνιο ακολουθεί γιατί απέτυχε το δεύτερο μνημόνιο. 
Ο φαύλος κύκλος της αποτυχίας θα συνεχιστεί με το τρίτο μνημόνιο 100% για τους εξής λόγους 

1)Η ύφεση συνεχίζεται με μεγάλες πιθανότητες 2015 με 2016 το ΑΕΠ να μειωθεί σωρευτικά -5,75% έως -6,2%.
Για να μπορέσει να αποδώσει το μνημόνιο απαιτείται αύξηση του εθνικού πλούτου κατά 15% που σημαίνει να παραχθούν περίπου 28-30 δισεκ. νέου πλούτου. 

2)Οι καταθέσεις από τα 119 δισεκ. θα πρέπει να φθάσουν στα 180  δισεκ. ώστε οι τράπεζες να είναι αυτάρκεις σε ρευστότητα και μέσω αυτής της αυτάρκειας να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. 
Με δανεική ρευστότητα από το ELA και το ευρωσύστημα καμία τράπεζα δεν θα χρηματοδοτήσει την οικονομία. 
Κανείς τραπεζίτης δεν θα ρισκάρει μια ρευστότητα που έχει δανειστεί και μάλιστα κάτω από πολύ αυστηρές προδιαγραφές. 
Τα 119 δισεκ. καταθέσεις για να γίνουν 180 δισεκ. απαιτείται αύξηση 60 δισεκ. 
Για να αυξηθούν οι καταθέσεις κατά 60 δισεκ. απαιτείται όχι μόνο αύξηση του ΑΕΠ αλλά κυρίως μεγάλη ασφάλεια στις τράπεζες και κυρίως πολλές ξένες επενδύσεις. 
Το 2007-2009 οι εφοπλιστές αλλά και έλληνες που έχουν δραστηριότητες στο εξωτερικό αντιμετώπισαν πολύ ευνοϊκές συνθήκες και έφεραν στην Ελλάδα 30-32 δισεκ. καταθέσεις.
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα δεν θα έρθουν με φορολογικά κίνητρα. 
Φορολογικά κίνητρα υπάρχουν παντού στον κόσμο και η Ζιμπάμπουε έχει φορολογικά κίνητρα. 

3) Ποιο είναι ο μεγάλος στόχος, το διακύβευμα της Ελλάδος σήμερα; 
Στο παρελθόν χτίστηκαν  success story το 2001-2002 η μετάβαση στο ευρώ, το 2005-2007 η καταναλωτική ευδαιμονία, η κερδοφορία τραπεζών και επιχειρήσεων, η ανάπτυξη στα Βαλκάνια.
Το 2008-2010 δημιουργήθηκε ο μεγαλύτερος κοινωνικός πλούτος, οι καταθέσεις αυξάνονταν με καταιγιστικούς ρυθμούς, οι εφοπλιστές έφεραν τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα  και φθάσαμε στα επίπεδα ρεκόρ τα 237,8 δισεκ. καταθέσεις Ιανουάριο του 2010.
Επί 10 χρόνια ο οικονομικός κύκλος ήταν ανοδικός που συγκάλυπτε τα λάθη. 
Η δυναμική του κύκλου είναι πάντα τόσο ισχυρή που συγκαλύπτει ή αποκαλύπτει λάθη. 
Με την ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου ακολούθησε η βίαιη μετάπτωση της οικονομίας στον καθοδικό κύκλο.
Είθισται η μετάβαση από την ανοδική στην καθοδική πορεία της αγοράς να είναι συμμετρική και ήπια ώστε η κοινωνία και η οικονομία να περάσει από την μια φάση στην άλλη. 
Η αλληλοδιαδοχή των οικονομικών κύκλων είθισται να είναι διαχειρίσιμη. 
Στην Ελλάδα η βιαιότητα της προσαρμογής δεν είχε ούτε έχει προηγούμενο.
Το διακύβευμα ότι θα αλλάξει η Ελλάδα ξεπουλώντας 80.000 ακίνητα ή ιδιωτικοποιώντας σε εξευτελιστικές τιμές δεν αλλάζεις τίποτε κρατώντας 700 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και συνθλίβοντας την ιδιωτική οικονομία. 
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το νέο hot story της Ελλάδος αυτό που θα δελεάσει πάλι την διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι το restart στην οικονομία η επανεκκίνηση και εξυγίανση. 
Π.χ. αν πουληθούν 80.000 ακίνητα από αυτό το Ταμείο των 50 δισεκ. δεν θα είναι επιτυχία; 
Πολλού υποστηρίζουν μα αυτά τα ακίνητα δεν ήταν αναξιοποίητα άρα αφού θα αξιοποιηθούν θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία;
Αυτά τα 50 δισεκ. όμως δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, κατευθύνονται στο χρέος και θα ελέγχονται από την Τρόικα.
Συν τοις άλλοις ο στόχος των 50 δισεκ είναι σε βάθος πολλών ετών. 
Επίσης υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στην αγορά με τον παραδοσιακό φιλελεύθερο τρόπο οπότε πως θα ταυτιστεί με το ιδιωτικό κεφάλαιο το οποίο εξοντώνει αν αποτιμήσουμε την νέα φορολογική πολιτική της κυβέρνησης;
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχει παγιδευτεί πολιτικά και οικονομικά ενώ ταυτόχρονα, έχει συμβεί και κάτι άλλο που προκαλεί τρόμο. 
Για πρώτη φορά νομιμοποιήθηκε με πολιτικούς όρους το plan B δηλαδή το Grexit. 
Η Ευρώπη θέλει αποτέλεσμα.
Αν η Ελλάδα αποκλίνει από τις υποχρεώσεις θα έρθει το Grexit. 
To Grexit θα είναι ο φόβος, το φόβητρο για χρόνια στην Ελλάδα. 
Μια οικονομία αντί να στηριχθεί στην θετική ψυχολογία της κοινωνίας, εγκλωβίζεται στον φόβο του λάθους…..δεν μπορεί να πάει μακριά. 

Τι θα δείξουν τα stress tests στις τράπεζες; 

4)Η κεφαλαιακή ζημία επί των υφιστάμενων κεφαλαίων, αυτό που ορίζεται ως κεφαλαιακό έλλειμμα μπορεί να φθάσει στα 19 δισεκ. ευρώ στα stress tests του Οκτωβρίου του 2015. 
Τι σημαίνει -19 δισεκ. ευρώ; 
Οι τράπεζες διαθέτουν με όρους core tier 1 και προ της Βασιλείας ΙΙΙ, συμπεριλαμβανομένων των προνομιούχων μετοχών και της αναβαλλόμενης φορολογίας (προσμέτρησε στα κεφάλαια στα stress tests του Οκτωβρίου του 2015) περίπου 27 δισεκ. 
Τα 19 δισεκ. είναι η κεφαλαιακή ζημία το κεφαλαιακό έλλειμμα με βάση το σενάριο των stress tests άρα 27 -19 δισεκ. = απομένουν 8 δισεκ. ευρώ κεφάλαια. 
Οι τράπεζες βρίσκονται με θετική καθαρή θέση, στοιχείο πολύ ουσιώδες για το resolution που θα σημειωθεί και το…bail in που αποκλείεται μεν αλλά παραμένει ως ενδεχόμενο. 
Να δώσουμε ένα παράδειγμα ώστε να καταστεί κατανοητό πως λειτουργούν τα stress tests. 
Στην Eurobank π.χ. που διαθέτει 5 δισεκ. κεφάλαια προκύπτει 4 δισεκ. κεφαλαιακό έλλειμμα.
Η τράπεζα από 14,2% core tier 1 στο stress tests υποχωρεί στο -2,8%.
Η απομείωση αυτή είναι εικονική γιατί τα κεφάλαια δεν χάνονται πραγματικά αλλά μόνο εικονικά στο stress tests, ωστόσο όπως έχει αποδείξει η πραγματικότητα ζημίες οι τράπεζες θα υποστούν λόγω της βαθιάς ύφεσης αυτό είναι 100% βέβαιο.
Η Eurobank στο παράδειγμα μας υποχρεούται να καλύψει το χάσμα μεταξύ 2,8% core tier 1 και 5,5% που μάλλον θα είναι το δυσμενές σενάριο για core tier 1. 
Στα δύο σενάρια που παρουσιάζουμε στον μεν αισιόδοξο οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, δηλαδή οι ανάγκες για νέες ΑΜΚ είναι 7 δισεκ. και στο δεύτερο σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται στα 13 δισεκ. ευρώ δηλαδή αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 13 δισεκ. ευρώ. 

Συμπέρασμα 

Το τρίτο μνημόνιο, το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχει γιατί τα θεμέλια της οικονομίας και τα θεμέλια που χτίστηκαν με τα δύο προηγούμενα μνημόνια είναι σαθρά. 
Όταν μια επιχείρηση μονοπρόσωπη ΕΠΕ αντί να έχει μέτοχο 100% έναν ιδιώτη έχει το κράτος σε ποσοστό 60% (φόροι, προκαταβολή φόρου 100% και έκτακτη εισφορά) είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για αν θα αποτύχει το μνημόνιο αλλά πόσο θα αποτύχει. 
Αν θα αποτύχει πολύ ή πάρα πολύ. 
Η συνταγή είναι λάθος και το λάθος συνεχίζεται.
Η χώρα συνεχίζει στα μονοπάτια του λάθους, ποντάροντας στο αβέβαιο. 
Σε ένα χρόνο από τώρα όλοι θα βλέπουν το αδιέξοδο πάλι.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου