Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Τα εμβόλια δημιουργούν ανθεκτικότερα ιικά στελέχη – πειράματα σε κοτόπουλα

Τα εμβόλια -υποτίθεται- γίνονται για να σώζουν ζωές κάθε χρόνο, «διδάσκοντας» στο ανοσοποιητικό πώς να καταπολεμά καλύτερα τους παθογόνους μικροοργανισμούς


Όμως μια νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να ενισχύσει τους φόβους ότι, κατά παράδοξο τρόπο, ορισμένες φορές ένα εμβόλιο είναι δυνατό να «διδάξει» στους παθογόνους μικροοργανισμούς πώς να γίνουν πιο επικίνδυνοι...


‘Αλλοι επιστήμονες πάντως εξέφρασαν τον φόβο τους ότι η επίμαχη μελέτη, που βασίστηκε σε πειραματόζωα (κοτόπουλα) και όχι σε ανθρώπους, θα ενισχύσει τις αμφιβολίες και τους φόβους ουκ ολίγων ανθρώπων σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων. Με δεδομένο ότι συχνά τα νέα εμβόλια συναντούν αντίσταση στην εξάπλωσή τους στον πληθυσμό (όπως στην περίπτωση του εμβολιασμού των εφήβων κατά του ιού HPV που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου), ενώ έχει αναπτυχθεί μέχρι και κίνημα αντι-εμβολιασμού διεθνώς, η νέα έρευνα ασφαλώς δεν αναμένεται να διασκεδάσει τις ανησυχίες αυτών των καχύποπτων ανθρώπων.

Τα νέα ευρήματα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας ‘Αντριου Ριντ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «PLoS Biology», πραγματοποίησαν δοκιμές σε κοτόπουλα, τα οποία εμβολίασαν κατά της λεγόμενης ζωονόσου του Μάρεκ. Το εν λόγω αντιικό εμβόλιο χρησιμοποιείται ευρέως από την πτηνοτροφία παγκοσμίως.

Για πρώτη φορά, τα πειράματα έδειξαν ότι όντως το εμβόλιο είναι δυνατό να επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, οδηγώντας στην ανάπτυξη πιο ανθεκτικών και επικίνδυνων στελεχών του ιού. Πρόκειται για έναν ιό του έρπητα, που στα κοτόπουλα προκαλεί την ασθένεια του Μάρεκ, η οποία με το πέρασμα του χρόνου έχει γίνει άκρως θανατηφόρα, καθώς μπορεί πια να σκοτώσει όλα τα ανεμβολίαστα κοτόπουλα μέσα σε δέκα ημέρες. Αυτό, κατά τους ερευνητές, μπορεί να οφείλεται ακριβώς στην ατελή λειτουργία του μαζικού εμβολιασμού τους. 

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η μελέτη τους δεν μπορεί παρά να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας. Όπως είπε ο Ριντ, «η πρόκληση για το μέλλον είναι να εντοπισθούν και άλλα εμβόλια, που μπορεί να επιτρέπουν την επιβίωση ισχυρότερων στελεχών ενός ιού, ώστε αυτός να γίνεται πιο επικίνδυνος».

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ένα ατελές εμβόλιο μπορεί να μην δημιουργεί ένα αποτελεσματικό φράγμα κατά του ιού, με συνέπεια τα εμβολιασμένα άτομα να αρρωσταίνουν τελικά, αλλά με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Με αυτόν τον τρόπο, ζουν όσο χρειάζεται για να μεταδώσουν τον ιό και σε άλλα μη εμβολιασμένα άτομα κι έτσι ο ιός εξαπλώνεται σε έναν πληθυσμό.

Παραμένει αναπάντητο ωστόσο το κατά πόσο κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών, ενώ οι ερευνητές εξέφρασαν ανησυχίες κατά πόσο τα ανθρώπινα εμβόλια επόμενης γενιάς, π.χ. κατά του ιού Έμπολα, της ελονοσίας ή του AIDS, μπορεί να οδηγήσουν τελικά στην ανάδυση πιο επιθετικών στελεχών των παθογόνων μικροοργανισμών. 

Οι επιστήμονες-λάτρεις των εμβολίων πανικοβλημένοι από την έρευνα, αντέτειναν ότι δεν μπορούν να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα για τους ανθρώπινους εμβολιασμούς από μια έρευνα σε κοτόπουλα, η οποία αφορούσε τον εμβολιασμό για έναν μόνο ιό. Επεσήμαναν επίσης ότι όλη αυτή η αρνητική δημοσιότητα μπορεί να ενισχύσει αδίκως ορισμένους ανθρώπους που είναι επιφυλακτικοί με τα εμβόλια. 

 Δεν χρειάζεται όμως να είναι κανείς επιστήμονας για να προβληματιστεί: Αν η συχνή χρήσης της αντιβίωσης κάνει τους ιούς πιο ανθεκτικούς, κάτι που έχει παραδεχτεί σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, γιατί όχι και τα εμβόλια;

Ένα ακόμα στοιχείο στην μακρά λίστα των επιχειρημάτων κατά των εμβολιασμών…

nea.allnewz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: