Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΤΟΥ "NOOR ONE" Mίλησε πριν τον φάνε!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ-EΘΝΟΣ

Δύο -τουλάχιστον- θάνατοι και πολλές... ανατροπές συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία για τη μεταφορά 2 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One» τον περασμένο Ιούνιο...
Ο Τούρκος τα είπε όλα πριν ξεψυχήσει
Λίγες μόλις μέρες μετά την ολοκλήρωση της δικογραφίας, το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει νέα στοιχεία από την πολύκροτη υπόθεση, η εκδίκαση της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι δύο από τους βασικούς «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης του «Noor One» και βασικοί μάρτυρες για τους Ελληνες συνεργούς τους είναι ήδη νεκροί. Πριν από λίγες μέρες, ο Τούρκος φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος στο Βέλγιο, πέθανε στην Αθήνα.
Ερωτήματα προκάλεσε και η αποκάλυψη ότι ένας ακόμη εμπλεκόμενος στην υπόθεση, που καταζητείτο, δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Αυτό που ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι ο Σερχάν Μπασκάλ, λίγη ώρα πριν πεθάνει, διαισθανόμενος ότι το τέλος του είναι κοντά, αποκάλυψε σε μέλος του σωφρονιστικού προσωπικού τα ελληνικά ονόματα που γνώριζε για την υπόθεση των 2 τόνων ηρωίνης. Είπε δηλαδή για εκείνους με τους οποίους είχε έρθει ο ίδιος σε επαφή για την παρτίδα των ναρκωτικών. Ο άνθρωπος στον οποίο εκμυστηρεύτηκε τις πληροφορίες ο Μπασκάλ, μίλησε στο «Εθνος» και τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας. «Αν κληθώ, θα καταθέσω», μας είπε.
Ο 41χρονος Τούρκος υπήκοος κρατείτο στην πτέρυγα E' της φυλακής Κορυδαλλού, εκεί όπου βρισκόταν μέχρι πρότινος και ο εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης πριν μεταφερθεί, κατόπιν αιτήματός του, για τη δική του προστασία σε άλλη φυλακή. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Μπασκάλ είχε καθοδηγητικό ρόλο στη μεταφορά της ηρωίνης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Ελευσίνα και ήταν συνδετικός κρίκος με άλλους ομοεθνείς του στο Βέλγιο, οι οποίοι θα ήταν και οι τελικοί παραλήπτες των ναρκωτικών.
Ο Τούρκος τα είπε όλα πριν ξεψυχήσει
Στην απολογία του, ο Τούρκος, που ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, είχε αρνηθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι είχε έρθει στην Ελλάδα εξαιτίας της ασθένειας που αντιμετώπιζε και η οποία δεν του επέτρεπε, λόγω κλιματικών συνθηκών, να συνεχίσει να ζει στο Βέλγιο. Επίσης, σε απολογία της 13ης Ιουνίου 2014, ο Μπασκάλ είχε υποστηρίξει ότι έπασχε από αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), καθώς και ότι προ διετίας οι θεράποντες ιατροί του τον είχαν ενημερώσει ότι του απέμεναν περίπου 5 χρόνια ζωής.
Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι ο Μπασκάλ, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, ένιωσε δύσπνοια μέσα στο κελί του στον Κορυδαλλό. Παρά τα παράπονά του, δεν έφτασε στο ιατρείο της φυλακής παρά μόνο γύρω στις πέντε το απόγευμα. Μάλιστα, φέρεται να περίμενε περισσότερο από μισή ώρα στη «γέφυρα» μεταξύ της δικαστικής φυλακής και του νοσοκομείου.
Ο Τούρκος τα είπε όλα πριν ξεψυχήσει
Ζήτησε και μεταφραστή
Οι γιατροί που τον υποδέχθηκαν δεν διαπίστωσαν κάποιο παθολογικό αίτιο και δεδομένης της κατάστασης της υγείας του. Ο ίδιος, αν και εξοικειωμένος με τα προβλήματα υγείας του, φοβόταν ότι θα πεθάνει. Μάλιστα, ζήτησε αμέσως μεταφραστή, για να περιγράψει ακριβώς αυτό που ένιωθε στους ειδικούς του νοσοκομείου και επίσης να δει έναν συμπατριώτη του, στον οποίο κάτι εκμυστηρεύτηκε μιλώντας στη γλώσσα τους...
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Εθνος», ο Μπασκάλ αποκάλυψε σε μέλος του σωφρονιστικού προσωπικού ποιους ξέρει, σε σχέση με τους Ελληνες της υπόθεσης των ναρκωτικών. Το πρόσωπο αυτό, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας, προτίθεται να καταθέσει στις Αρχές ό,τι του είπε ο Τούρκος προτού πεθάνει. Σε συγκρατούμενό του, δε, πολλούς μήνες πριν τον θάνατό του, είχε αναφέρει και για άλλους -«τουλάχιστον 5 από το Βέλγιο», όπως είχε πει- που «είχαν βγει από τη μέση» και δεν έκρυβε ότι και ο ίδιος φοβόταν για τη ζωή του.
Να σημειωθεί ότι στο βιβλίο συμβάντων της φυλακής, ο 41χρονος Μπασκάλ κατεγράφη να φεύγει από τον Κορυδαλλό στις 6 το απόγευμα με συμπτώματα δύσπνοιας. Η ώρα θανάτου του στον Ερυθρό Σταυρό ήταν στις 9, και μάλιστα στα σκαλιά του νοσοκομείου - δεν είχε προλάβει δηλαδή να γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Τι μεσολάβησε σε αυτές τις 3 ώρες, δεδομένου ότι η απόσταση Κορυδαλλός-Αμπελόκηποι δεν μπορεί να είναι παραπάνω από μία ώρα; Πού βρισκόταν ο Μπασκάλ αυτό το διάστημα και γιατί καθυστέρησε τόσο η διακομιδή του; Και τελικά, ποια είναι τα αίτια θανάτου του; Απαντήσεις στο τελευταίο ερώτημα αναμένεται να δώσει η ιατροδικαστική έκθεση που αναμένεται σε περίπου 20 μέρες. Αλλά για το τι προηγήθηκε, σε συνδυασμό με τις φήμες που ανέφεραν ότι ο 41χρονος ήταν διατεθειμένος να ανοίξει το στόμα του και να μιλήσει για τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης, σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει τη θέση του, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα. Πολλώ δε μάλλον, που λίγο νωρίτερα, στην Κωνσταντινούπολη είχε εντοπιστεί νεκρό ένα ακόμη πρόσωπο της υπόθεσης, ο Ιρανός υπήκοος Αχμέντ Σαχίντ.
Ο Σαχίντ κατηγορήθηκε για την υπόθεση της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor One, αλλά είχε καταφέρει να διαφύγει όταν έγιναν οι συλλήψεις στην Ελλάδα. Ο ίδιος είχε στενές σχέσεις με έναν συμπατριώτη του, ο οποίος κρατείται στις ελληνικές φυλακές και φέρεται από τις Αρχές ως ο άνθρωπος που είχε ρόλο να επιβλέπει τη φόρτωση του φορτίου με τα ναρκωτικά στο Noor One, στα ανοιχτά της θάλασσας του Ομάν. Οι Αρχές γνωρίζουν ότι ο Σαχίντ είχε στενές σχέσεις με τον ήδη προφυλακισμένο Ελληνα που είχε δώσει εντολή στον Ινδό καπετάνιο του δεξαμενόπλοιου να φορτώσει νύχτα στα ανοιχτά του Ομάν «κάποια πράγματα», τα οποία μετέφερε με λάντζα ένας άλλος Ιρανός φίλος του.
Καταφύγιο στην Τουρκία
Σε αντίθεση με τον Τούρκο συντονιστή του καρτέλ, ο Ιρανός εμπλεκόμενος διέμενε σε κεντρικό πολυτελές ξενοδοχείο των Αθηνών. Μαζί με τον Αλβανό της σπείρας, φέρεται ότι νοίκιασε αυτοκίνητο και μετέφεραν μαζί μεγάλο μέρος της ηρωίνης σε αποθηκευτικό χώρο. Την ώρα των συλλήψεων, ο Αχμέντ Σαχίντ κατάφερε να διαφύγει. Πληροφορίες τον ήθελαν να έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία με τη βοήθεια της τοπικής μαφίας. Πριν από λίγες μέρες, οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν από τις τουρκικές πληροφορίες για τον Ιρανό Σαχίντ. Η έκπληξη ήταν μεγάλη, όταν ενημερώθηκαν από σύνδεσμό τους στην τουρκική Αστυνομία ότι είχε δολοφονηθεί με πυροβολισμούς πριν από περίπου τρεις μήνες και μάλιστα είχε βρεθεί νεκρός σε κακόφημο ξενοδοχείο της Πόλης.
Το sms του Γιαννουσάκη στον γιο του πριν από την έφοδο
«Ο τύπος που έφερε ο Σταύρος πρέπει να έχει ναρκωτικά. Να πεις την αλήθεια. Δεν έχουμε σχέση»
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερη αξία αποκτά ένα έγγραφο-ντοκουμέντο που προστέθηκε στον ογκωδέστατο φάκελο στις 29 Μαΐου 2015, αμέσως μόλις πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη από τον Κορυδαλλό, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει, φοβούμενος για την ασφάλειά του. Πρόκειται για ανάλυση τηλεφωνικών επικοινωνιών του εφοπλιστή με τον γιο του, μία μόλις ώρα πριν συλληφθεί τον Ιούνιο του 2014.
«Μάλλον έχει κάνει μ...κία ο Σταύρος με αυτόν που έφερε σπίτι. Αυτός ο τύπος πρέπει να έχει ναρκωτικά». Είναι ένα από τα μηνύματα που έστειλε ο εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης στον γιο του, που βρισκόταν στη βίλα της Φιλοθέης, στις 12 Ιουνίου 2014. «Να πεις την αλήθεια για τον Σταύρο. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση», συνεχίζει σε επόμενο μήνυμα, ένα λεπτό αργότερα.
Ο «Σταύρος», στον οποίο αναφέρεται ο εφοπλιστής, είναι ο Αλβανός υπήκοος που βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση στη φυλακή Κορυδαλλού. Εμπιστος μέχρι τότε της οικογένειας Γιαννουσάκη, ο Σταύρος φαίνεται πως είχε το «ελεύθερο» να κινείται αυτόνομα στη βίλα που αργότερα θα βρίσκονταν τα ναρκωτικά και είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με όλα τα μέλη της οικογένειας. Αυτή την πρόσβαση μοιάζει να εκμεταλλεύτηκε και στην υπόθεση της ηρωίνης. «Να μην καλύψεις τον Σταύρο», τόνιζε σε ένα ακόμη μήνυμα προς τον γιο του ο Μάκης Γιαννουσάκης, γνωρίζοντας ότι η φυσική τάση του πιτσιρικά θα ήταν να προστατεύσει τον φίλο του. «Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση», επέμενε.
Είχε αρνηθεί να «αναλάβει» το φορτίο
Οπως προκύπτει από τη συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε σχεδόν έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του, ο Μάκης Γιαννουσάκης γνώριζε για το φορτίο της ηρωίνης, αφού τον είχαν προσεγγίσει για να την «αναλάβει» κι εκείνος είχε αρνηθεί. Την πληροφορία αυτή φαίνεται ότι έδωσε και στους λιμενικούς, που στις αρχικές τους καταθέσεις έκαναν λόγο για ναρκωτικά που έφτασαν με κοντέινερ στον Πειραιά. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ανατροπή της υπόθεσης που προέκυψε με τον εντοπισμό του «Noor One» οφείλεται στις πληροφορίες Μ. Γιαννουσάκη.
Στην κατάθεση που έδωσε ο εφοπλιστής τον Ιούνιο του 2015, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι ο κάπτεν Τζορτζ του είχε μιλήσει για το φορτίο της ηρωίνης. «Τέλη 2013, ο κάπτεν Τζορτζ μου ζήτησε ένα πλοίο μου για ένα ?δύσκολο? φορτίο, όπως μου είπε. Οταν τον ρώτησα τι ήταν αυτό το φορτίο, μου είπε ότι είναι ναρκωτικά με προορισμό την Ελλάδα. Τότε εγώ αρνήθηκα και του είπα ότι δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω, γιατί η δουλειά μου πήγαινε πολύ καλά και είχα φτάσει από ένα πλοίο να διαχειρίζομαι έξι. Στην προσπάθειά του να με πείσει, με ενημέρωσε ότι το έχουν ξανακάνει χωρίς κανένα πρόβλημα», ανέφερε ο εφοπλιστής.
Τα μηνύματα που φέρνει σήμερα στο φως το «Εθνος της Κυριακής» συνηγορούν στον ισχυρισμό του εφοπλιστή πως μόνο όταν ενημερώθηκε ότι υπήρχε καταγγελία για ναρκωτικά στη βίλα της πρώην συζύγου του στη Φιλοθέη, ο ίδιος κατάλαβε τι είχε συμβεί. Ετσι, έσπευσε να παροτρύνει τον γιο του να πει τα πάντα χωρίς να καλύψει κανέναν.
Ο 41χρονος εφοπλιστής κατέθεσε την ιδιοκτησιακή διαδρομή του πλοίου «Noor One» από το 2012 μέχρι σήμερα, η οποία φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Μεταξύ των ιδιοκτητών ήταν και ο αθλητικός παράγοντας Αιμίλιος Κοτσώνης, που σήμερα είναι προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό. Για τον 52χρονο επιχειρηματία, ο Μάκης Γιαννουσάκης δήλωσε ότι από την πρώτη μέρα υπήρξε μέτοχος του καραβιού κατά 25%. Οι αποκαλύψεις του για τη μεταφορά των ναρκωτικών αξίας 200 εκατ. ευρώ υπήρξαν καθοριστικές για την πορεία της υπόθεσης.
Πληροφορίες του «Εθνους» μάλιστα αναφέρουν πως ο Μ. Γιαννουσάκης έδωσε σημαντικές πληροφορίες για το πλοίο, τους βασικούς εμπλεκόμενους και για τους «αφανείς» ιδιοκτήτες του καραβιού, χωρίς τις οποίες ο δεύτερος τόνος της ηρωίνης δεν θα είχε εντοπιστεί. Και παρά το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα της περιόδου μιλούσαν για τον «εφοπλιστή της ηρωίνης», τελικά, από τη δικογραφία φαίνεται πως ο ίδιος δεν είχε σχέση με τα ναρκωτικά.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
astynomiko@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: