Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Είναι Αξιόπιστα τα Εκλογικά Αποτελέσματα ή μας δουλεύουν «ψιλό γαζί»; «Μάγος» της πληροφορικής ρίχνει «βόμβα» για εκλογές νοθείας


eklogesΤις τελευταίες μέρες πηγές από τον πανεπιστημιακό και ακαδημαϊκό χώρο αλλά και πληροφορίες από κύκλους της επιστημονικής κοινότητας που ασχολείται με την πληροφορική, την στατιστική αλλά και τα μεγέθη που περιστρέφονται γύρω από την προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας, είναι ιδιαιτέρως ανήσυχα για το αποτέλεσμα της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου που θα στηθούν οι κάλπες. Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν στο ΜΑΚΕΛΕΙΟ ότι παραμένει-ανάμεσα στα άλλα- ένα σοβαρότατο πρόβλημα της εκλογικής διαδικασίας:...

 Αυτό της Αξιοπιστίας.

Βάσει των ίδιων μεγεθών, θα πρέπει να ακολουθείται η εξής διαδικασία στη συλλογή και στην επεξεργασία των εκλογικών αποτελεσμάτων μέχρι αυτά να γίνουν γνωστά και να δημοσιοποιηθούν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μηχανισμός που δεν τηρείται από το υπουργείο Εσωτερικών που είναι το πλέον αρμόδιο για την εφαρμογή της νομιμότητας. Με λίγα λόγια το υπουργείο και ο αρμόδιος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών(και επί υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμμένου)Αντώνης Μανιτάκης, είναι και ύποπτοι και έκθετοι.

Οι κανόνες νομιμότητας και διαφάνειας που δεν τηρούνται

-Η εταιρεία( στην προκειμένη περίπτωση η Singular Logic, για την οποία θα μιλήσουμε πιο κάτω) θα πρέπει να επεξεργάζεται τα δεδομένα, δηλαδή, τα αποτελέσματα των Εκλογικών Τμημάτων που στέλνονται. Αυτά τα δεδομένα δεν επαληθεύονται από κανένα κόμμα και από καμία ανεξάρτητη αρχή. Ούτε καν δειγματοληπτικές έρευνες επαλήθευσης δεν επιτρέπονται. Με απλά λόγια, η επαλήθευση της πληκτρολόγησης ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ από κανέναν.

Ποιος μπορεί να μας πει ότι τα αποτελέσματα που ήρθαν για παράδειγμα από τα Γιάννενα ή το Καστελόριζο τα πέρασαν σωστά; Ακόμη και ένα ψηφίο, μπορεί να αλλάξει και τα ποσοστά ενός Κόμματος. Μπορεί οποιοσδήποτε «μεσάζων» της διαδικασίας τις 3884 ψήφους να τις γράψει σε 3584 –διαφορά 300 ψήφοι- και να πει στη συνέχεια ότι έγινε λάθος κατά την πληκτρολόγηση. Όμως, αν δεν υπάρχει έλεγχος πως μπορεί να βρεθεί το λάθος; Άρα κανείς δεν το παίρνει είδηση. Ποιος είναι υπεύθυνος; Ασφαλώς όχι η εταιρεία στην προκειμένη περίπτωση η οποία ευθύνεται για άλλα. Ο ρόλος και η αποστολή της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης είναι να εποπτεύσει τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Άρα δική της ευθύνη είναι το ζήτημα της αξιοπιστίας των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει άμεσα το Δικαίωμα Πρόσβασης για να επαληθεύσει όποιο Κόμμα θέλει τα πρωτογενή δεδομένα. Να επαληθεύσει τα πρωτογενή δεδομένα αλλιώς θα υπάρχει υποψία ότι το όλο σύστημα είναι διαβλητό. Ακόμη και τώρα πρέπει να συσταθεί από το Υπουργείο Ανεξάρτητη Επιτροπή. Και κάτι τελευταίο: ποιος έχει επαληθεύσει τον κώδικα του προγράμματος; Αυτά θα πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπόψιν σε πρωτεύοντα βαθμό, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών που κάνει ότι δεν ακούει προφανώς για να ελέγχει το παιχνίδι και τα πιθανά αναπτυσσόμενα «κόλπα».

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Κατόπιν όλων αυτών είναι εύλογη η έκκληση που κάνει μέσω του ΜΑΚΕΛΕΙΟ-για μια ακόμα φορά όπως έγινε και το 2014-ο Ιωάννης Κόντος, Ομότιμος Καθηγητής Πληροφορικής (Τεχνητής Νοημοσύνης) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα ο κ.Κόντος αναφέρει: «Αξιότιμοι κυρία Πρωθυπουργέ και κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών. Σας απευθύνω έκκληση να λάβετε τα εξής μέτρα για την εξασφάλιση του ΑΔΙΑΒΛΗΤΟΥ της καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων:

-Να συγκροτηθεί ΑΜΕΣΩΣ με κυβερνητική απόφαση ομάδα καθηγητών Πληροφορικής ΑΕΙ ή ΤΕΙ που θα έχει ως έργο τον έλεγχο της πιστής ηλεκτρονικής μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων αλλά ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ αυτών.

-Καθώς θα συγκεντρώνονται σε ηλεκτρονική μορφή τα πρωτογενή στοιχεία από τα εκλογικά τμήματα να δίδονται ταυτόχρονα και σε όλα τα μέλη της ομάδας.

-Μετά το πέρας της επεξεργασίας των εκλογικών δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών έκαστο μέλος της ομάδος θα επιβεβαιώνει το ταχύτερον δυνατόν τα αριθμητικά αποτελέσματα των εκλογών.
-Η ομάδα να συντάξει σχετικό πόρισμα και θα το υποβάλλει στην Κυβέρνηση, στην Δικαιοσύνη, στους αρμόδιους δημόσιους φορείς και στα κόμματα το ταχύτερον δυνατόν.
-Όλα τα κατερχόμενα στις Εκλογές κόμματα να έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τις εργασίες της ανωτέρω ομάδας.

 Ποιος είναι ο καθηγητής Κόντος

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πολυτεχνείου Strathclyde της Γλασκώβης Σκωτίας. Διδάκτωρ Πληροφορικής από το τμήμα ηλεκτρολόγων του Πανεπιστημίου του Birmingham Αγγλίας.
Υφηγητής Πληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ερευνητής Πληροφορικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος επί δύο δεκαετίες. Διευθυντής της Διεύθυνσης Υπολογιστών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος επί μία δεκαετία. Καθηγητής Πληροφορικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επί 12 έτη. Καθηγητής Πληροφορικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επί 5 έτη. Έχει δημοσιεύσει άνω των 100 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων σε θέματα υλικού και λογισμικού υπολογιστών. Έχει διευθύνει την ανάπτυξη και κατασκευή του πρώτου Ελληνικού ψηφιακού υπολογιστή και του πρώτου Ελληνικού υπολογιστικού συστήματος πυροβολικού. Έχει εισάγει πρώτος στην Ελλάδα με τις έρευνές του, τα βιβλία του και την διδασκαλία του τον κλάδο της Πληροφορικής «Τεχνητή Νοημοσύνη» υπηρετώντας και ως ο πρώτος πρόεδρος της σχετικής επιστημονικής ένωσης. Εάν όλα αυτά δεν λένε κάτι στον κ.υπουργό Εσωτερικών, λένε πολλά στους αναγνώστες μας αλλά και στην κοινή γνώμη.

www.makeleio.gr

1 σχόλιο: