Το κλείσιμο της Βουλής σβήνει τις ευθύνες τους για τα Μνημόνια. Τρίβουν τα χέρια τους και οι πρόθυμοι υπουργοί. Τι υποστηρίζουν οι συνταγματολόγοι, ικανοποίηση και στους δανειστές γιατί έτσι τη γλιτώνουν οι άνθρωποί τους..
Από ικανοποίηση θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιάννης Στουρνάρας. Κι αυτό διότι η παραίτηση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, που οδήγησε στη διάλυση της Βουλής, φαίνεται να διασώζει όχι μόνο τους τρεις προαναφερόμενους αλλά και τους υπουργούς της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, καθώς τα τυχόν αδικήματά τους –σύμφωνα με αρκετούς συνταγματολόγους- παραγράφονται.
Όπως εξάλλου, αναφέρει το περίφημο άρθρο 86 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί να ασκήσει τη σχετική δυνατότητα της δίωξης κατά όσων διατελούν ή διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η κοινοβουλευτική περίοδος που μόλις ολοκληρώθηκε είναι η ακριβώς επόμενη της κυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά, γίνεται ηλίου φαεινότερον ότι πλέον έχει επέλθει η παραγραφή.
Μόνη ένσταση ορισμένων αποτελεί το γεγονός ότι ουδέποτε ολοκληρώθηκε η δεύτερη τακτική σύνοδος, καθώς η Βουλή διαλύθηκε πρόωρα στο πέρας της πρώτης συνόδου. Με άλλα λόγια, η παραγραφή επρόκειτο κανονικά να επέλθει με το τέλος της δεύτερης συνόδου, η οποία θεωρητικά θα έληγε την 30η Σεπτεμβρίου του 2016.
Εντούτοις, όπως επισημαίνουν κοινοβουλευτικές πηγές, η σύνοδος σε καμία περίπτωση δεν είναι «ανώτερη» της κοινοβουλευτικής περιόδου και ως εκ τούτου το κλείσιμο της Βουλής σημαίνει και την αυτόματη παραγραφή τυχόν αδικημάτων των υπουργών της κυβέρνησης Σαμαρά.
Την ίδια ώρα, πάντως, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τοποθετήθηκε απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό, καθώς, όπως προσφάτως είπε, «η δική μας κοινοβουλευτική περίοδος είχε μόνο μία τακτική σύνοδο και επομένως δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι παραγράφονται τα αδικήματα που διεπράχθησαν διαρκούσης της κυβέρνησης Σαμαρά».
Κάτι αντίστοιχο, πάντως, είχε συμβεί και το 2012, με αφορμή την υπόθεση της «λίστας» Λαγκάρντ και του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Τότε, λοιπόν, είχε μεσολαβήσει ένας μήνας μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών και θεωρήθηκε ότι υπήρξαν οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση μιας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Συνεπώς, αρκετοί συνταγματολόγοι, οι οποίοι θέλησαν να αθωώσουν πρόωρα τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ισχυρίστηκαν ότι τα αδικήματά του παραγράφηκαν. Τελικά, το Δικαστικό Συμβούλιο απεφάνθη ότι δεν είχε επέλθει παραγραφή, καθώς δεν υπήρξε καν πρώτη σύνοδος, κατά την οποία θα μπορούσε η Βουλή να ασκήσει δίωξη.
«Δεν αμφιβάλλω, βεβαίως, ότι θα υπάρξουν τέτοιοι ισχυρισμοί, όπως αποπειράθηκαν κάποιοι να προβάλουν τέτοιους ισχυρισμούς στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», προκειμένου να αποσειστούν οι ευθύνες όχι μόνον του κ. Παπακωνσταντίνου, που διερευνήθηκαν οι ευθύνες του, αλλά και του κ. Βενιζέλου, που δεν διερευνήθηκαν οι ευθύνες του» είπε η πρώην πρόεδρος της Βουλής, σε μια προσπάθεια να προκαταβάλλει ορισμένους «προθύμους».
Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα κρίνονται ως αρκετά διαφορετικές. Από τη σύσταση της Βουλής έχουν παρέλθει περίπου επτά μήνες, ικανό διάστημα για αρκετούς συνταγματολόγους ώστε να θεωρηθεί ότι έχει υπάρξει αρκετός χρόνος για να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες. Πολλοί υποστηρίζουν πως η παραγραφή ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι δανειστές έδωσαν το πράσινο φως για εκλογές, αφού έτσι θα σωθούν οι άνθρωποι τους.
Να θυμίσουμε, πάντως, ότι η εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια τελείωσε άδοξα, αφού σε αυτήν δεν κατέθεσε ούτε ένα (!) πολιτικό πρόσωπο, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά διατεινόταν ότι «θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο».
Όμως και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που μετατράπηκε σε οιονεί εξεταστική επιτροπή για το θέμα της Siemens, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις εργασίες της, με δεδομένη την άρνηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να έρθει στη Βουλή για να καταθέσει.
Άρθρο από την ” Δημοκρατία”
www.makeleio.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου