Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Αρειος Πάγος:Ακόμη και με ισόβια θα τιμωρούνται οι έμποροι ναρκωντικών...

Αυστηροποίησε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τις ποινές που θα επιβάλλονται στους εμπόρους ναρκωτικών και έτσι θα τιμωρούνται πλέον με ισόβια κάθειρξη όσοι εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών που προσδοκά  όφελος πάνω από 75.000 ευρώ, χωρίς να ενδιαφέρει πόσοι είναι οι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση...


Η απόφαση της Ολομέλειας του ΑΠ, θα αποτελέσει «πυξίδα» για όλους τους δικαστές ως προς την ποινική μεταχείριση χιλιάδων κατηγορουμένων εμπλεκομένων σε υποθέσεις ναρκωτικών.    
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υιοθετώντας την πρόταση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκου Παντελή, απέρριψε το αίτημα κατηγορουμένων να επιμερίζεται το ποσό των 75.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εμπλεκομένων στη διακίνηση ναρκωτικών, σε μια προσπάθεια να  αποτραπεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφασή του έβαλε φρένο στον νομοθετικό κατρακύλισμα της μείωσης των ποινών των κατηγορουμένων σε υποθέσεις ναρκωτικών.

Τα τελευταία χρόνια είχε ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι νομοθετικών τροποποιήσεων  οι οποίες ναι μεν προέβλεψαν αύξηση των χρηματικών ποινών από 50.000 έως 1 εκατ. ευρώ (ήταν από 29.412 έως 588.235 ευρώ), αλλά ταυτόχρονα καθιστούσαν δυσκολότερη την επιβολή της ποινής της ισόβιας κάθειρξης.

Στην ευνοϊκή μεταχείριση των εμπλεκομένων σε υποθέσεις ναρκωτικών, όπως είναι διακίνησης ναρκωτικών ουσιών κατ' επάγγελμα (αγορά, κατοχή, πώληση κ.λπ.), συνέβαλαν έντονα:

1) Οι αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις για το ποια θεωρείται μεγάλη ποσότητα,

2) Ο υπερπληθωρισμός  των φυλακών όπου ένα μεγάλος μέρος των «τροφίμων» των καταστημάτων κράτησης είναι για ναρκωτικά (περίπου 40% του συνόλου των κρατουμένων).

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να υπάρξουν επιεικέστερες ρυθμίσεις με κριτήριο το επιδιωκόμενο χρηματικό κέρδος από τα ναρκωτικά.

Έτσι, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι με ισόβια κάθειρξη απειλούνται όσοι διακινούν κατ’ επάγγελμα ναρκωτικά, προσδοκώντας όφελος τουλάχιστον 75.000 ευρώ. Όμως, παρ΄ όλα αυτά επιδιώχθηκε να σπάει το ποσό των 75.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των κατηγορουμένων, με απώτερο σκοπό να αποφεύγονται τα ισόβια.

Την προσπάθεια αυτή αναχαίτισε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ' αριθμ. 1/2015 απόφασή της, κρίνοντας ότι όταν διακινούν ναρκωτικά περισσότεροι δράστες, δεν μπορεί να λαμβάνεται υπόψη το όφελος στο οποίο απέβλεψε χωριστά ο καθένας, αλλά το σύνολο του οφέλους, που προσδιορίζεται μία φορά και αντιστοιχεί σε όλους μαζί τους κατηγορουμένους, χωρίς να επιμερίζεται μεταξύ τους.

Τους αρεοπαγίτες τους απασχόλησε περίπτωση δύο Αλβανών κατηγορούμενων για κατοχή και διακίνηση άνω των τριών κιλών κοκαΐνης, με προσδοκώμενο όφελος 85.000 ευρώ, οι οποίοι μέσω των δικηγόρων τους προσπάθησαν να μυράσουν το ποσό (επιμερίζοντάς το στον καθένα) για να αποφύγουν  την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Η άγρα πελατών γινόταν από τον έναν εκ των δύο εμπλεκομένων αλλοδαπών  μέσω του ΙΧ αυτοκινήτου του με  συνοδηγό ένα ανήλικο παιδί οκτώ ετών.

Οι αστυνομικοί όταν έκαναν έρευνα σπίτι του, η σύζυγος κλείδωσε την πόρτα πετώντας στη λεκάνη της τουαλέτας  χρήματα και ναρκωτικά, τραβώντας το καζανάκι. Παρ' όλα αυτά, οι Αστυνομικοί  έβγαλαν από τη λεκάνη και την αποχέτευση περίπου 30.000 ευρώ, ενώ βρέθηκαν   τρία κιλά κοκαΐνης σε διπλανή κατοικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου