“Ήταν παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον κορυφαίο αρχιτέκτονα της εποχής του, τον Δεινοκράτη, προκειμένου να τιμήσει τον αδελφικό του φίλο – Λεφαντζής: Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι το μνημείο είναι της ελληνιστικής εποχής”, μας είπαν πάλι και πάλι οι αρχαιολόγοι για τον Τάφο της Αμφίπολης επιμένοντας να τον συνδυάζουν με μακεδονικής προέλευσης μνημείο.
Λυπούμαστε αλλά θα μας επιτρέψετε να αμφιβάλλουμε αν και δεν είμαστε αρχαιολόγοι...
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παρουσιαστεί η πορεία των ανασκαφών και τα ευρήματα που έχουν διαπιστευθεί στον πολυσυζητημένο λόφο Καστά, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο φιάσκο.
Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα(!) της ανασκαφής στην Αμφίπολη, κ. Μιχάλη Λεφαντζή(που μας υπαινισσόταν στα μουλωχτά πριν από έναν χρόνο ότι μπορεί ο τάφος να ανήκει στη Ρωξάνη, έτσι κύριε;)), έκανε μία εκτός προγράμματος τοποθέτηση στην εκδήλωση του ΑΠΘ για τον Τύμβο Καστά, λέγοντας ότι δήθεν ήταν ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος που έδωσε την παραγγελία για την κατασκευή του μνημείου. Και την έδωσε στον κορυφαίο αρχιτέκτονα της εποχής του, τον Δεινοκράτη.
Αυθαίρετες ερμηνείες γεμάτες κενά που θυμίζουν πολιτικάντηδες σε προεκλογικές παράτες. Κρίμα…
Πριν από έναν χρόνο κύριε αρχαιολόγε, η Περιστέρα(όχι η σύζυγος πρωθυπουργού), μας τσαμπούναγε ότι δεν έχει διαψεύσει τη φήμη ότι το σώμα του Αλέξανδρου μπορεί τελικά να έχει ενταφιαστεί σε ελληνικό έδαφος, λέγοντας μάλιστα στους Έλληνες δημοσιογράφους ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στην παρούσα φάση».
Υπαινισσόταν τον Μέγα Αλέξανδρο συμφωνώντας στα ρηθέντα του πατριώτη μου υπερφίαλου Σαράντου Καργάκου που επανατσαμπούναγε ότι ο Τάφος ανήκει στον Αλέξανδρο. Γερνάει ο μεγάλος δάσκαλος και δεν ξέρει τι λέει, δυστυχώς. Έκτοτε ο Καργάκος(ο συμπατριώτης μου σοφός καθηγητής), σιώπησε και τώρα ξανάρχισαν τα τύμπανα του φαντάσματος της επίσης εξαφανισμένης Παναγιωταρέα του Σαμαρά και της Μενδώνη. Αυτών των υπηρετών του άθλιου προπαγανδιστικού μηχανισμού που στήθηκε για να κερδίσουν οι πολιτικάντηδες της Δεξιάς τις εκλογές, επ αμοιβή.
“Ακόμα όμως, και αν ο κατακτητής είναι ενταφιασμένος σε άλλο μέρος, ο σκελετός της Αμφίπολης μπορεί να ανήκει στη γυναίκα του. Η Ρωξάνη, την οποία παντρεύτηκε ο Μέγας Αλέξανδρος στο σημερινό Ουζμπεκιστάν, δολοφονήθηκε στην Αμφίπολη το 307 π.Χ., μαζί με το γιο τους και κληρονόμο του Αλέξανδρου. Μια αρχαία πηγή αναφέρει ότι το σώμα της Ρωξάνης θάφτηκε στις Αιγές, (στη σημερινή Βεργίνα), ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ο τάφος της. Έτσι, η Ρωξάνη μπορεί να είναι η «βασίλισσα» στην οποία αναφέρονται οι ντόπιοι της Αμφίπολης”, έγραφαν τα βαποράκια και κουνούσε το κεφάλι η Περιστέρω, η αρχαιολόγος με το κόκκινο καπέλο.
Τώρα μας λένε άλλα: ότι όπως αποδεικνύεται, δε, από επιγραφές, οι οποίες βρίσκονταν, μάλιστα, σε κοινή θέα κοντά στον Λέοντα της Αμφίπολης επί 80-90 χρόνια, το ταφικό μνημείο ήταν αφιερωμένο στον αδελφικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ηφαιστίωνα.
Ο Τύμβος Καστά δημιουργήθηκε επί ενός προϋπάρχοντος γηλόφου, αλλά και εντός μιας παλαιότερης νεκρόπολης. Ο Δεινοκράτης περιέκλεισε σε έναν τεράστιο κυκλικό περίβολο τις παλαιότερες ταφές και δημιούργησε ένα μεγαλοπρεπές λατρευτικό μνημείο, αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα.
Κατά τον κ. Λεφαντζή, όπως και την κυρία Περιστέρη, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι το μνημείο της Αμφίπολης είναι της ελληνιστικής εποχής.
Κι εμείς λοιπόν λέμε ότι λέτε αναπόδεικτες μπαρούφες. Πάψτε. Πάψτε. Βαρεθήκαμε τις χωρίς τρανταχτά στοιχεία αβελτηρίες σας. Πάψτε.
Σ.Χ
www.makeleio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου