Σ. Αραβοπούλου
Τους νέους κανόνες που διέπουν σήμερα υπό την ηγεσία του το υπουργείο Εξωτερικών αποσαφήνισε ο Νίκος Κοτζιάς από το βήμα της Βουλής, αποκαλύπτοντας τα «άδυτα» του ΥΠΕΞ. «Σε αυτή τη χώρα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες» υπογράμμισε.
Τους νέους κανόνες που διέπουν σήμερα υπό την ηγεσία του το υπουργείο Εξωτερικών αποσαφήνισε ο Νίκος Κοτζιάς από το βήμα της Βουλής, αποκαλύπτοντας τα «άδυτα» του ΥΠΕΞ. «Σε αυτή τη χώρα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες» υπογράμμισε.
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στα έτη... 2006 και 2007 αφενός σε διώξεις διπλωματών που ανακάλυψαν σκάνδαλα των ΜΚΟ, οι οποίοι τώρα «επέστρεψαν και ανέλαβαν να τα καθαρίσουν» και αφετέρου στην έκδοση διπλωματικών διαβατηρίων για φίλους επιχειρηματίες, πρακτικές που έχουν τελειώσει.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε «ότι δεν μπορεί να απαλλάσσονται και να μη τίθενται σε αργία υπάλληλοι που έχουν καταδικαστεί για είκοσι χρόνια για κακούργημα τελεσίδικα», ενώ έκανε αναφορά στο ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ζητήθηκαν τώρα να επιστραφούν, που είχαν πάρει ΜΚΟ χωρίς παραστατικά και αποδείξεις.
Είναι κανόνας σήμερα, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, «που σταματήσαμε να πληρώνει το ΥΠΕΞ τη ΔΕΗ και τα κοινόχρηστα του πολυόροφου γκαράζ που μας έχει κοστίσει μέχρι σήμερα στη Ζαλοκώστα 1,5 εκατομμύριο». «Κανόνας είναι», προσέθεσε, «να αποκαλύπτουμε και να εργαζόμαστε για την αποκάλυψη δικτύων πώλησης βίζας», αποσαφηνίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα αφήσει ο ίδιος κανέναν να του «κουκουλώσει τα δίκτυα που πουλάγανε βίζα».
Κοτζιάς: “Είμαστε ενεργητικός παίκτης και όχι παρατηρητής των διεθνών εξελίξεων”
«Δεν είμαστε παρατηρητής των διεθνών εξελίξεων αλλά ενεργητικός παίκτης», «η εξωτερική πολιτική δεν χρειάζεται να έχει ούτε μικρά, ούτε μεγάλα αφεντικά, αλλά το συμφέρον της χώρας και του λαού της πάνω από όλα» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, κάνοντας μία γενική επισκόπηση της ασκούμενης ελληνικής διπλωματίας.
«Η εξωτερική μας πολιτική στηρίζει και την οικονομία και ολόκληρη την πολιτική» είπε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ από την οικονομία σήμερα η καλή γεωπολιτική θέση και η μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει η Ελλάδα. Δεδομένα που την καθιστούν – με την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας και εργαλεία τη διαπραγμάτευση, τη διαβούλευση και τη διαιτησία- λύση και όχι μέρος του προβλήματος στην περιοχή μας, δίνοντάς της μια μακρόχρονη ειδίκευση στο διεθνές σύστημα.
«Δεν είμαστε εξάρτημα ούτε το μακρύ χέρι κανενός» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας ότι η εξωτερική πολιτική ασκείται με βάση τρία κριτήρια: το εθνικό συμφέρον και την αλληλεγγύη μας στους μαχόμενους λαούς, το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις προοπτικές του και τέλος το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ευρωπαϊκή που έχει και άποψη για την Ευρώπη, που διεκδικεί να προωθήσει τη δική της αντίληψη και παλεύει για την αναζωογόνηση των ιδεών της ΕΕ και του ευρωπαϊσμού, «διότι χρειάζεται να ξαναδούμε τα οράματα και την ταυτότητα της ΕΕ του 21ου αιώνα», «μια στρατηγική κοινωνικής δημοκρατικής ανάπτυξης».
Ως κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας προέταξε το Κυπριακό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει τις διαπραγματεύσεις στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. «Χαιρετίζουμε κάθε βήμα προσέγγισης ανάμεσα στις δύο κοινότητες» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για το Κυπριακό με διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων και εγγυητριών δυνάμεων καθώς, όπως είπε, το Κυπριακό είναι πριν από όλα ένα ζήτημα κατοχής και όχι κατανομής των φυσικών πόρων.
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία και την πΓΔΜ στην ενίσχυση του διαλόγου και των συνεργασιών στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αλλά χωρίς, όπως είπε, να κλείνουμε τα μάτια μας. Επίσης, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, αλλά και στο ζήτημα της Ουκρανίας και τις προσπάθειες συμβολής της χώρας μας για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και στις τριμερείς συνεργασίες.
Το ΥΠΕΞ δεν είναι ούτε προσωπική ούτε οικογενειακή υπόθεση
“Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι ούτε προσωπική ούτε οικογενειακή υπόθεση. Το ΥΠΕΞ και η εξωτερική πολιτική ανήκει στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κοινωνία και αυτούς εξυπηρετεί, όχι πελατειακές σχέσεις».
Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, από το βήμα της Βουλής σήμερα το βράδυ στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον κατηγόρησε από το ίδιο βήμα για «διώξεις υψηλόβαθμων ικανών διπλωματών με προσωπικά και ιδιοτελή κίνητρα» αναφερόμενη στην ανάκληση της πρέσβεως στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.
Σχετικά με την κα Παπαδοπούλου, χωρίς να την κατονομάσει, ο κ. Κοτζιάς τόνισε: «Όταν ο υπουργός Εξωτερικών θέτει βέτο για ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα, ουδείς διπλωμάτης δικαιούται να το αποσύρει γιατί δεν του αρέσει ή αν τον πιέζουν τρίτοι».
Σ. Αραβοπούλου
mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου