Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Το Μνημόνιο και το PSI διέρρηξαν το εθνικό μέτωπο: Η Κύπρος προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο για το "κούρεμα" των ομολόγων της

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Τα Μνημόνια και το PSI οδήγησαν στην διάρρηξη του εθνικoύ μετώπου και σε σύγκρουση τα δύο ελληνικά κράτη καθώς η Κύπρος κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (International Centre For Settlement of Investment Disputes - ICSID) κατά του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας ποσό ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ καθώς το τότε "κούρεμα" ομολόγων της προκάλεσε την γνωστή κυπριακή τραπεζική καταστροφή...
 
Την προσφυγή κατέθεσε η κρατική κυπριακή τράπεζα, πρώην Λαϊκή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», το οποίο μάλιστα έχει και έναν έντονα συναισθηματικά τίτλο «Διεκδικήσεις μαμούθ της Λαϊκής από Ελλάδα».
 
Oι δικηγόροι της πρώην Λαϊκής Τράπεζας προσέφυγαν σε διεθνή διαιτησία απαιτώντας από την Ελληνική Δημοκρατία ποσό πέραν των 4 δισ. ευρώ.
 
Η προσφυγή αφορά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που είχε ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ζημιές της πρώην Λαϊκής η οποία υποχρεώθηκε να συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα.
 
Στην προσφυγή γίνεται επίκληση διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα με την οποία οι δύο χώρες δεσμεύονται σε αμοιβαία προστασία των επενδύσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υποστηρίζεται ότι το ελληνικό κράτος δεν προστάτευσε τις επενδύσεις που έκανε σε ελληνικά ομόλογα η πρώην Λαϊκή Τράπεζα.
 
Η προσφυγή, χαρακτηρίζεται ως μια διαμάχη με πολιτικές προεκτάσεις σε διεθνές επίπεδο, αφορά το λεγόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και είναι η μοναδική που έχει κατατεθεί έως τώρα εκ μέρους πιστωτικού ιδρύματος κατά του ελληνικού Δημοσίου, εν προκειμένω κυπριακού, ενώ στο «PSI» του 2012 συμμετείχαν δεκάδες τράπεζες παγκοσμίως.
 
Με την προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον, η κρατική κυπριακή τράπεζα ισχυρίζεται ότι ζημιώθηκε επειδή κουρεύτηκαν (με το PSI) τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που διακρατούσε και απαιτεί αποζημίωση.
 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση υποστηρίζεται ότι το ελληνικό κράτος δεν προστάτευσε τις επενδύσεις που έκανε σε ελληνικά ομόλογα η πρώην Λαϊκή Τράπεζα, συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
 
Σημειώνεται ότι η σχετική προσφυγή, κατατέθηκε χθες, 30 Σεπτεμβρίου, που ίσα προλάβαινε την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, που σημαίνει ότι υπήρχε πολιτική απόφαση για κάτι τέτοιο και έγινε όπως αναφέρει το δημοσίευμα υπό άκρα μυστικότητα!
 
Η προετοιμασία της προσφυγής κράτησε αρκετούς μήνες «και κρατήθηκε μυστική για ευνόητους λόγους», ενώ σχετική έγκριση για την υποβολή της παρέσχε ο υπουργός Οικονομίας της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, όπως προκύπτει από συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών της Κυπριακής Βουλής.
 
Δηλαδή η κυρπιακή ηγεσία ήθελε να είναι σίγουρη ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει αντίδραση ούτε καν σε επίπεδο συζητήσεων, και αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό, καθώς η δημοσιοποίηση τέτοιων προθέσεων θα προκαλούσε σίγουρα αντιδράσεις και σε μερίδα του κυπριακού λαού (ιδιαίτερα σε όσους ειναι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ).
 
Στο δια ταύτα: Η Κύπρος έχει δίκιο, το "κούρεμα" των ομολόγων της προκάλεσε μια τεράστια οικονομική καταστροφή και επέφερε "bail-in" στις κυπριακές τραπεζικές καταθέσεις και capital controls για περίπου 2 χρόνια. Νομικά δεν μπορεί κανείς να την χρεώσει με άδικη συπεριφορά. Όμως ηθικά δημιουργείται ένα μείζον πρόβλημα.
 
Εθνικά πρόκειται περί μεγάλης καταστροφής αφού διαρρηγνύεται το εθνικό μέτωπο των δύο ελληνικών κρατών. Μέρος του Ελληνισμού στρέφεται κατά ενός άλλου. 
 
Η ζημιά από ένα τέτοιο γεγονός αποκαθίσταται με πολύ μεγάλη δυσκολία σε μια εποχή "πονηρή" με περίσσεια εχθρών και υποτιθέμενων "συμμάχων" στο διεθνές στερέωμα και με ένα προωθούμενο εκ νέου εθνοκτόνο σχέχιο Ανάν το οποίο σαν αντικειμενικό σκοπό έχει την ουσιαστική κατάλυση της ανεξάρτητης κυπριακής Δημοκρατίας καταστώντας την ένα υπο έλεγχο κρατικό μόρφωμα.
 
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: