Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Αρχαίος τάφος βρέθηκε στον Δορίσκο

Αρχαίος τάφος βρέθηκε στο Δορίσκο του Έβρου. Εντός της εβδομάδας  οι ανακοινώσεις των αρχαιολόγων.
Στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο της εφορείας αρχαιοτήτων Έβρου και επιστήμονες οι οποίοι μελετούν το αρχαιολογικό εύρημα προκειμένου να γίνει η χρονολόγηση του, αλλά και να βγουν ασφαλή συμπεράσματα...
Προς το παρόν τηρούν σιγή ιχθύος και το μέρος φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως από την Αστυνομία η οποία δεν αφήνει κανέναν να πλησιάσει. Το μόνο σίγουρο είναι πως δυστυχώς ο τάφος έχει συληθεί και έχουν απομείνει ελάχιστα ευρήματα, όπως για παράδειγμα το νόμισμα που είχε στο στόμα του ο νεκρός, καθώς είναι γνωστή η συνήθεια στα αρχαία χρόνια να τοποθετείται στο στόμα του νεκρού ένας οβολός , για να πληρωθούν τα ναύλα του νεκρού στον περαματάρη Χάροντα. 
Η αρχαιολογική υπηρεσία θα προβεί σε ανακοινώσεις εντός των ημερών, όταν θα έχουν βγει ασφαλή συμπεράσματα. Στην περιοχή του αρχαίου Δορίσκου έχουν κατά καιρούς βρεθεί τάφοι, αγγεία, ειδώλια, νομίσματα διαφόρων πόλεων, που μαρτυρούν την σταδιακή εξέλιξη ενός προϊστορικού οικισμού σε πόλη με ζωηρές εμπορικές συναλλαγές κατά την κλασσική και ελληνιστική εποχή. Ένας από τους σπουδαίους σταθμούς που χάραξε ο Μέγας Αλέξανδρος στον μεγάλο δρόμο που ονομάστηκε αργότερα Εγνατία οδός, ήταν ο Αρχαίος Δορίσκος.
Ιστορικά στοιχεία αρχαίου Δορίσκου
Ο αρχαίος Δορίσκος απέχει από τις Φέρες 5 χιλιόμετρα και από την Αλεξανδρούπολη 22 χιλιόμετρα. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο που κατηφορίζει απότομα για να ενωθεί με την εύφορη κοιλάδα του ποταμού Έβρου. Τον κατοίκησαν πανάρχαιοι Θράκες που δημιούργησαν έναν οικισμό που σιγά – σιγά εξελίχθηκε σε μία πλούσια πόλη την οποία προστάτευε ένα μεγάλο πανίσχυρο τείχος. Στην εξέλιξη της περιοχής συνέβαλε το ήπιο κλίμα, ο άφθονος φυσικός πλούτος και η εύκολη μετακίνηση με τα πλωτά μέσα που υπήρχαν. 
Αναπτύχθηκε η οικονομία, το εμπόριο και ο πολιτισμός, όπως αποδεικνύεται από την εύρεση νομισμάτων της Αίνου, της Σαμοθράκης, της Μαρώνειας, του Φιλίππου, του Αλεξάνδρου και του Λυσίμαχου. Ήρθε μετά ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος, κατά την εκστρατεία του στη Σκυθία [513 π.Χ.] και έκτισε δυνατό κάστρο στο οποίο εγκατέστησε περσική φρουρά. Και μετά από χρόνια, το 480 π.Χ. φτάνει ο Ξέρξης για να μετρήσει τα στρατεύματα του στις παρακείμενες πεδιάδες. Μετά την αποχώρηση των Περσών, ο Δορίσκος έγινε βάση των Αθηναίων και αργότερα των Μακεδόνων του Φιλίππου και του Αλέξανδρου. Για λόγους ασφαλείας από τους πειρατές οι κάτοικοί του, τον εγκατέλειψαν κι εγκαταστάθηκαν λίγα χιλιόμετρα προς το εσωτερικό. Οι Τούρκοι του έδωσαν το όνομα Ρωμτζήκ, δηλαδή “Μικρός Ρωμαίος, Ρωμιόπουλο”.
Πιθανολογείται ότι ο Δορίσκος έκοψε δικό του νόμισμα. Η εύρεση πολυάριθμων χειροποίητων αγγείων τοποθετεί χρονολογικά την ύπαρξη του αρχαίου Δορίσκου πριν τον κεραμικό τροχό. Εξάγεται λοιπόν το συμπέρασμα ότι ο αρχαίος Δορίσκος προϋπήρχε και δεν δημιουργήθηκε από τον Δαρείο. Ο Δαρείος πέρασε από τον Δορίσκο όπως και ο Ξέρξης, ο οποίος έσυρε τα καράβια του στην παραλία του Δορίσκου και καθώς τα επισκεύαζε μέτρησε και τον στρατό του. 
Ο Δορίσκος υπήρξε στρατηγικός κόμβος για τις στρατιές του Δαρείου, του Ξέρξη, του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, ενώνοντας την Ασία με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο πέρασμά του ο Μέγας Αλέξανδρος άφησε να διοικεί στην πόλη του Δορίσκου τον Βασιλιά Λυσίμαχο.Ο Δορίσκος αναφέρεται μέχρι και τα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μ.Χ., από εκεί και πέρα χάνεται. Πιθανόν ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Τραϊανός λεηλατώντας, τον κατάστρεψε για να δημιουργήσει την Τραϊανούπολη.
citinews.gr
www.gatzoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου