Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Γύρη, μια πλήρης φυσική τροφή

Η μελισσογύρη ήταν γνωστή από τους αρχαίους Έλληνες και τα παλιά βιβλικά χρόνια των προφητών


Η μελισσογύρη είναι η πρωτεϊνική τροφή των μελισσών την οποία μαζεύουν από ορισμένα λουλούδια η μέλισσες. Κατά το μάζεμα της την ανακατεύουν με   νέκταρ και τη φέρνουν στην κυψέλη σε σχήμα σφαιρικό ακανόνιστο. Κάνουν με αυτή το την τροφή των μελισσών και το αποθηκεύουν μέσα στα εξάγωνα κελιά της κηρήθρας για να ταΐζουν με αυτό τα νεογνά τους.

Η μελισσογύρη είναι μια αναντικατάστατη πηγή από φυσικές πρωτεΐνες. η γύρη διακρίνεται στην...
ανεμόφιλη και στην εντομόφιλη.
  • Η πρώτη συνήθως είναι επιβλαβής στον άνθρωπο και φέρνει σε πολλούς αλλεργία (αναφυλαξία) και δεν έχει τις θαυμαστές ιδιότητες που έχει η εντομοφίλη είναι εκείνη για την οποία μιλάμε εδώ και την οποία μαζεύουν οι μέλισσες. η μελισσογύρη είναι πλούσια σε πολύτιμα συστατικά μεταξύ των οποίων πρώτη θέση έχουν οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα.

ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ:

 
Η καροτίνη, η οποία είναι η βασική πηγή από την οποία παράγεται βιομηχανικά η βιταμίνη α.

Η ρουτίνη (βιταμίνη π), η οποία δυναμώνει και μεγαλώνει τα τριχοειδή αγγεία της κυκλοφορίας και ενισχύει τις φλέβες και τις αρτηρίες. μια ιδιότητα που συντελεί στο να απομακρύνει σε μεγάλο βαθμό τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια και ειδικά για όσους έχουν περάσει τα 40 χρόνια της ηλικίας τους.

Η μελισσογύρη περιέχει ακόμα μια ποσότητα από ένζυμα συστατικά που είναι απαραίτητα για την αφομοίωση και απορρόφηση των τροφών από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, και επίσης φυτικές ορμόνες οι οποίες είναι αβλαβής στον άνθρωπο (όχι σαν τις βλαβερές συνθετικές ορμόνες όπως είναι εκείνες των βιομηχανιών εργαστηρίων που κυκλοφορούν στα φαρμακεία) οι οποίες ορμόνες κανονίζουν και ρυθμίζουν την έκκριση που παράγουν στους άνδρες και στις γυναίκες οι ενδοκρινείς αδένες, με αυτής την ιδιότητα ενισχύει και τον προστάτη.
Της αποδίδουν την αναγέννηση της σεξουαλικής τους δύναμης.

Η μελισσογύρη έχει θαυμάσια επίδραση στις γυναίκες και ιδιαίτερα στις διάφορες δύσκολες περιόδους της ζωής τους, όταν την παίρνουν ανακατεμένη με μέλι συντελεί συχνά σε απρόσκοπτες και ομαλές γέννες και πάνω από αυτό το ευεργετικό γεγονός η χρήση της συντελεί στο να έρχονται στον κόσμο ωραία γελαστά και ήσυχα μωρά.

Πειράματα που έγιναν σε ευρωπαϊκά και ρωσικά ινστιτούτα δείχνουν ότι η μελισσογύρη είναι μια εξαιρετική πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις κακοήθους αναιμίας, επιπλέον ρυθμίζει την εντερική λειτουργία και αποστειρώνει ολόκληρο το πεπτικό σύστημα, αυξάνει την όρεξη, λιγοστεύει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, προωθεί τον πλουτισμό της αιμογλοβίνης, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία καθώς και την φλόγωση του προστάτη.

Η ελληνική γύρη είναι εξαιρετικής ποιότητας, γιατί έχουμε πάρα πολύ καλές ανθοφορίες από αρωματικά φυτά.

Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και μεταλλικά στοιχεία.
  • Η ισορροπία των αμινοξέων (22) είναι καθοριστικός παράγοντας της διατροφικής αξίας της γύρης,
  • περιέχει πάνω από 5000 ένζυμα και συνένζυμα απαραίτητα για το μεταβολισμό των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το πεπτικό σύστημα,
  • περιέχει αντιβιοτικές και βακτηριοστατικές ουσίες καθώς και φυτικές ορμόνες που ρυθμίζουν τη φυσιολογική έκκριση των ενδοκρινών αδένων.
Αν συγκρίνουμε την περιεκτικότητα της γύρης σε αμινοξέα με την αντίστοιχη του βοδινού κρέατος, των αυγών ή του τυριού, θα διαπιστώσουμε ότι σε ίσο βάρος η γύρη είναι 5-7 φορές πιο πλούσια από αυτές τις τροφές που φημίζονται για τη διατροφική τους αξία. Η ένταξη της στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου αποφέρει απίστευτα αποτελέσματα.

Η γύρη δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση – Η γύρη βοηθά:

  1. στη διανοητική λειτουργία,
  2. ενισχύει τη συστολή της καρδιάς,
  3. έχει διουρητική δράση,
  4. διορθώνει την ισορροπία του μεταβολισμού και συμβάλλει όχι μόνο στη μείωση του βάρους αλλά και στην αύξηση της ταχύτητας μεταβολισμού της αιθανόλης,
  5. έντονη σεξουαλική δραστηριότητα,
  6. περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα
  7. της εμμηνόπαυσης,
  8. της αναιμίας,
  9. προστατίτιδα,
  10. αιμορροΐδες,
  11. δυσκοιλιότητα,
  12. διάρροια,
  13. εντερίτιδες,
  14. περιέχει μία αντιβιοτική ουσία παρόμοια με την πενικιλίνη,
  15. επηρεάζει το μεταβολισμό του νερού,
  16. την απόθεση λίπους του θυρεοειδούς αδένα,
  17. προστατεύει την όραση.
Σημειώστε επίσης ότι η γυρη αποτελει την πρωτη υλη για την παραγωγη βασιλικου πολτου.
Περιέχει ακόμη όλα τα απαραιτητα αμινοξεα τα οποία ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να συνθέσει, και μάλιστα στην περίπτωση της γύρης τα λαμβάνει από φυσική πηγή, πράγμα προτιμότερο από τις συνθετικές φόρμουλες.

Σημαντικό επίσης στοιχείο γιά την ποιότητα της γύρης είναι ότι η μέλισσα από τη φύση της γνωρίζει να επιλέγει γύρες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αγνοώντας τις φτωχές σε περιεκτικότητα. Αν υποτεθεί ότι στο διαιτολόγιο μας υπήρχε μόνον η γύρη γιά την πρόσληψη αμινοξέων, τοτε θα βλεπαμε οτι η γυρη μονη της μπορει να καλυψει τις αναγκες μας με μια δοση 15γρ. (ανάλογα με την ηλικία και τις ειδικές συνθήκες – αθλητισμός, κόπωση κλπ – μπορεί να αυξηθεί ως τα 35γρ).

Βιταμίνες

Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος β, και αρκετή βιταμίνη c. Περιέχει ακόμη καρετεινοειδή που μετασχηματίζονται σε βιταμίνη α από τον οργανισμό, καθώς και βιταμίνη ε. Επίσης στη γύρη υπάρχει μία ουσία η ρουτίνη, η οποία ενισχύει την αντίσταση ολόκληρου του συστήματος του κυκλοφοριακού ως και το επίπεδο των τριχοειδών αγγείων. Η εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι η ελαστικότητα των αγγείων μπορεί να αυξηθει ως και 76% με δοση των 3γρ.

Ταυτόχρονα η ίδια ουσία σε περιπτώσεις αιμορραγίας επιταχύνει το πήξιμο του αίματος, και μετριάζει το ρυθμό της καρδιάς.
             Ζάχαρα
  • Περιέχει από 10 – 15% φρουκτόζη και γλυκόζη
             Ένζυμα
  • Περιέχει φωσφατάση, αμυλάση, ιμβερτάση και άλλα ένζυμα τα οποία παίζουν καταλυτικό ρόλο σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σαν αντιβιοτικό, έχει αποδειχθεί εργαστηριακά ότι είναι ιδιαίτερα δραστική σε ορισμένες καλλιέργειες μικροβίων

Δυναμώνει και τονώνει, δίνοντας ταυτόχρονα στον οργανισμό τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περισσότερο.

Μπορούμε λοιπόν συμπερασματικά να πούμε ότι η γύρη αποτελεί μια ευχάριστη βιολογική διατροφική έκπληξη, λειτουργεί ως καταλύτης στις περισσότερες από τις αντιδράσεις του οργανισμού καθώς και στη σωματική και ψυχική του υγειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου