Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Φόβος και τρόμος οι συμμορίες που εξαπατούν ηλικιωμένους...

Προβληματισμός επικρατεί στις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα και τις καταγγελίες για εξαπάτηση ηλικιωμένων
από απατεώνες οι οποίοι σκαρφιζόμενοι διάφορα σενάρια προσπαθούν να τους αρπάξουν ή να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Τρία νέα περιστατικά σημειώθηκαν σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών, ενώ οι διωκτικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία 30 ατόμων που συνελήφθησαν, καθώς ήταν μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν κλοπές κι απάτες σε βάρος ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών.  

Οι αετονύχηδες και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις... προσέγγισαν τους στόχους τους, προβάλλοντας ως λόγο της επίσκεψής τους, χρέη τα οποία έχουν τα παιδιά τους και θα πρέπει να τους τα ξεπληρώσουν. Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες ώρες στη Δάφνη της Αττικής, με υποψήφια θύματα τους γονείς ενός αστυνομικού. Το ηλικιωμένο ζευγάρι είχε έρθει στην Αθήνα προκειμένου να υποβληθεί σε χημειοθεραπείες ο 78χρονος σύζυγος, καθώς πάσχει από καρκίνο και φιλοξενείται στο σπίτι του παιδιού τους.

Κατά τις ημέρες της παραμονής τους ο ηλικιωμένος άνδρας και η 70χρονη σύζυγος του δεν ήρθα σε επαφή με κανένα από τους γείτονες του παιδιού τους και η μόνη τους έξοδος από το διαμέρισμα πραγματοποιήθηκε για να πάνε στη λαϊκή αγορά. Όπως ανέφερε και στο protothema.gr ο γιος τους δεν τους ήξερε και δεν ήξεραν κανένα. Η περιπέτεια που βίωσαν διαδραματίστηκε κατά την επιστροφή τους από τη λαϊκή αγορά.         

Λίγο πριν φτάσουν στην είσοδο της πολυκατοικία που διέμενε το παιδί τους, μπροστά τους σταμάτησε ένα γκρι αυτοκίνητο με έναν νεαρό καλοντυμένο άνδρα ηλικίας περίπου 30- 35 ετών. Ο άνδρας πλησίασε το ηλικιωμένο ζευγάρι και τους συστήθηκε ως ο λογιστής του γιου τους. Προσφώνησε το όνομα του αστυνομικού, απευθύνθηκε προς τη μητέρα του λέγοντας της ότι έχουν συναντηθεί στο παρελθόν στο σπίτι του παιδιού της, ενώ γνώριζε και το όνομα του 78χρονου άνδρα. Μάλιστα για να γίνει πιο πιστευτός έκανε ότι μιλούσε εκείνη την ώρα με το γιο των υποψήφιων θυμάτων του στο κινητό του τηλέφωνο. Τους ζήτησε 600 ευρώ που δήθεν του χρωστούσε ο γιος τους. Ο απατεώνας είχε σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο του. Από ότι φαίνεται είχε καταφέρει να συλλέξει όποια πληροφορία χρειάζονταν και είχε παρακολουθήσει βήμα προς βήμα το ανδρόγυνο στη λαϊκή αγορά. Το ζευγάρι προκειμένου να διαπιστώσει αν  λέει αλήθεια του ζήτησε το κινητό του τηλέφωνο για να ακούσουν εάν στην άλλη γραμμή βρίσκονταν ο γιος τους. Ο νεαρός άνδρας, βλέποντας ότι δεν καταφέρνει στο σκοπό του, έβαλε μπροστά   στην μηχανή του αυτοκινήτου του και εξαφανίστηκε. Οι γονείς του αστυνομικού, αμέσως ειδοποίησαν το γιο τους και του ανέφεραν το περιστατικό. Δεν είχαν καταφέρει όμως να συγκρατήσουν τα στοιχεία της πινακίδας του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να χαθούν τα ίχνη του «μαϊμού» λογιστή.   
     
Οι διωκτικές αρχές από την πλευρά τους μιλούν για άτομα ή για σπείρες που οργανώνουν πολύ καλά τα χτυπήματα του. Προτού εκτελέσουν τις αποστολές τους, παρακολουθούν και συγκεντρώνουν στοιχεία γύρω από τη ζωή των θυμάτων τους και τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν. Πριν από μικρό χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονική η ΕΛΑΣ κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση όπου σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών είχε καταφέρει να αρπάξει από ηλικιωμένα άτομα το πόσο των 35.500 ευρώ. Τα μέλη της οργάνωσης αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν 22 άτομα, κατάφεραν όμως να γίνουν αποδεκτά... επιχειρήματα τους μόνο στους έξι. Αν εξαπατούσαν το σύνολο των ηλικιωμένων που είχαν θέσει στο στόχαστρο τους τότε τα μέλη της σπείρας θα αποκόμιζαν περισσότερα από 200.000 ευρώ.

Πριν από δύο 24ώρα η ΕΛΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα, τα στοιχεία 30 ημεδαπών Ρομά οι οποίοι αποτελούσαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ληστείες κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων. Εναντίον των συλληφθέντων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ οι δράστες κατά τη διάρκεια της δράσης τους κατάφεραν να αποσπάσουν 120.000 ευρώ από τα θύματα τους.

Ο σεσημασμένος που χτυπάει στην Καβάλα

Στο κυνήγι ενός σεσημασμένου κακοποιού έχουν επιδοθεί οι διωκτικές αρχές της Καβάλας. Ο 37χρονος μέσα σε διάστημα τριών ωρών προσπάθησε να βάλει στο χέρι τις οικονομίες δύο ηλικιωμένων γυναικών προσπαθώντας να τους πείσει ότι τα παιδιά τους έχουν χρέη. Στην πρώτη περίπτωση δεν τα κατάφερε καθώς η 81χρονη γυναίκα τον πήρε είδηση με αποτέλεσμα να σπεύσει να εξαφανιστεί. Ο 37χρονος όμως όμως δεν πτοήθηκε. Λίγη ώρα αργότερα έφευγε από το σπίτι μια 83χρονης γυναίκας από την Περιοχή Νέα Καρυά Καβάλας με το ποσό των 3000 ευρώ. Ο σεσημασμένος κακοποιός, την ώρα που η γριούλα τηλεφωνούσε στο παιδί της για να διαπιστώσει αν όντως χρωστούσε χρήματα, βούτηξε τα χρήματα κι έγινε καπνός.


Οδηγίες προστασίας από την ΕΛΑΣ


Οι Αστυνομικές αρχές που καθημερινά δέχονται καταγγελίες για απόπειρες εξαπάτησης συμβουλεύουν τους ηλικιωμένους τα εξής:

- να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.)

- σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά με το γνωστό - συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

-σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους.

-να μην πείθονται όταν άγνωστοι τους ζητούν να καταβάλλουν χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα - εταιρείες για αγορά αγαθών - προσφορά υπηρεσιών.

- να μην πείθονται από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχουν προηγουμένως καλέσει.

- επισημαίνεται ότι από τα νοσοκομεία ή τις δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η τακτική υπάλληλοί τους να πηγαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

- να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

- να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
- Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: