Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Eπιχείρηση DroidJack κυβερνοεγκληματίες παραβιάζουν συσκεύες, καταγράφουν συνομιλίες και υποκλέπτουν δεδομένα από κινητά τηλέφωνα

Του Χρήστου Μαζάνη
Στο κυνήγι μιας μεγάλης ομάδας κυβερνοεγκληματιών που δρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν στρέψει την προσοχή τους η Εuropol και η Eurojust τον τελευταίο μήνα...



Στα τέλη Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας, η οποία ξεκίνησε από τη Γερμανία με τη συνδρομή των Αρχών της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας και των ΗΠΑ, συνελήφθησαν άτομα που χρησιμοποιούσαν το κακόβουλο λογισμικό DroidJack.

Αποκτούν εύκολα πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα

Το συγκεκριμένο λογισμικό, σύμφωνα με τις Αρχές, έχει ως στόχο τα κινητά τηλέφωνα και επιτρέπει στους κυβερνοεγκληματίες να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συσκευές με λειτουργικό Android, χωρίς οι κάτοχοί τους να αντιληφθούν το παραμικρό. 

Ειδικότερα, μέσω του DroidJack RAT είναι εφικτή η υποκλοπή δεδομένων επικοινωνίας, η καταγραφή συνομιλιών ή ακόμα και ο εξ αποστάσεως έλεγχος της κάμερας του κινητού τηλεφώνου.

Η Europol συνέβαλε στην επιτυχία της επιχείρησης παρέχοντας αναλυτική υποστήριξη και διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω της Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT), η οποία έχει δημιουργηθεί στο European Cybercrime Centre με έδρα την Europol στη Χάγη της Ολλανδίας.

Το ανησυχητικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι συνελήφθησαν κυβενοεγκληματίες οι οποίοι έκαναν μόνο χρήση του λογισμικού και όχι οι «εγκέφαλοι», δηλαδή οι δημιουργοί. 

Το DroidJack εμπίπτει στην κατηγορία των Remote Access Trojans (RATs) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μολύνει συσκευές με Android.

Αν κάποια συσκευή μολυνθεί, μπορεί εύκολα να περάσει στον έλεγχο του κυβερνοεγκληματία, ο οποίος υποκλέπτει όλα τα δεδομένα (φωτογραφίες, τηλεφωνικό κατάλογο, mail κ.λπ.).

Το παράνομο λογισμικό μπορεί να το αποκτήσει ο καθένας 

Το DrοidJack, όπως αναφέρει το secnews, είναι ουσιαστικά ένα από τα πιο πρόσφατα Android RATs που εμφανίστηκαν στην αγορά και το χαμηλό του κόστος, σε συνδυασμό με την εύχρηστη γραφική διεπαφή χρήστη, επιτρέπει την αξιοποίησή του, ακόμη και από μη-τεχνικούς χρήστες, για την πραγματοποίηση επιθέσεων έναντι επιλεγμένων στόχων.
Η τιμή του αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 190 δολάρια. Μια πρόσφατη έρευνα που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες έδειξε ότι το DrοidJack είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα Android RATs στην αγορά, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Europol, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες διαδικτυακές ψηφιακές έρευνες και στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία και Βέλγιο. Oι Αρχές των ΗΠΑ συνέβαλαν επίσης στη σύλληψη Αμερικανών υπόπτων με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες.

Σύμφωνα με το BBC, «περισσότερες από 13 επιμέρους επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία, οδηγώντας σε συλλήψεις υπόπτων, ηλικίας από 19 έως και 51 ετών».

Πληθαίνουν οι καταγγελίες και στην Ελλάδα για κακόβουλα λογισμικά 

Σύμφωνα με πληροφορίες από ειδικούς στο κυβερνοέγκλημα, στην Ελλάδα οι καταγγελίες για κακόβουλα λογισμικά είναι πάρα πολλές. 

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν πως «θα μπορούσε να το αποκτήσει ο οποιοσδήποτε και να το χρησιμοποιήσει προκειμένου να βλάψει ή να αποκτήσει δεδομένα από άλλες συσκευές».

Παράλληλα, επισημαίνουν πως «δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς πως αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας ήδη γίνεται χρήση με στόχο συγκεκριμένα πρόσωπα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου