Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Το Instagram σβήνει λογαριασμούς που αποκαλύπτουν γκρεμισμένες σερβικές Εκκλησίες στο Κοσσυφοπέδιο


Σβήστηκε ένας λογαριασμός στο Instagram που τον διαχειρίζονταν Σέρβοι ακτιβιστές που αναρτούσαν φωτογραφίες χριστιανικών ιερών τόπων στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι γκρεμίστηκαν από την αλβανική μουσουλμανική πλειοψηφία της περιοχής. Η διοίκηση του ιστοχώρου εξήγησε ότι η ομάδα αναρτούσε «ενοχλητικές εικόνες»...


Ελπίζοντας να ματαιώσουν την προσπάθεια του Κοσσυφοπεδίου να γίνει μέλος της UNESCO, Σέρβοι ακτιβιστές φοιτητές στο αυτοαποκαλούμενο κράτος δημιούργησαν μια σελίδα στο Instagram ονομαζόμενη “No to Kosovo's Membership in UNESCO” («Όχι στην ιδιότητα μέλους του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO»). Εκεί ανάρτησαν φωτογραφίες από πολυάριθμες εκκλησίες και νεκροταφεία, που γκρεμίστηκαν στα χρόνια που οι Αλβανοί μουσουλμάνοι απέκτησαν de facto ανεξαρτησία με τη βοήθεια της θανατηφόρας βομβιστικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Instagram αντέδρασε μπλοκάροντας τον λογαριασμό εξαιτίας του «ενοχλητικού περιεχομένου» του.



«Μας είπαν ότι αναρτούμε ‘ενοχλητικές εικόνες’. Εμείς απλά αναρτήσαμε την αλήθεια – την πυρπόληση σερβικών εκκλησιών και μοναστηριών, τους ιερούς τόπους, την καταστροφή των μνημείων, των τάφων και ούτω καθ’ εξής» είπε σε δημοσιογράφους ο Nemanja Bisevac, ένας από τους διαχειριστές του λογαριασμού.


Ο Jovan Aleksic, ένας άλλος διαχειριστής του λογαριασμού και ακτιβιστής με την ομάδα διαμαρτυρίας “Students for Truth” (Studenti za Istinu, δηλαδή, ‘Φοιτητές Υπέρ της Αλήθειας’), είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik Serbia ότι πιστεύει ότι η σελίδα στο Instagram καταργήθηκε μετά από ένα παράπονο από «αυτούς που προωθούν το ούτως ονομαζόμενο κράτος του Κοσσυφοπεδίου προς την UNESCO», δείχνοντας προς την αλβανική διοίκηση της αυτονομημένης περιοχής.



Ο λογαριασμός ήταν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας ονομαζόμενης «Όχι στην ιδιότητα μέλους του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO», επικεφαλής της οποίας είναι Σέρβοι φοιτητές του Κοσσυφοπεδίου, που ελπίζουν το Κοσσυφοπέδιο να μη γίνει μέλος στην UNESCO.



Έχουμε στείλει επιστολές με συνημμένες φωτογραφίες και βίντεο που μιλούν για την καταστροφή της σερβικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο… σε αντιπροσώπους όλων των 195 μελών της UNESCO. Προβήκαμε σε μια μεγάλη διαμαρτυρία στη (σερβική πόλη στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου) Sremska Mitrovica εναντίον της αίτησης του επονομαζόμενου Κοσυφοπεδίου να γίνει μέλος της UNESCO», είπε ο Alexsic.



Επίσης, οι Φοιτητές Υπέρ της Αλήθειας, έχουν δημιουργήσει ένα βίντεο στα σερβικά, αγγλικά και αραβικά που καταδεικνύουν τον σχεδόν ολοσχερή αφανισμό της σερβικής θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Κοσσυφοπεδίου.

Serbian cultural heritage - #NokosovoUNESCO




Υπάρχει έκκληση για συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο που υποστηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία.



Μέλη του πολιτιστικού σώματος των Ηνωμένων Εθνών της UNESCO αναμένεται να ψηφίσουν για την είσοδο του Κοσσυφοπεδίου στις 9 Νοεμβρίου.



Το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008. Το Βελιγράδι το θεωρεί ακόμη μέρος της Σερβίας. Για την αποδοχή του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO απαιτείται η υποστήριξη των δύο τρίτων από τα 195 μέλη, από τα οποία τα 111 έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.



Μια χώρα ή περιοχή δεν χρειάζεται να είναι μέλος των Ην. Εθνών ή να έχει παγκοσμίως αναγνωρισμένο καθεστώς για να εισαχθεί στην UNESCO. Η Παλαιστίνη, για παράδειγμα, έγινε μέλος του οργανισμού το 2011.




Ο Darko Tanaskovic, πρέσβης της Σερβίας στην UNESCO είπε στο Sputnic Serbia νωρίτερα ότι η ιδεολογία της «Μεγάλης Αλβανίας» υποστηρίζει την καταστροφή των υπολειμμάτων του σερβικού πολιτισμού και επιχειρεί να δημιουργήσει μια κουλτούρα του Κοσσυφοπεδίου, που θα απαλλοτριώσει οτιδήποτε στην περιοχή του. Περισσότερες από 100 Σερβικές Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν γκρεμιστεί στο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ 1999 και 2004 μόνο, όταν η αυτονομημένη περιοχή διοικούνταν από τα Ηνωμένα Έθνη.



Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό (UNESCO) ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1945. Ο κατάλογός του για την Παγκόσμια Κληρονομιά περιλαμβάνει 802 πολιτιστικά μνημεία παγκοσμίου σημασίας. Το μόνο μνημείο στο Κοσσυφοπέδιο που είναι στον κατάλογο είναι μια σειρά από μοναστήρια και μια εκκλησία, που κυρίως χρονολογούνται από τους χρόνους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τον Ιούλιο του 2006, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συμπεριέλαβε τα Μεσαιωνικά Μνημεία στο Κοσσυφοπέδιο στον κατάλογο Danger List αναφέροντας «δυσκολίες στη διαχείριση και τη συντήρησή τους που απορρέουν από την πολιτική αστάθεια της περιοχής».



ΚΟ: Τελικά, το Κόσοβο δεν έγινε δεκτό ως μέλος της UNESCO. 92 χώρες ψήφισαν "ναι", 50 "όχι" και 29 απείχαν. Χρειάζονταν 94 θετικές ψήφοι.



ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
redskywarning.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: