Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Το Wikileaks αποκαλύπτει τον αριθμό τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο

Γράφημα δείχνει πως το 2013-2014, ο αριθμός τους εκτοξεύθηκε 


Μία μόλις μέρα μετά το θερμό επεισόδιο που ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα με τη Συρία, o ιστότοπος Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα ένα γράφημα που απεικονίζει το ρυθμό αύξησης των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στο χρονικό διάστημα 2008-2014

Όπως φαίνεται, από τα στοιχεία τα οποία το Wikileaks λέει πως...
προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Ελληνικό Στρατό, την περασμένη χρονιά ο αριθμός των παραβιάσεων εκτοξεύθηκε στις 2.624 από 636 το 2013.

Χθες, η Helena Smith, ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως το ρωσοτουρκικό συμβάν προκαλεί “ανησυχίες σε μια χώρα που συχνά παραπονιέται για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου πάνω από το Αιγαίο”.

Το τηλεγράφημα Μολυβιάτη – Δεν χρειάζεται να στέλνουν 40 αεροσκάφη τη μέρα

Σε άλλο έγγραφο που είναι επίσης δημοσιευμένο στον ιστότοπο Wikileaks εμφανίζεται ένα τηλεγράφημα ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, είχε αναφέρει στον Αμερικανό πρέσβη ότι οι τουρκικοί βαθμοί εξορμήσεων στο Αιγαίο καθιστούσαν όλο και πιο δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί την συνεργασία της με την Τουρκία σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένων των θεμάτων που είχαν να κάνουν με την Ε.Ε.

Όπως σημειώνεται στο τηλεγράφημα, «ο κ. Μολυβιάτης υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν χρειαζόταν να στέλνει 40 αεροσκάφη την ημέρα σε αμφισβητούμενο εναέριο χώρο για να περάσει πολιτικό μήνυμα, θα μπορούσαν, είπε, να στέλνουν ένα την εβδομάδα και να επιτυγχάνουν το ίδιο. Εάν οι Τούρκοι ακολουθούσαν λιγότερο “εμπρηστική” πολιτική στο Αιγαίο, πρότεινε, θα υπήρχε πολύ μεγαλύτερη συμπάθεια για την Τουρκία στην Ελλάδα».

Συνεχίζοντας, στο έγγραφο αναφέρεται πως ο Αμερικανός πρέσβης έθεσε το ερώτημα εάν η Ελλάδα έκανε διάκριση μεταξύ των τουρκικών παραβιάσεων εναερίου χώρου και τις μη ενημερώσεις στο FIR, υπενθυμίζοντας στον Μολυβιάτη πως ούτε οι ΗΠΑ το κάνουν. «Ήταν σημαντικό για την Ελλάδα να βρίσκεται σε στέρεο έδαφος όταν αναφέρει αριθμούς “παραβιάσεων”. Ο Μολυβιάτης αναγνώριση πως υπάρχει νομική διαφορά μεταξύ παραβιάσεων του ορίου των 6 μιλίων σε σχέση με τις ενημερώσεις στο FIR. Παραδέχτηκε ότι οι ελληνικές λέξεις για την “παραβίαση” (“violation”, που χρησιμοποιείται για εισβολές στον εθνικό εναέριο χώρο) και την “παράβαση” (“infringement” χρησιμοποιείται για πτήσεις στο FIR Αθηνών) είναι δυσδιάκριτες, ακόμα και για τους Έλληνες».

Παράλληλα, ο πρεσβευτής σημείωσε ότι «η ελληνική αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους θα ενισχυόταν εάν ετίθετο μόνο το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στα έξι ναυτικά μίλια από την ελληνική επικράτεια, όπου οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι και η διεθνής νομοθεσία πιο ξεκάθαρη».
Συνεχίζοντας, γίνεται ανάλυση των ελληνικών αναφορών περί παραβιάσεων σε επίπεδο αριθμών, αναφέροντας ότι η εικόνα (κατά τη συγκεκριμένη περίοδο) διαφαινόταν καλύτερη. Όσον αφορά στην τουρκική πλευρά, αναφέρεται ότι δεν θα υπήρχε αλλαγή στην πολιτική της Άγκυρας όσον αφορά στις ενημερώσεις, καθώς «υπήρχε εκνευρισμός που η απόφασή της για ενημέρωση του ΝΑΤΟ (και κατ’επέκταση της Ελλάδας) για πτήσεις στο FIR Αθηνών δεν απέδωσε θετική αντίδραση από την Ελλάδα. Αντ’αυτού, η ελληνική Π.Α., χρησιμοποιούσε τις πληροφορίες για να αναχαιτίζει τουρκικά αεροσκάφη και η ελληνική κυβέρνηση συνέχιζε να επικρίνει αυτές τις “παραβάσεις FIR” στα ΜΜΕ και σε συζητήσεις με άλλες χώρες».

Καταλήγοντας, στο τηλεγράφημα γίνεται σχόλιο ότι «από πολλές πλευρές η Ελλάδα έχει δημιουργήσει το πρόβλημα η ίδια, δραματοποιώντας τις μη ενημερώσεις FIR, ενώ λαμβάνει τα σχέδια πτήσης του ΝΑΤΟ. Θα χρησιμοποιήσουμε τα “πυρομαχικά” που μας παρέχουν οι πρόσφατοι αυτοί αριθμοί…για να προτρέψουμε τους Έλληνες να κατεβάσουν τους τόνους της ρητορικής τους, να επικεντρωθούν σε παραβιάσεις εναερίου χώρου στα 6 ναυτικά μίλια και να αναζητήσουμε τρόπους εξυπηρέτησης του μακροπρόθεσμου στόχου της Ελλάδας για τη βελτίωση των δεσμών με την Τουρκία, αντί για “πόντους” βραχυπρόθεσμα σε ένα παιχνίδι χωρίς νικητή».

nea.allnewz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου