Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

«Ο Ξεπερασμένος Άνθρωπος» – Η προφητική εκπομπή του 1961

«Ο Ξεπερασμένος Άνθρωπος» είναι το επεισόδιο 65 της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς ανθολογία The Twilight Zone που προβλήθηκε αρχικά στις 2 Ιουνίου 1961 στο CBS


 Η πλοκή

Σε μια μελλοντικό ολοκληρωτική Αμερική, ο Romney Wordsworth είναι ένας άνθρωπος που δικάζεται για το έγκλημα του να είναι παρωχημένος.

Η επαγγελματική του δραστηριότητα ως βιβλιοθηκάριος είναι...
ένα έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο, όπως το κράτος έχει εξαλείψει τα βιβλία και τη λογοτεχνία. Πιστεύει στο Θεό, ένα έγκλημα και τιμωρείται με θάνατο, καθώς το κράτος ισχυρίζεται ότι έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει Θεός. Διώκεται από τον Καγκελάριο, ο οποίος ανακοινώνει μπροστά στο δικαστήριο ότι ο Wordsworth, εφόσον δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου, θα πρέπει να τεθεί υπό εκκαθάριση.

Μετά την καταδίκη, Wordsworth έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον τρόπο της εκτέλεσης. Ο ίδιος κρυφά ζητά να του χορηγηθεί ένας προσωπικός δολοφόνος, ο οποίος θα είναι ο μόνος που θα γνωρίζει τη μέθοδο του θανάτου. Ο Wordsworth ζητά, επίσης, η εκτέλεση του να μεταδοθεί σε εθνικό επίπεδο.

Μια τηλεοπτική κάμερα έχει εγκατασταθεί για να μεταδώσει τις τελευταίες ώρες και την εκτέλεση του ζωντανά του στο έθνος.Ο Wordsworth καλεί τον Καγκελάριο για να συζητήσουν και του αποκαλύπτει ότι η επιλεγείσα μέθοδος εκτέλεσης του είναι μια βόμβα που θα εκραγεί τα μεσάνυχτα μέσα στο δωμάτιο, μαζί του.

Ο Wordsworth προτίθεται να δείξει στο έθνος πώς ένας πνευματικός άνθρωπος αντιμετωπίζει το θάνατο και διαβάζει από ένα κρυφό και παράνομο αντίγραφο της Βίβλου κάποια αποσπάσματα (Ψαλμός 23 και Ψαλμός 59).

Καθώς ο χρόνος περνάει και η ώρα της έκρηξης πλησιάζει, η ήρεμη αποδοχή του θανάτου του Wordsworth έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση πανικού του Καγκελαρίου, ο οποίος λυγίζει και του ζητάει να τον αφήσει να φύγει, ικετεύοντας τον απεγνωσμένα, λέγοντας «στο όνομα του Θεού».
Ο Wordsworth λέει ότι θα τον αφήσει, «στο όνομα του Θεού» και το κάνει. 

Η βόμβα εκρήγνυται και σκοτώνει τον Wordsworth, ο οποίος τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής του, στέκεται ψηλά και έχει μια έκφραση ειρήνης και ικανοποίησης στο πρόσωπό του
Στην τελική σκηνή, ο καγκελάριος επιστρέφει στην αίθουσα του δικαστηρίου για να ανακαλύψει ότι κάποιος άλλος στη θέση του θα τον δικάσει ως “ξεπερασμένο”. Εκείνος προσπαθεί να πείσει το δικαστήριο, επιμένοντας ότι δεν είναι παρωχημένες και επιθυμεί μόνο να εξυπηρετήσει το κράτος, καθώς το πλήθος ζητά τη θανάτωση του.

Η σκηνή του δικαστηρίου

Η Ιστορία κάνει λούπα 

Αυτό το επεισόδιο είχε ως στόχο να αναδείξει τους κινδύνους του ολοκληρωτισμού. Ο Wordsworth συγκρίνει τον καγκελάριο για τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Ιωσήφ Στάλιν, και λέει η «Ιστορία δεν σας διδάσκει τίποτα». Η απάντηση του καγκελάριου είναι «Αντίθετα, η ιστορία μας διδάσκει πολλά». Ο καγκελάριος, μάλιστα, υποστηρίζει ότι ο Χίτλερ και ο Στάλιν είχαν σωστές ιδέες, αλλά αυτό το λάθος τους ήταν ότι δεν ώθησαν ανελέητα την ατζέντα τους μέχρι το τέλος. Το επεισόδιο έχει επίσης ως στόχο να δώσει έμφαση στη σημασία της τέχνης, της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας, της πνευματικότητας και της ελευθερίας του λόγου.

Ατζέντα 21 – 2030

Οι στόχοι της Ατζέντας 21 που βάζουν μέχρι το 2030 δεν απέχουν πολύ από το τηλεοπτικό επεισόδιο. Ένα νέο είδος ολοκληρωτισμού ήδη έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά παγκοσμίως, στο όνομα της αειφόρου ανάπτυξης, της «βιώσιμης ανάπτυξης» όπως την αποκαλούν, της ατζέντας που έχει συγκεράσει το πνεύμα και την ιδεολογία των Χίτλερ και Στάλιν.

Η απαξίωση του Ανθρώπου έρχεται μέσα από την αχρήστευση του και την αντικατάσταση του από ανδροειδή και ρομποτική.

Το ευρύ κοινό δεν αντιλαμβάνεται ακόμα τους κινδύνους που ελοχεύει η Τεχνητή Νοημοσύνη που χρηματοδοτείται από την παγκόσμια ελίτ – ίσως και ο μοναδικός τομέας που βρίσκεται σε ανάπτυξη αυτή τη στιγμή. Μαγεύεται από το ρομπότ γκαρσόνι, το λεωφορείο χωρίς οδηγό, την αυτοματοποίηση πολλών λειτουργιών και υπηρεσιών, την ευκολία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κ.λ.π χωρίς να βλέπει ότι καταργείται σιγά σιγά ο ίδιος. Ότι σύντομα θα είναι πολίτης-αριθμός που θα συνυπάρχει με αεικίνητες και ανίκητες μηχανές:
“Οι δικηγόροι είναι εξίσου πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους, όσο οι οδηγοί φορτηγών ή οι εργάτες στα εργοστάσια […] Τα ρομπότ μπορεί να φτιάχνουν μπέργκερς και να ελέγχουν πλυντήρια πιάτων, αλλά στο μέλλον θα επηρεαστούν και οι δουλειές ‘λευκού κολλάρου’ (white collar jobs)” υποστήριξε ο καθηγητής, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop), με τίτλο “Impact of technology and workplace change on skill needs”).
Μάλιστα, η προοπτική των ρομπότ – αφεντικών είναι επίσης “στο τραπέζι”, αφού π.χ., στις αποθήκες της Amazon η τήρηση των ωρών εργασίας ελέγχεται από φορητές ρομποτικές συσκευές.
Το κίνημα Zeitgheist υποσχόταν αχρήματη και άνεργη κοινωνία με τις μηχανές να δουλεύουν αντί ανθρώπων, χωρίς ωστόσο να εξηγεί τι θα απογίνουν οι πληθυσμοί – στο κάδρο περισσεύουν.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ -ένα από τα ισχυρότερα του κόσμου που κινούν τα νήματα της παγκόσμιας διακυβέρνησης- εκ νέου τονίζει εν όψει της επερχόμενης ετήσιας συνάντησης:
Χτίζοντας ένα πανταχού παρόν Mobile Internet, μικρότερους, φθηνότερους και πιο ισχυρούς αισθητήρες, καθώς και την τεχνητή νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι ολοφάνερη, με την ταχύτητα, την κλίμακα και την δύναμη με την οποία μετατρέπει ολόκληρο το σύστημα της παραγωγής, της διανομής, της κατανάλωσης – και ενδεχομένως την ίδια την ουσία της ανθρώπινης φύσης.
Η γενετική, αφού έχει βάλει χέρι στα περισσότερα DNA που έπλασε ο Δημιουργός μας, τώρα περνάει και στη δημιουργία ανθρώπινων κλώνων και την εξαρχής δημιουργία ανθρώπινης ζωής, αντιμετωπίζοντας την ως ένα άλλο ρομπότ. Επικροτείται ως “βιώσιμη ανάπτυξη” και καινοτόμες ιδέες που θα “λύσουν” προβλήματα, όπως η μεταλλαγμένη διατροφή που θα ταΐσει τις μάζες.

“Ισότητα” στο δικαίωμα της θρησκείας, υπονοεί την κατάργηση τους, για να είναι “ήρεμο” το παγκόσμιο χωριό. “Ισότητα” ανάμεσα στα “δυο” φύλλα, υπονοεί την αναγνώριση πολλών άλλων φύλλων και την κοινωνική αποδοχή κάθε σεξουαλικού προσανατολισμού. “Ισότητα” στην ελευθερία του λόγου, σημαίνει άρση του δικαιώματος έκφρασης, ώστε να μην δημιουργούνται “προβλήματα”.

Η Ιστορία σε λούπα. Επαναλαμβάνεται μέχρι να την μάθουμε. Όχι τα γεγονότα, τις τοποθεσίες και τις ημερομηνίες, όχι τις συστημικές αναλύσεις τις γραμμένες από σκοταδιστικούς δασκάλους, αλλά εκείνη την Ιστορία που γράφεται εδώ και αιώνες, έως ότου ο Άνθρωπος καταφέρει να ανέβει τόσο πνευματικά, όσο είναι απαραίτητο να τον προάγει από απλό αναγνώστη της μοίρας του, σε μάστερ συγγραφέα! 

© AllNewz
nea.allnewz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: