Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ ΦΙΛΕ! ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟ! Σε εισπρακτικές που θα παίρνουν άδεια σε 20 μέρες τα κόκκινα δάνεια που καθυστερούν 90 μέρες! Αρχίζουμε από β'κατοικία και σε λίγο και η α'

- Σε δυο στάδια η πώληση των "κόκκινων" δανείων σε ξένα funds
 
- Πρώτα θα πωληθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας και μεγάλων επιχειρήσεων


- Ιδρύονται ανώνυμες εταιρίες με έδρα την Ελλάδα ή άλλη χώρα της Ε.Ε. και θα λειτουργούν με βάση άδεια της ΤτΕ

 
- Αδειοδότηση εξπρές για τις νέας γενιάς εισπρακτικές

 
- Θα παίρνουν άδεια μέσα σε 20 μέρες και θα λειτουργούν με ελάχιστον κεφάλαιο 100.000€

Με τη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα...

(ή κουαρτέτο ή Θεσμοί) ο κύβος ερρίφθη για την τύχη των "κόκκινων" δανείων που αφορούν σε δεύτερη ή εξοχική κατοικία αλλά και σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είχαν πάρει μεγάλες επιχειρήσεις, με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ και περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Σε αντάλλαγμα, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, "γλιτώνουν" τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια.

Για αυτές τις κατηγορίες που εξαιρούνται από τη ρύθμιση που κατατέθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου (12.12.2015) στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη, ώστε να πάρει η Ελλάδα η δόση του 1 δισ. μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group την Τετάρτη, θα υπάρξει νέο πλαίσιο, που θα συμφωνηθεί μετά από νέο γύρο διαπραγματεύσεων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία για την αδειοδότηση των εταιριών που θα αγοράσουν τα "κόκκινα" δάνεια ξεκινά άμεσα. Οι εταιρίες αυτές θα ονομαστούν Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΔΑΜΕΔ) και οι Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΜΑΜΕΔ) και θα μπορούν επιπλέον να χορηγούν και νέα δάνεια για αναχρηματοδότηση των οφειλών, αλλά και να προσλαμβάνουν και εισπρακτικές εταιρείες. Επιπλέον, θα μπορούν να αγοράζουν και πιστώσεις από δάνεια που εξυπηρετούνται, υπό την προϋπόθεση να έχουν αγοράσει και απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ιδίου δανειολήπτη.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρεται ρητά πως αναστέλλεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η μεταβίβαση στις εταιρίες αυτές
- καταναλωτικών δανείων
- στεγαστικά δάνεια με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας
- δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (
- δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα βασικά σημεία της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια είναι:

- Οι εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης θα πρέπει να έχουν έδρα στην Ελλάδα ή σε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν ισχύει το δεύτερο, θα πρέπει να έχουν ιδρύσει υποκατάστημα στην Ελλάδα

- Οι εταιρείες αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος εντός 20 ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος και φακέλου και την εποπτεία θα έχει η ΤτΕ.

- Μεταξύ των εγγράφων που υποβάλλουν για να αδειοδοτηθούν περιλαμβάνεται και αναλυτικό μετοχολόγιο. Θα πρέπει να υποβάλλουν έγγραφα για την ταυτότητα των άμεσων ή και έμμεσων μετόχων, την ταυτότητα των προσώπων που έχουν ειδικές συμμετοχές και το ποσό της συμμετοχής αυτής, ή σε περίπτωση που δεν κατέχονται ειδικές συμμετοχές την ταυτότητα των μετόχων με συμμετοχή τουλάχιστον 10%. Οι μετοχές, εφόσον δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, είναι ονομαστικές.

Click4more: Αυτό είναι το νομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα που κατατέθηκε στη Βουλή - Ποια "κόκκινα" δάνεια δίνουν στα... κοράκια
- Κατάλογος με τις αδειοδοτημένες εταιρείες θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΤτΕ

- Κάθε εταιρεία που εξαγοράζει απαιτήσεις θα οφείλει να έχει ανά πάσα στιγμή ελάχιστο καταβληθέν μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ.

- Η διαχείριση απαιτήσεων συνίσταται στα εξής: νομική και λογιστική παρακολούθηση των οφειλών, είσπραξη, διενέργεια διαπραγματεύσεων με τους οφειλέτες. Μπορούν, επίσης, να προσλαμβάνουν εισπρακτικές εταιρείες.

- Οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν επίσης να προβαίνουν σε δικαστικές ενέργειες κατά των οφειλετών προκειμένου να εισπράξουν τις απαιτήσεις, να κινούν, να παρίστανται ή να συμμετέχουν σε προπτωχευτικές, πτωχευτικές διαδικασίες, καθώς και σε διαδικασίες διευθέτησης οφειλών.

- Τόσο στην περίπτωση της διαχείρισης όσο και στην περίπτωσης της εξαγοράς απαιτήσεων, οι εταιρείες μπορούν να παίρνουν και απαιτήσεις από δάνεια που εξυπηρετούνται υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει και απαιτήσεις κατά του ίδιου δανειολήπτη από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

- Αναγκαία προϋπόθεση για να μεταβιβασθούν στις ΕΜΑΜΕΔ απαιτήσεις είναι να έχει προσκληθεί ο δανειολήπτης και ο εγγυητής με εξώδικη πρόσκληση εντός 12 μηνών προ της προσφοράς για να ρυθμίσει τις οφειλές του.

- Οι εταιρείες αγοράς απαιτήσεων μπορούν να λάβουν ειδική άδεια από την ΤτΕ προκειμένου να χορηγούν νέα δάνεια σε δανειολήπτες δάνεια των οποίων έχουν αγοράσει με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση των δανείων τους. Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων μπορούν να χορηγούν νέα δάνεια μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του κύριου των απαιτήσεων (π.χ. τν τραπεζών).

- Σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας, η ΤτΕ μπορεί να αναστέλλει προσωρινά την άδεια των εταιρειών, να την ανακαλεί οριστικά, ενώ μπορεί να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ

Πηγή: Καθημερινή

dexiextrem

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου