Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Φίμωση δημοσιογραφίας από την «Πράσινη Γκεστάπο»!

Ο Τζορτζ Όργουελ επινόησε τη λέξη «unperson» για να περιγράψει κάποιον που έχει προσβάλει την επίσημη σκέψη, ώστε αυτός ή αυτή να “εξατμιστεί” – να χαθεί για από προσώπου για όλη την αιωνιότητα!


Με αυτόν τον τρόπο το unperson άτομο (το στερητικό “un” παίζει το ρόλο του “ξε”, δεν θα μπορούσε να αποτελεί πλέον κακό παράδειγμα.

Όλη η ανάμνηση της αναίδειας του θα ξεχαστεί, σύντροφοι! σατιρίζει ο Όργουελ τη Ρωσία του Στάλιν, όταν οι πρακτικές αυτές ήταν πολύ κοινές, πρακτικές όμως που είδαμε και στις ΗΠΑ του Μακάρθι, πρακτικές που επανέρχονται και με πρόσφατους αντιτρομοκρατικούς νόμους Ομπάμα...


Έτσι, το να λες ελεύθερα την άποψη σου, αν αυτή είναι αντίθετη με την ‘επίσημη θέση’ θεωρείται πλέον τρομοκρατία, αναίδεια και κοινωνικό παραστράτημα. Από τον κανόνα, δεν εξαιρούνται ούτε οι δημοσιογράφοι, γι’ αυτό μην αναρωτιέστε γιατί απ’ όλον τον κλάδο ακούγεται τελευταία ένας επιθανάτιος ρόγχος. Η δημοσιογραφία, η ελεύθερη δημοσιογραφία των επαγγελματιών δημοσιογράφων, βρίσκεται στα τελευταία της…

QUENTIN LETTS: Με απέλυσε η “Πράσινη Γκεστάπο” του BBC

Ο δημοσιογράφος Quentin Letts είχε μια ραδιοφωνική εκπομπή στο BBC, με τίτλο «What’s the Point Of…?», όπου ασκούσε κριτική σε διάφορους θεσμούς της Βρετανικής ζωής. Μια του εκπομπή αποφάσισε να την αφιερώσει στο Met Office (αντίστοιχη ΕΜΥ) και να ξεδιπλώσει τον προβληματισμό του για την υποτιθέμενη υπερθέρμανση του πλανήτη. Αποδείχθηκε… ολέθριο λάθος!

Και, όπως αναφέρει ο Letts,  για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του Όργουελ, το πρόγραμμά του έγινε αίφνης ξε-πρόγραμμα!

Ο ίδιος εκ των υστέρων ισχυρίζεται ότι δεν είχε καν σκοπό να αμφισβητήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, απλά να δώσει μια ανάλαφρη “αύρα” στο θέμα, καθώς τότε ήταν καλοκαιρινή περίοδος.
«Γράφω γι ‘αυτό τώρα απλώς και μόνο επειδή η ιστορία μέσα στην οποία άθελά βρέθηκα, αντανακλά μια ανησυχητική αύξηση της μισαλλοδοξίας στη δημόσια ζωή μας», αναφέρει εκτός των άλλων ο δημοσιογράφος σε νέο άρθρο του στην Mail.

Όπως σημειώνει «ο σαματάς πήρε φωτιά από μερικούς οικο-ακτιβιστές» πριν αναλάβει μια τρελή γραφειοκρατία του BBC, με σημάδια «αφθώδους πυρετού».

Μιλώντας για την “παραβατική εκπομπή” του, είπε ότι ήταν όπως πάντα «στο καθιερωμένο στυλ αυτών καλοκαίρι σόου». Όμως το θέμα “καυτό” λόγω… υπερθέρμανσης του πλανήτη! Παλιότερες εκπομπές, για παράδειγμα, με θέμα το Βασιλικό Ένταλμα (το σύστημα με το οποίο επίσημα αναγνωρισμένες επιχειρήσεις  για παροχές στο βασιλικό νοικοκυριό), η Tate Gallery και το National Trust, δεν είχαν ενοχλήσει.

Το «What’s the Point Of Met Office?» ξεκινά με μια ανασκόπηση της μετεωρολογικής ιστορίας της Βρετανίας.

Στη συνέχεια υπάρχουν διάφορες συνεντεύξεις ατόμων που ενδιαφέρονται ερασιτεχνικά για τον καιρό ή των οποίων οι ζωές θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις κακές καιρικές συνθήκες, βουλευτές που επαίνεσαν την Μετεωρολογική Υπηρεσία, αλλά και άτομα τα οποία εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με το έργο της.
 
Δύο από αυτά επέκριναν την Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις πιέσεις της στους πολιτικούς για την κλιματική αλλαγή. Και, τέλος, η εκπομπή κλείνει με μια εκπρόσωπο της Met Office, που ως ήταν φυσικό, υπερασπίστηκε τον εργοδότη της.

Κατηγορήθηκε για… έλλειψη σεβασμού προς την κλιματική αλλαγή! Και με τα πολλά ή με τα λίγα, οι γραφειοκράτες του BBC  -βοήθησαν και οι πράσινοι του σταθμού- του έδωσαν τα παπούτσια στο χέρι.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η εκπομπή του – η ασεβής και “παραβατική” εκπομπή του- εξαφανίστηκε από το αρχείο. Το BBC αφαίρεσε και το συγκεκριμένο ημίωρο της εκπομπής από το iPlayer της ηλεκτρονικής σελίδας!
Εμείς όμως το βρήκαμε και όσοι ενδιαφέρεστε να το ακούσετε μπορείτε εδώ, γιατί η ελεύθερη έκφραση ποτέ δεν πρέπει να πεθάνει:

«Το περίεργο είναι, ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου σκεπτικιστή της κλιματικής αλλαγής. Όπως, υποψιάζομαι και η πλειοψηφία του πληθυσμού, δεν ξέρω τι να σκεφτώ για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Εγκρίνω τις δράσεις για τη μείωση των περιβαλλοντικών αποβλήτων και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά, πιστεύω ότι ο άνθρωπος φταίει για την κλιματική αλλαγή; Δεν γνωρίζω. Πήρα συνέντευξη από τους σκεπτικιστές επειδή είχαν κάτι ενδιαφέρον να πουν», συμπληρώνει και φανταστείτε τι θα γινόταν αν δήλωνε ξεκάθαρα αντίθετος στην πίστη της Εκκλησίας της κλιματικής αλλαγής.

«Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι ένα προπύργιο του βρετανικού φιλελευθερισμό, αλλά μια ύπουλη και ανησυχητική απειλή για δύο πολύ βρετανικές ιδιότητες: την κοινή λογική και την ελευθερία της έκφρασης», λέει ο δημοσιογράφος.

Και η περίπτωση του δεν είναι η μοναδική. Είναι το δεύτερο κρούσμα μετά την απόλυση του Γάλλου μετεωρολόγου, που μάλιστα είναι και ο πλέον ειδικός, αλλά απολύθηκε γιατί τόλμησε να αμφισβητήσει τους πράσινους φονταμελιστές. Κι εκείνου η απόλυση έγινε μετά από “ξεσηκωμό” οικο-ακτιβιστών. Είναι αυτά τα “πράσινα” ελεγχόμενα κινήματα που νοιάζονται τόσο πολύ για το περιβάλλον που δεν έχουν μάτια ποτέ για να δουν ότι κάποιοι το ψεκάζουν σε καθημερινή βάση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: