Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΡΑΓΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ - Καμία εγγύηση για τις παγίδες που κρύβει η FRONTEX δεν πήρε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

tsiprakos

Για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανεκμετάλλευτη τη συμμετοχή του σε μια Σύνοδο Κορυφής και περιορίστηκε σε γενικολογίες με παρανομαστή τη γνωστή υποταγή που τον χαρακτηρίζει όταν βλέπει μπροστά του την Γερμανίδα Καγκελάριο.
Στην συζήτηση για το προσφυγικό οι ηγέτες που συμμετείχαν συμφωνήσαν μεταξύ άλλων και στην συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας, με ότι αυτό περιλαμβάνει για την χώρα μας. Η νέα FRONTEX που βάζει σε...
κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, αποτελεί προτεραιότητα για την Γερμανίδα Καγκελάριο. Και ενώ όλοι γνωρίζουν πλέον τα παιχνίδια που παίζει η Μέρκελ με τον προστατευόμενό της Ερντογάν κατά της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας το άφησε να περάσει χωρίς κανένα σχόλιο και χωρίς να λάβει καμία εγγύηση, ότι όλα αυτά που δρομολογούνται με την φύλαξη των συνόρων δεν θα είναι εις βάρος της Ελλάδας. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να μην εκχωρηθούν κυριαρχικά μας δικαιώματα με οποιονδήποτε τρόπο, ενώ ο φόβος ότι η χώρα θα μετατραπεί σε προτεκτοράτο, διαρκώς αυξάνεται. Χαρακτηριστική αναφορά στο παραπάνω, κάνει ο Ναύαρχος ε.α Στέλιος Φενέκος με πύρινο άρθρο του.

Τι συμφωνήθηκε στη μίνι Σύνοδο Κορυφής 

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. "Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει την υποχρέωση της, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στα κέντρα υποδοχής και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε πιο στενά με την Τουρκία για να μειώσουμε τις ροές", είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας επίσης τη σημασία επίδειξης αλληλεγγύης. Σε ό,τι αφορά τη σύνοδο δήλωσε ότι θα συζητηθούν πολλά ζητήματα, όχι μόνο το προσφυγικό, μεταξύ των οποίων το Brexit, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "δεν είναι ώρα για εξόδους αλλά για περισσότερη συνεργασία". Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης Τσίπρα - Νταβούτογλου, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, συζητήθηκε πρόγραμμα διμερών συναντήσεων -σε υπουργικό και υπηρεσιακό επίπεδο- την επόμενη περίοδο, συμφωνήθηκε η διεξαγωγή Συνόδου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας εντός του Φεβρουαρίου, καθώς και η ανάπτυξη τριμερούς συνεργασίας με Βουλγαρία στους τομείς της ενέργειας, διαχείριση υδάτων και μεταφορών/συγκοινωνιών, με ενδεχόμενη σύνοδο τον Μάρτιο. Στη μίνι σύνοδο των 10+1 χωρών (Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Σουηδία, Φιλανδία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα + Τουρκία), που ακολούθησε, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι ροές δεν έχουν μειωθεί πέραν μιας περιορισμένης μείωσης λόγω καιρού, αλλά και ότι έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που οι πολίτες τους δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν γίνονται δεκτοί στην ΕΕ. Καλωσόρισε, δε, την προώθηση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα αυτό επί τη βάσει συγκεκριμένου σχεδίου δράσης. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρόβλημα δημιουργεί και το καθεστώτος θεωρήσεων [visa] της Τουρκίας με κάποιες χώρες. Ανέδειξε ειδικά την ανάγκη εφαρμογής της Διμερούς Συμφωνίας Επανεισδοχής για την επιστροφή μη προσφύγων (πχ από Πακιστάν, Ιράν, Μαρόκο) στην Τουρκία, καθώς και τη σημασία καθιέρωσης μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης στην ΕΕ κατευθείαν από την Τουρκία για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, οι παρευρισκόμενοι στη σύνοδο συμφώνησαν ότι τα ζητήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ότι πρέπει να εξεταστούν άμεσα στο πλαίσιο Ομάδας Εργασίας που θα συσταθεί. Παράλληλα απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας για το προσφυγικό στο πλαίσιο και της σχετικής διϋπουργικής ομάδας εργασίας.

Έλληνας Ναύαρχος κρούει καμπανάκι κινδύνου για την νέα Frontex 

Διαβάστε τι γράφει: «Δυστυχώς η αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος των μεταναστών από τη κυβέρνηση, που επιτείνεται από τις ιδεοληψίες της και τον διεθνή απομονωτισμό που έχει οδηγηθεί, βάζει τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες. Προτείναμε πολλούς μήνες πριν, να ζητήσουμε τη συνδρομή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ρευμάτων, ακολουθώντας το πρότυπο συνεργασίας που είχε αναπτυχθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες, με συγκεκριμένο χρόνο ισχύος, συγκεκριμένο «mandate» και συγκεκριμένο έργο. Δεν εισακουσθήκαμε από τη κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι είχαμε υποβάλει επίσημα και τεκμηριωμένα τις προτάσεις μας. Η αδυναμία της να σκεφθεί προληπτικά και να δράσει έγκαιρα, επιφέρει τεράστιους κινδύνους για το “σκληρό πυρήνα” εθνικής κυριαρχίας πλέον. Πρώτα απ΄ όλα, η μομφή για την αδυναμία ελέγχου του μεταναστευτικού ρεύματος επιρρίπτεται καθ ολοκληρία στη χώρας μας και μάλιστα με την απαξιωτική μομφή ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα σύνορά μας και γι αυτό κινδυνεύει η Ευρώπη. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την ευνουχιστική λογική των Ευρωπαίων “συμμάχων” μας, θα πρέπει να μας επιβληθεί επιτακτικά, καθεστώς «περιορισμένης κυριαρχίας». Οι μεθοδεύσεις που προωθούνται από την ΕΕ για τον έλεγχο των “όψιμων” Ευρωπαϊκών συνόρων, επιδιώκουν τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της FRONTEX, όχι μόνο στο επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και το διοικητικό, ανεξαρτητοποιώντας την από τον έλεγχο και την βούληση της χώρας μας. Στην ουσία ακυρώνουν το πρώτο κριτήριο της εθνικής κυριαρχίας, που είναι η εδαφική κυριαρχία και έλεγχος. Εάν οι συμφωνίες αυτές γίνουν αποδεκτές όπως προωθούνται, τότε θα είμαστε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εκχωρεί ( ή χάνει;) την εδαφική κυριαρχία της. Πέραν τούτου, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη Τουρκία για να αμφισβητήσει τις περιοχές έρευνας και δάσωσης, όπως έχουν εγκαθιδρυθεί μέχρι σήμερα, καθώς και του FIR που συναρτάται με τον χώρο έρευνας και διάσωσης. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι θα δημιουργηθεί “de facto” ένα καθεστώς, που δεν θα μπορεί να αλλάξει μετά από τις ρυθμίσεις που προωθεί η ΕΕ. Κινδυνεύουμε να χάσουμε δηλαδή κάθε δυνατότητα να διεκδικήσουμε την αύξηση των χωρικών μας υδάτων (που σήμερα είναι 6 μίλια), όπως έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς δικαίου στη Θάλασσα. Συνεπώς προτείνουμε στη κυβέρνηση: 
1. Να μην αποδεχθούμε τις υπερεξουσίες της FRONTEX ή όπως αλλιώς την ονομάσουν. Το πλαίσιο επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι ανάλογο με αυτό του παρελθόντος. 
2. Σε περίπτωση που επιδιωχθεί στις νέες ρυθμίσεις, να εγγραφούν έννοιες που αμφισβητούν την εθνική μας κυριαρχία ή ακυρώνουν το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, θα πρέπει να διατυπώσουμε ανυποχώρητα και με σαφήνεια, ότι διατηρούμε το δικαίωμα VETO και να αποσυρθεί η FRONTEX εάν το ζητήσουμε. Το ότι διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όποτε το αποφασίσουμε, σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο της Θάλασσας, θα πρέπει να μπει σε κάθε περίπτωση. 
3. Να διατυπώσουμε με σαφήνεια ότι η χώρα δεν εκχωρεί την εθνική κυριαρχία και ότι η επιχείρηση αυτή είναι επιχείρηση συνδρομής υπό Ελληνικό έλεγχο, συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλαίσιο και με συγκεκριμένο χρόνο δράσης, η επέκταση του οποίου θα αποφασίζεται και θα αιτείται από την ίδια τη χώρα μας. 
4. Διερευνήστε ορθολογικά όλες τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τους κινδύνους που υπάρχουν, για να εξισώσουμε τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο στα 10 μίλια. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, το διεθνές περιβάλλον ποτέ δεν θα είναι πιο ευνοϊκό για κάτι τέτοιο και υπάρχει η απαίτηση ελέγχου των χωρικών μας υδάτων. Δεν αποκλείεται να βρούμε σημαντικούς υποστηρικτές στο διεθνές πεδίο! 

Εάν δεν γίνουν όλα αυτά, κινδυνεύουμε να γίνουμε προτεκτοράτο, έχοντας απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Και θυμίζω στη κυβέρνηση ότι οφείλει σεβασμό στους ήρωες Έλληνες πιλότους και ναύτες που άφησαν τη τελευταία πνοή τους μέσα στα νερά του Αιγαίου, για να διαφυλάξουν αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα, που ανεύθυνα ετοιμάζεται σήμερα να εκχωρήσει!».

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου