«Η Ελλάδα θα έχει θύματα από τους αλλοδαπούς» ο τίτλος του σημερινού μας πρωτοσέλιδου. Δυστυχώς για όλους μας, επιβεβαιωθήκαμε για μια ακόμη φορά. Αν και εφόσον η Ελλάδα αποκλειστεί από την Σένγκεν θα εγκλωβιστούν εκατομμύρια πρόσφυγες στο εσωτερικό της. Πώς λοιπόν μια χώρα που παραπαίει οικονομικά θα μπορέσει να παρέχει άσυλο σε τόσους ανθρώπους; Είναι αδύνατον. Και τότε όποιος προλάβει τον Κύριο είδε...
Ή ελέγχετε τα σύνορά σας ή σας πετάμε έξω από την Ζώνη Σένγκεν… διαμήνυσε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ένα σενάριο που «παίζει» συχνά τους τελευταίους μήνες. Αρχικά παρουσιαζόταν ως μοχλός πίεσης προς την Αθήνα προκειμένου να δεχτεί την βοήθεια της FRONTEX. Παρά τις αντιδράσεις της Κυβέρνησης, η FRONTEX ήρθε στην Ελλάδα, αλλά το σενάριο για έξοδο από την Σένγκεν δεν σταμάτησε να υφίσταται. Αντιθέτως γιγαντώθηκε και χθες η Κομισιόν μας το κοινοποίησε και επίσημα. Και τώρα τι γίνεται; Η Ελλάδα δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην οποία την έχει φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, με τις πολιτικές εκχώρησης των εθνικών μας δικαιωμάτων προς τους Ευρωπαίους, δεν μπορεί να κάνει πολλά. Η γνωστή τάση των εταίρων μας να κλείνουν το μάτι στην Τουρκία η οποία είναι υπεύθυνη 100% για την αθρόα προσέλευση των μεταναστών στα ελληνικά νησιά, είναι ανέντιμη αλλά ποιος από αυτούς που μας κυβερνάνε θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι των εταίρων προκειμένου να πει ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει κανένα κανόνα της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση; «Η Ελλάδα θα έχει θύματα από τους αλλοδαπούς» ο τίτλος του χθεσινού μας πρωτοσέλιδου. Δυστυχώς για όλους μας, επιβεβαιωθήκαμε για μια ακόμη φορά. Αν και εφόσον η Ελλάδα αποκλειστεί από την Σένγκεν θα εγκλωβιστούν εκατομμύρια πρόσφυγες στο εσωτερικό της. Πώς λοιπόν μια χώρα που παραπαίει οικονομικά θα μπορέσει να παρέχει άσυλο σε τόσους ανθρώπους; Είναι αδύνατον. Και τότε ο σώζων εαυτόν σωθήτω…
Οι προειδοποιήσεις από την Κομισιόν
Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Το σχέδιο έκθεσης για την αξιολόγηση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του Κολεγίου των Επιτρόπων και κρίνει ότι η Αθήνα "αμέλησε σοβαρά" τα καθήκοντά της όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της Ζώνης Σένγκεν. Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις είναι η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται όπως είπε με πλημμελείς διαδικασίες καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ελέγχου των εγγράφων των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και με την έλλειψη διασύνδεσης με τα δεδομένα ευρωπαϊκών υπηρεσιών, όπως η Ιντερπόλ. Αναγνώρισε, ωστόσο ότι από τον Νοέμβριο και μετά έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. Εφόσον το σχέδιο της Επιτροπής εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία από τις χώρες της ζώνης Σέγκεν, η Επιτροπή θα συντάξει συστάσεις προς την Ελλάδα οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός τριμήνου. Στην αντίθετη περίπτωση θα μπορούν, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, οι χώρες της ζώνης του Σέγκεν να επαναφέρουν ελέγχους στα σύνορά τους για δύο έτη και όχι έξι μήνες, όπως ισχύει σήμερα. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, "το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραμέλησε σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις στους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν (...) από τις ελληνικές αρχές".
Η Ευρώπη θέλει να υψώσει «τείχος» στα Σκόπια
Την ΠΓΔΜ και όχι την Ελλάδα όσον αφορά στο θέμα του προσφυγικού στηρίζει ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα αντί να καταφύγουν στην Γερμανία. Αυτό προκύπτει από επιστολή του προς τον Σλοβένο Πρωθυπουργό, την οποία έχει στη διάθεσή του το Politico. Σε αυτή ο πρόεδρος της Κομισιόν τάσσεται υπέρ της πρότασης να ενισχυθούν τα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, έτσι ώστε να ανακοπεί η ροή των προσφύγων προς τον βορρά με την στήριξη της Ε.Ε. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, οι περισσότεροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, θα παραμείνουν εδώ ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τις χώρες διέλευσης, και τελικά την Αυστρία και την Γερμανία. «Καλωσορίζω την πρότασή σας» έγραψε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Σλοβένο πρωθυπουργό διαβεβαιώνοντάς τον για την στήριξη της Κομισιόν στο σχέδιό του το οποίο προβλέπει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα προσφέρουν βοήθεια στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μέσω της απόσπασης αστυνομικών/επιβολής του νόμου, και μέσω παροχής εξοπλισμού ώστε να υποστηρίξει τους ελέγχους στα σύνορα της. Δεδομένου ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της Ε.Ε., ο Γιουνκέρ είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταλήξουν σε διμερείς συμφωνίες με την κυβέρνηση των Σκοπίων ώστε να αναπτύξουν αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ελλάδα. Οι κανόνες που ισχύουν για την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ επιτρέπονται μόνο για αποστολές εντός της ΕΕ, όχι για την «ανάπτυξη των αξιωματικών στο πλαίσιο μίας κοινής επιχείρησης της Frontex στο έδαφος μιας τρίτης χώρας». Η πρόταση που έκανε ο Γιούνκερ τον περασμένο Δεκέμβριο για ενίσχυση της Frontex θα κάλυπταν αυτό ακριβώς το «κενό», σημειώνει το Politico, και θα άνοιγαν τον δρόμο για αποστολές της εκτός της επικράτειας της Ε.Ε. Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει επίσης ότι οι χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της μεταναστευτικής οδού στα Δυτικά Βαλκάνια, είτε ανήκουν στην ΕΕ είτε όχι, θα πρέπει να ενημερώνουν τις γειτονικές χώρες για τους πρόσφυγες.
Μουζάλας: Δύο χώρους φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Και επειδή όλα τα παραπάνω η Κυβέρνηση τα βλέπει να έρχονται πιο γρήγορα απ΄ότι περιμένουν, ετοιμάζονται από τώρα. Δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα, βρίσκονται στα πλάνα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αυξημένης μεταναστευτικής ροής. Συγκεκριμένα με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Μουζάλας, αποκάλυψε πως το νέο στρατόπεδο για πρόσφυγες και μετανάστες θα δημιουργηθεί άμεσα στην Αττική, θα είναι κοντά στην Αθήνα όχι όμως μέσα στον οικιστικό ιστό. Η χωρητικότητά του θα είναι 1.000 με 1.200 άτομα και θα δημιουργηθεί όχι με σκοπό τη μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, αλλά την ολιγοήμερη φιλοξενία τους. Παράλληλα δημιουργία στρατοπέδου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων προβλέπεται και στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα γι αυτό το λόγο ο κ.Μουζάλας θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.
www.elora.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου