Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Προς διάλυση η συνθήκη Σένγκεν: Έξι χώρες επανέφεραν τους ελέγχους στα σύνορά τους

Προσφυγικό... Σχεδόν ενάμισι εκατ. άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έχουν ζητήσει άσυλο τα τελευταία δύο χρόνια σε ευρωπαϊκά κράτη, προκαλώντας μεταναστευτικά κύματα, τα οποία η Ευρώπη αποδείχθηκε πως δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει...
 
 Τρομοκρατία... Το χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και οι φόβοι για ανάλογες ενέργειες από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, έχουν προκαλέσει τη λήψη σειράς μέτρων τόσο από τη Γαλλία, όσο και από άλλα κράτη. Η Ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα. Θα καταφέρει να διατηρήσει το κεκτημένο της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών μεταξύ των κρατών της; Ή θα υποκύψει στις πιέσεις των ακροδεξιών ρευμάτων και του φόβου; Η συνθήκη Σένγκεν, μέσω της οποίας διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση, οδεύει προς διάλυση, καθώς ήδη έξι κράτη, από τα 26 που έχουν βάλει την υπογραφή τους, έχουν επαναφέρει τους ελέγχους, έστω και αν υποστηρίζουν ότι είναι προσωρινοί.

Η Δανία ήταν η τελευταία που ανακοίνωσε ότι επιβάλει ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης. Οι Δανοί επέβαλαν τα νέα μέτρα στα ανατολικά σύνορά της με τη Γερμανία, ακολουθώντας την απόφαση της Σουηδίας να «σφίξει» τα μέτρα ελέγχου, δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα όσων προσφύγων δεν φέρουν αναγνωρισμένα έγγραφα, ή έχουν πλαστά διαβατήρια.

Η ίδια η Γερμανία, που διαμαρτυρήθηκε για τις αποφάσεις της Δανίας και της Σουηδίας, έχει επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους, ώστε να ελεγχθεί η ροή των προσφύγων. Επίσης, ανάλογα μέτρα έχουν λάβει τόσο η Αυστρία, όσο και η Νορβηγία, η κυβέρνηση της οποίας πρόσφατα ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να δεχτεί άλλους πρόσφυγες. Η έκτη χώρα που έχει κλείσει τα σύνορά της, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, είναι η Γαλλία.

Τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν η μία μετά την άλλη οι χώρες που έχουν υπογράψει, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη συνθήκη Σένγκεν, η οποία έχει νόημα μόνο όταν εφαρμόζονται οι διατάξεις για την ελεύθερη διακίνηση. Ήδη το πλήγμα είναι μεγάλο, καθώς έξι ηγέτιδες χώρες, μεταξύ των οποίων οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν εν μέρει «καταργήσει» τη Σένγκεν, ενώ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πρόσφατα πως η συνθήκη θα πρέπει να αλλάξει
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου