εβζΤεράστιο σκάνδαλο κακοδιαχείρισης σε βάρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης βγαίνει στο φως μετά από μήνυση που κατατέθηκε σήμερα κατά προηγούμενων διοικήσεων της ΕΒΖ, επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν πως... η εταιρία οδηγήθηκε στη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται σήμερα εξαιτίας συγκεκριμένων πρακτικών και παραλήψεων, αλλά και τουλάχιστον… ανορθόδοξων επιχειρηματικών κινήσεων.
 
Σύμφωνα με το left.gr, σε μόλις δύο περιπτώσεις πελατών (ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ) η ζημία για την ΕΒΖ ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας πως διορισμένες διοικήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έβαλαν -με τις κινήσεις τους- βόμβα στα θεμέλια της εταιρίας, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διάλυση της και για την, αποτυχημένη, προσπάθεια να πουληθεί.
 
Αυτό που για οποιαδήποτε επιχείρηση θα φάνταζε τρελό, δηλαδή το να δίνει σε έναν πελάτη της προϊόν, να παίρνει επιταγές που έμεναν ακάλυπτες κι όμως να συνεχίζει τη συνεργασία για χρόνια και το υπόλοιπο των οφειλών να αυξάνεται συνεχώς και αντί να σταματήσει τη δοσοληψία, να υπογράφει συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας, στην περίπτωση της ΕΒΖ εφαρμόστηκε επανειλημμένα. Μία παράνοια οικονομική και εμπορική, που έγινε κανόνας.

Πλέον τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη η οποία καλείται να εξετάσει τις ευθύνες διοικήσεων, που βρίσκονται αντιμέτωπες με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος. Ωστόσο, πέρα από το οικονομικό σκέλος του σκανδάλου αυτού, αναδεικνύεται αυτόματα και η πολιτική διάσταση του θέματος. Πώς δηλαδή δημιουργήθηκε ένα σύστημα εξουσίας που κατάφερε να φέρει την ΕΒΖ στα πρόθυρα της διάλυσης, πώς η επιχείρηση αποτέλεσε για χρόνια έναν προνομιακό χώρο για διορισμούς ημέτερων, πώς οι διορισμένες διοικήσεις την απαξίωσαν με κινήσεις που σύμφωνα με τη μήνυση μοιάζουν μεθοδευμένες, πριν τελικά επιδιώξουν την πλήρη εγκατάλειψή της.
Το θέμα σχολίασε με ανάρτησή του στο facebook και ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, γράφοντας:

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 15 ΜΗΝΕΣ,ΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΑΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΒΖ(ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ) ΑΛΛΑ Κ Α Ι ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΔΙΝΑΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΖ,ΠΑΡ ΟΛΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ «ΠΡΟΕΤΡΕΠΑΝ» ΝΑ ΜΗ ΣΚΑΛΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ!!!