Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

«Μαργαρώδη σύννεφα» στη Βρετανία;

Τα σύννεφα nacreous, γνωστά και ως «Μαργαρώδη σύννεφα», είναι πολικά στρατοσφαιρικά νέφη που εμφανίζονται στις πολικές περιοχές, όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους -73C


Αν δεν μας απατούν οι γνώσεις ή η μνήμη, η Βρετανία δεν βρίσκεται σε κανέναν από τους δυο πόλους...


Και όμως, τα σύννεφα αυτά εμφανίστηκαν πάνω από τμήματα της Βρετανίας τις τελευταίες ημέρες. Φυσικά, το αφύσικο φαινόμενο έπρεπε να δικαιολογηθεί και οι συνήθεις ύποπτοι που τρέχουν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα (αλλιώς χάνουν και τη δουλειά τους), δεν είναι άλλοι από εκείνη την περίεργη ράτσα που λέγεται “καιρολόγοι”.
Έτσι το Met Office μίλησε:

«Πολύ πιθανό να προβάλλονται κατά τη διάρκεια αστικού λυκόφωτος, όταν ο ήλιος είναι μεταξύ 1 και 6 μοιρών κάτω από τον ορίζοντα.

Τα μαργαρώδη νέφη σχηματίζονται στην κατώτερη στρατόσφαιρα πάνω από τις πολικές περιοχές, όταν ο ήλιος είναι ακριβώς κάτω από τον ορίζοντα», εξηγεί η μετεωρολογική υπηρεσία.

«Τα σύννεφα φωτίζονται από κάτω και συχνά λάμπουν με ζωηρά χρώματα και συχνά παραμένουν ορατά για μερικές ώρες μετά τη δύση του ηλίου και όλη τη νύχτα από φως του φεγγαριού».

Πως σχηματίζονται

Όπως αναφέρει το wiki, η στρατόσφαιρα είναι πολύ ξηρή σε αντίθεση με την τροπόσφαιρα και σπάνια επιτρέπει σε σύννεφα να σχηματίσουν. Στην παγωνιά του πολικού χειμώνα, ωστόσο, στρατοσφαιρικά νέφη διαφορετικών τύπων μπορεί να σχηματιστούν και τα οποία έχουν ταξινομηθεί σύμφωνα με τους φυσική τους κατάσταση και χημική σύνθεση.

Λόγω του μεγάλου υψομέτρου τους και την καμπυλότητα της επιφάνειας της Γης, ​​αυτά τα σύννεφα παίρνουν το φως του ήλιου από κάτω από τον ορίζοντα και το αντικατοπτρίζουν στο έδαφος, με λαμπερά χρώματα, πριν την αυγή ή μετά το σούρουπο.

Σχηματίζουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω από -78 ° C (-108 ° F). Αυτές οι θερμοκρασίες μπορούν να εμφανιστούν στην κατώτερη στρατόσφαιρα σε πολικό χειμώνα. Στην Ανταρκτική, οι θερμοκρασίες κάτω από -88 ° C (-126 ° F) συχνά προκαλούν τύπου ΙΙ στρατοσφαιρικά νέφη. Αυτές οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι πιο σπάνιες στην Αρκτική. 

Αυτά τα νέφη ταξινομούνται σε τρεις τύπους Ia, Ib και II σύμφωνα με τους χημική σύνθεση.
  • Τύπου Ι σύννεφα περιέχουν νερό, νιτρικό οξύ και / ή θειικό οξύ και είναι μια πηγή πολικών καταστροφής του όζοντος.
    • Τύπου Ια σύννεφα αποτελούνται από μεγάλα σωματίδια, από τριυδρικού νιτρικό οξύ (ΝΑΤ). 
    • Τύπου Ib σύννεφα περιέχουν μικρά, σφαιρικά σωματίδια, ενός υγρού τριαδικού διαλύματιος (STS) από θειικό οξύ, νιτρικό οξύ και νερό. 
    • Τύπου Ic σύννεφα αποτελούνται από νιτρικό οξύ πλούσιο σε νερό, σε στερεά φάση.
  • Τύπος ΙΙ σύννεφα, τα οποία είναι πολύ σπάνια παρατηρούνται στην Αρκτική, αποτελούνται από παγωμένο νερό μόνο. ​​
Μόνο τύπου ΙΙ σύννεφα είναι απαραίτητα μαργαρώδης, ενώ τα σύννεφα τύπου Ι μπορεί να είναι ιριδίζουν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως και κάθε άλλο σύννεφο.
Και τώρα που επιμορφωθήκαμε για το που πρέπει να εμφανίζονται “φυσιολογικά” και τι ρόλο παίζει -εκτός από τη θερμοκρασία και το ύψος- η χημική σύνθεση, δείτε ποια χημεία και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα μπορούσε να εξηγήσει το σπάνιο αυτό φαινόμενο, αν άλλαζε η συνήθεια των καιρολόγων να παπαγαλίζουν και μιλούσαν με ειλικρίνεια:
Χημικά και HAARP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου