Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Χάνει τη «μάχη» με τα τρακτέρ η κυβέρνηση: Πανικός και νεύρα στο Μαξίμου από τα ατέλειωτα μπλόκα

Ανίκανη εμφανίζεται, προς το παρόν, η κυβέρνηση να ανασχέσει το «κύμα» των αγροτικών κινητοποιήσεων, που έχει παραλύσει τη χώρα και διαρκώς φουντώνει, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση...

Η διάθεση των αγροτών να κλιμακώσουν τους αγώνες τους ενάντια στο ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό σύστημα, έχει σπείρει τον πανικό στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, ενώ οι πολλές φορές ακραίες αντιδράσεις στις οποίες καταφεύγουν οι εξεγερμένοι, έχουν αιφνιδιάσει το Μέγαρο Μαξίμου. 

Με δεδομένη μάλιστα την πανεργατική πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου, εκδηλώνονται φόβοι ότι διαμορφώνεται μία «κοινωνική πυριτιδαποθήκη», αφού θα βρεθεί στους δρόμους σχεδόν όλη Ελλάδα.

Ειδικά τα τελευταία επεισόδια σε βάρος κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από αγροτοσυνδικαλιστές, επιβάρυναν το κλίμα και φούντωσαν τον προβληματισμό. Ειδικά τα επεισόδια που έχουν εκδηλωθεί από την έκθεση Agrotica και την συμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με διαμαρτυρόμενους κατά την ομιλία του Δημήτρη Μάρδα στη Θεεσαλονίκη, έως τα όσα συνέβησαν σε  μπλόκα της Θεσσαλίας, της Κρήτης και αλλού, συντάραξαν το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.   

Σε μία προσπάθεια να χαράξει κάποια γραμμή άμυνας η κυβέρνηση επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι τα στελέχη της στον αγροτικό κόσμο συνεργάζονται με τη Χρυσή Αυγή, για να τορπιλίσουν το διάλογο γύρω από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η Κουμουνδούρου μίλησε για «εισβολές σε κομματικές εκδηλώσεις», για «προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος τεχνητής έντασης προς χάριν των τηλεοπτικών δελτίων», ξεκαθαρίζοντας ότι όλα αυτά «δεν έχουν καμία σχέση με τον αναγκαίο διάλογο πάνω στα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου».

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι είναι ανοιχτό στο διάλογο και ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για βελτίωση των ρυθμίσεων, ενώ εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι οι αγρότες έχουν πέσει θύμα παραπληροφόρησης. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διαμήνυσε μάλιστα ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τους εκπροσώπους των αγροτών βελτιώσεις στο ασφαλιστικό τους, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου για την προτεινόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η κυβέρνηση αναμένει πάντως να ολοκληρωθεί η πρώτη κίνηση που έκανε ένα κομμάτι των αγροτών – η Πρωτοβουλία Αγροτών - για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ώστε να ξεκινήσει ένα διάλογος, που θα συνδράμει στην αλλαγή του κλίματος και του σημερινού αδιεξόδου.

Σπασμωδικές κινήσεις και αντιφάσεις
Η κυβέρνηση κάνει και σπασμωδικές κινήσεις για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, πολλές φορές χρησιμοποιεί αντιφατικές τακτικές και στάσεις, ενώ ορισμένες ενέργειες δείχνουν ως και πανικό.

Από τη μία διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να καταφύγει στην καταστολή των κινητοποιήσεων, αλλά από την άλλη χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά των αγροτοσυνδικαλιστών και μιλάει για «ακραία στοιχεία». Από τη μία δηλώνει ότι κατανοεί τις διαμαρτυρίες, αλλά από την άλλη καταγγέλλει πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.

Οι επιτελείς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αρχίζουν να αποδέχονται πλέον ότι οι αρχικές ελπίδες τους ότι θα υπάρξει γρήγορα είτε κόπωση, είτε απομόνωση των αγροτικών κινητοποιήσεων από άλλες κοινωνικές ομάδες, μάλλον δεν θα δικαιωθούν. Ακόμα και η προσδοκώμενη διάσπαση του αγροτικού κινήματος, δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Στην κυβέρνηση θεωρούσαν ότι υπάρχουν δύο διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό των κινητοποιήσεων, που κάποια στιγμή θα λειτουργούσαν. Η πρώτη αφορά ανάμεσα στους ακραίους που έχουν πολιτικές και κομματικές επιδιώξεις και στους μετριοπαθείς, που αποδέχονται την ανάγκη διαλόγου με την κυβέρνηση και επιζητούν όντως συμβιβαστική λύση. Η δεύτερη διαχωριστική γραμμή είναι εκείνη που βάζει από τη μία πλευρά τους φτωχούς αγρότες και από την άλλη εκείνους που λαμβάνουν υψηλές επιδοτήσεις και θεωρούνται οι ευνοημένοι της μέχρι τώρα κατάστασης. Μέχρι τώρα πάντως τίποτα από όλα αυτά δεν έχει λειτουργήσει, ώστε να εκτονωθούν οι αντιδράσεις και να βρει η κυβέρνηση μία ρωγμή, που θα οδηγήσει στην υποχώρηση των αγροτών. Με την έλευση ωστόσο της τρόικας – ή του κουαρτέτου – και τις ακραίες απαιτήσεις που θα διατυπώσουν οι δανειστές, ελπίζει ότι καταστεί σαφές στους εξεγερμένους ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πιο θετικά μέτρα, ενώ θα διαλύσει και τις αυταπάτες που μπορεί να καλλιεργούνται από τους δεξιούς αγροτοσυνδικαλιστές, ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εάν αλλάξει η κυβέρνηση.

Έωλη επιχειρηματολογία κατά των αγροτικών αγώνων
Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί ανοιχτά εάν τα αιτήματα, που προβάλλονται στα μπλόκα «εκπροσωπούν όλους τους αγρότες», καθώς, όπως ισχυρίζεται, «δεν λαμβάνει μέρος στις συνελεύσεις των κινητοποιημένων η πλειονότητα των αγροτών» - επιχειρήματα που ποτέ δεν χρησιμοποιούσε στο παρελθόν η αριστερά για τη νομιμοποίηση των κοινωνικών αγώνων.

Καταδικάζει δε τους αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών και τελωνείων, επικαλούμενος τον κίνδυνο να πληγούν οι παραγωγικές τάξεις, καθώς μέσω αυτών «διακινούνται τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό χιλιάδες τόνοι αγροτικών εποχικών προϊόντων, όπως τα φρούτα και τα κηπευτικά» - επιχείρημα που επίσης ποτέ δεν χρησιμοποιούσε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν παρουσίαζε τους κοινωνικούς αγώνες ως ένα μέσο που ενώνει όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία και όχι ως ένα όπλο που άλλους τους εξυπηρετεί και άλλους τους βλάπτει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου